κινηματα πολης

Ηieronymus
Ηieronymus

http://syneleysistef.wordpress.com/

..τν

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων ‘Ευζώνων’ – ‘Φαλήρου’ – ‘Σχολής Τυφλών’- ‘Ανάληψης’

Την Κυριακή 3 Μαΐου στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής (στο αμφιθέατρο), έγινε η πρώτη ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων της περιοχής με αντικείμενο συζήτησης τα προβλήματα των ίδιων, στην γειτονιά αυτής της πόλης.tn

Η πρωτοβουλία πάρθηκε από κατοίκους που είχαμε ξαναβρεθεί σε άλλες κινήσεις που αφορούσαν την γειτονιά όπως οι κεραίες τις κινητής τηλεφωνίας και η άρνηση στην υποθαλάσσια αρτηρία, αλλά και από άτομα της περιοχής που θέλουν να κάνουν την ζωή στην γειτονιά υπόθεση των ίδιων με συλλογικό τρόπο.

Η συνέλευση είχε χαρακτήρα δημοκρατικό, άμεσης συμμετοχής, δίχως ανάθεση εξουσιών σε άτομα και δίχως αποκλεισμούς σε ηλικίες, επαγγέλματα, φύλα και ράτσες.

Η ανταπόκριση του κόσμου από τις γειτονιές της περιοχής και η συμμετοχή στην κουβέντα έκανε την πρώτη συνέλευση πραγματικότητα μέσω των αποφάσεων που πήρε.

Ήταν μια ωραία μαζική συνέλευση, που γνωρίστηκαν άνθρωποι διαφορετικοί αλλά με ευγενείς σκοπούς για την ζωή στην πόλη και αυτό έκανε ένα ωραίο περιβάλλον που επέτρεψε να παρθούν αποφάσεις και η υπόσχεση για συνέχεια.

γειτονια 5ο φωτο2

Δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας για δράση στο ζήτημα των κεραιών, πεζοδρομίων-κίνηση πεζών, για την προστασία του πρασίνου και την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων (πάρκα), για την ύδρευση και την καταλληλότητα των σωληνώσεων-υποδομή, την μαζική συγκοινωνία και την απομάκρυνση των ταξί από την λεωφορειογραμμή.

Κουβεντιάστηκε το ζήτημα αξιοποίησης των σκουπιδιών και η ανακύκλωση μέσω των δημοτικών υπηρεσιών, ο φωτισμός δρόμων, η διευκόλυνση της διάβασης των τυφλών με ιδιαίτερη προσοχή τις μέρες της λαϊκής αγοράς( Καραϊσκάκη), η αξιοποίηση του οικοπέδου στην Δελφών με αρχαιολογικού μουσείου από τους κατοίκους ως χώρο πρασίνου και η ανάγκη να βρεθούμε με τις ομάδες για τα παρκαρίσματα στα πεζοδρόμια(street panther) και με τους ποδηλάτες.

Αν και δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία καταφέραμε να κουβεντιάσουμε αυτοοργανώνοντας εκείνη την στιγμή την διαχείριση της συζήτησης δίχως προεδρείο, με εναλλαγή στο συντονισμό από ομιλητή ή ομιλήτρια, με αυθόρμητες προτάσεις για διευκόλυνση της διαδικασίας και με ομόφωνες ή πλειοψηφικές αποφάσεις για τις προτεραιότητες.

H συνέλευση κράτησε δύο ώρες ανανεώνοντας το ραντεβού για 24 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο ίδιο μέρος και μέχρι τότε θα συναντηθεί η ομάδα για τις κεραίες (σάββατο 9/5 7μμ) και η ομάδα για τα πεζοδρόμια και την κίνηση των πεζών (κυριακή 10/5 στις 7 μμ) στο ίδιο μέρος.

‘ ανοιχτή συνέλευση κατοίκων ‘ (Ευζώνων-Φάληρο-Σχολή Τυφλών-Ανάληψη)

Paul Klee
Paul Klee

Δημιουργία εικόνας..

ανοιχτή συνέλευση κατοίκων περιοχής

ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ – ΦΑΛΗΡΟΥ – ΕΥΖΩΝΩΝ

Οι κάτοικοι της περιοχής ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ – ΦΑΛΗΡΟΥ – ΕΥΖΩΝΩΝ συγκεντρώθηκαν σε 2η Ανοιχτή Συνέλευση Γειτονιάς την Κυριακή 24/5/2009 και ώρα 19:00 στο αμφιθεατράκι του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής (Φάληρο) και αποφάσισαν το εξής:2η συνελευση.

Θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 27/5/2009, ώρα 19:00 στη διασταύρωση των Οδών Παρασκευοπούλου και Βασιλίσσης Όλγας, με αίτημα την αποξήλωση της παράνομης κεραίας κινητής τηλεφωνίας της Vodafone, η οποία βρίσκεται εγκατεστημένη στην ταράτσα πολυκατοικίας επί της Οδού Παρασκευοπούλου αρ. 12.

Η εν λόγω κεραία εγκαταστάθηκε εκεί με γενική άδεια εγκατάστασης Σταθμού Κινητής Τηλεφωνίας (78226/Β/6534/18-12-2000, Αριθμός Αδείας: Π-2282) για την τότε «ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ.» (σήμερα Vodafone) από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έπρεπε να διαθέτει εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Ν. 3010/91Α/2002, Η.Π. 15393/2332/ΦΕΚ 1022Β/2002, Η.Π. 11014/703/Φ104/ΦΕΚ 332/2003) για την εγκατάσταση του σταθμού.

Σήμερα η λειτουργία της κεραίας είναι παράνομη για τους εξής λόγους:

 1. Σύμφωνα με την αυτοψία που διενήργησε το αρμόδιο Τμήμα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), όπως αναφέρεται σε έγγραφό του την 5η Απριλίου 2004 (10240/Φ. 506/5-05-2004), ο Σταθμός βρισκόταν εν λειτουργία σε συχνότητες του φάσματος GSM και DCM, χωρίς να έχει προηγηθεί η εκ του Κανονισμού Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά (ΦΕΚ 1649/Β΄/11-12-2001) δήλωση προσθήκης.

 1. Η κεραία στερείται Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και απαιτείται η υποβολή Μελέτης ή Έκθεσης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με το νόμο 3431/Α/3-2-2006 (άρθρο 31, παράγρ. 19 «Ρυθμίσεις σχετικά με την εγκατάσταση κεραιών»).

 1. Τα επιτρεπτά όρια έκθεσης κοινού από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, σύμφωνα με το άρθρο 31, παρ. 10 του ν. 3431/2006, ορίζονται ως ελάχιστη απόσταση της κεραίας από κατοικημένες περιοχές ευπαθών πληθυσμών τα 300 μέτρα.

Σημειωτέον ότι σε απόσταση κατά πολύ μικρότερη των 300 μέτρων από την εν λόγω κεραία στεγάζονται έξι (6) σχολεία, τα εξής:

 1. το 1ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης,

 2. το 11ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης,

 3. το 14ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης,

 4. το 73ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης,

 5. το 1ο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και

 6. το 2ο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

scan0006Θεσσαλονίκη, 26 Μαΐου 2009

ΑΙΤΗΜΑ

Ανοιχτής Συνέλευσης των κατοίκων περιοχής

ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ – ΦΑΛΗΡΟΥ – ΕΥΖΩΝΩΝ

Προς

Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Κοινοποίηση:

κ. Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

κκ. Επικεφαλής των Παρατάξεων

του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 24/5/2009 και ώρα 19.00 πραγματοποιήσαμε την 2η Ανοιχή Συνέλευση Γειτονιάς των κατοίκων της περιοχής ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ – ΦΑΛΗΡΟΥ – ΕΥΖΩΝΩΝ στο αμφιθεατράκι του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής (Φάληρο) και αποφασίσαμε το εξής:

Υποβάλλουμε αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης να εντάξει στα θέματα της ημερήσιας διάταξής του το θέμα της αποξήλωσης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας VODAFONE η οποία είναι από το έτος 2000 εγκατεστημένη – και χτισμένη – στην ταράτσα της πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Παρασκευοπούλου 12. Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των κατοίκων και τη συλλογή 120 υπογραφών, η κεραία διατηρείται στην προαναφερθείσα οικοδομή κατά παράβαση του Νόμου που απαγορεύει την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε ευπαθείς πληθυσμούς, όπως είναι οι μαθητές των γύρω σχολείων. Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό, εντός ακτίνας 300 μέτρων από την κεραία στεγάζονται:

 • το 1ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης,
 • το 11ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης,

ραιών κινητής τηλεφωνίας στην πόλη μας θα υποστηρίξει το δίκαιο αίτημά μα

 • το 14ο Νηπιαγωγείο Θεσασαλονίκης,
 • το 73ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης, καθώς και
 • το 1ο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
 • και 2ο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Πιστεύουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο που επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί υπέρ της αποξήλωσης παράνομων κεραιών

ς.

Προσβλέποντας στην υποστήριξή σας,

Οι κάτοικοι της περιοχής

ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ – ΦΑΛΗΡΟΥ – ΕΥΖΩΝΩΝ

scan0005.


ενημέρωση από την 2η συνελευση2η συνελευση.

Την Κυριακή 24 ΜΑΙΟΥ στις 7 μμ έγινε η δεύτερη συνέλευση και παραβρέθηκαν περισσότεροι από 200 κάτοικοι της περιοχής που αποφάσισαν να δράσουν άμεσα για το πρόβλημα που δημιουργούν στην υγεία των κατοίκων οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Δυστυχώς η βροχή διέκοψε την συζήτηση για τα υπόλοιπα θέματα όπως και την παρουσίαση των υπόλοιπων θεματικών ομάδων.

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε την Τετάρτη 27 του μήνα διαμαρτυρία στην Παρασκευοπούλου  λόγο της κεραίας που υπάρχει σε πολυκατοικία της γειτονιάς.

Η ανταπόκριση του κόσμου της γειτονιάς στο κάλεσμα ήταν μαζική και ήταν μια συνέχεια από παλαιότερη κινητοποίηση των κατοίκων της Παρασκευοπούλου.

Εκεί μετατρέψαμε την διαμαρτυρία σε δυναμική παρέμβαση κλείνοντας για ώρα την β.Όλγας δείχνοντας έτσι την αποφασιστικότητα μας για την απομάκρυνση της κεραίας ανεξάρτητα της νομιμότητας και χάριν της υγείας  και της ζωής.

Η συνέλευση της Κυριακής αποφάσισε επίσης να παρέμβουμε και στο δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρίαση την Πέμπτη 28 του μήνα.

Η παρέμβαση έγινε ύστερα από αίτημα που υποβάλαμε και το προεδρείο αν και αποδέχτηκε το δίκαιο του αιτήματος μας, μας είπε ουσιαστικά οτι δεν έχει κάποια εξουσία για άμεση παρέμβαση και μας υπέδειξε τον δρόμο της νομικής υπηρεσίας.

Η απόφασή μας να απομακρυνθούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας συνεχίζετε μέχρι να απομακρυνθούν από τις γειτονιές.

‘ανοιχτή συνέλευση κατοίκων’ (ευζώνων-φάληρο-σχολής τυφλών-ανάληψη)

2η συνελευση,

..μια ενημέρωση για την 3η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων

την Κυριακη 31 Μαΐου, στην συνέλευση έγινε ενημέρωση από μέλη της ομάδας για τις κεραίες, για την διαμαρτυρία που κάναμε στην Παρασκευοπούλου με β.Όλγας (27/5) όπως και για την παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης (28/5). Άνοιξε κουβέντα για την ποιότητα ζωής, την χρήση και την βλαπτικότητα των κινητών και για το πως θα ‘ρίξουμε’ τις κεραίες από τις γειτονιές μας.

Ενημερώσεις έγιναν από την ομάδα για τα πεζοδρόμια καταγράφοντας συγκεκριμένα σημεία των πεζοδρομίων της περιοχής σε συνεργασία με την ‘ένωση πεζών’. Σε επαφή της ομάδας με τον σύνδεσμο τυφλών ο πρόεδρος των Τυφλών Βορείου Ελλάδας ζήτησε να συμπεριλάβουμε τα αιτήματα τους
στην καταγραφή που κάνουμε και εξέφρασε την υποστήριξη τους στην δράση μας συνολικά.Επίσης η ομάδα αποφάσισε και πρότεινε στην συνέλευση την πεζοδρόμηση του στενού στη Βυζαντίου στο ύψος του σχολείου

Η ομάδα για το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους πήρε πρωτοβουλία και καλεί κόσμο για δενδροφύτευση (17/6) ενός εγκαταλελειμμένου οικοπέδου και την μετατροπή του σε πάρκο.

Φίλοι και κάτοχοι σκύλων μας ενημέρωσαν για μια πρωτοβουλία που πήραν πριν λίγο καιρό και με μαζική συλλογή υπογραφών διαμαρτυρήθηκαν στον δήμο για την τσιμεντοποίηση της παραλιακής ζώνης από την ‘ανάπλαση’ που έγινε και αυτής που επιχειρείται να γίνει στην περιοχή. Συντάχτηκαν με την συνέλευση και τις κοινές δράσεις για την ποιότητα ζωής στην περιοχή.

Η κουβέντα κράτησε πάνω από δύο ώρες με ζητήματα που μπήκαν από γονείς για την αξιοποίηση του 12ου σχολείου, για την σχολική στέγη γενικότερα την χρήση εγκαταλελειμμένων οικοπέδων και κτηρίων προς όφελος των κατοίκων και την υπεράσπιση του νερού ως κοινωνικό αγαθό.

Την συνέλευση παρακολούθησε και δήλωσε ότι στηρίζει η οικολογική ομάδα green attack .

Η συζήτηση έληξε παίρνοντας αποφάσεις για δράση ώστε να ρίξουμε την κεραία. Πιο συγκεκριμένα 9/6 ενημέρωση-κάλεσμα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου δ.σχολείου και στις 10/6 στις 7 το απόγευμα στην Παρασκευοπούλου με β. Όλγας εκδήλωση-ενημέρωση για την βλαπτικότητα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας με αίτημα την απομάκρυνση των κεραιών από τις γειτονιές.

*Η επόμενη συνέλευσή είναι την Κυριακή 14 Ιούνη στο ίδιο μέρος.

διαμαρτηρια .διαμαρτηρια ..

διαμαρτηρια ..διαμαρτηρια ...,

.ΕΞΩ ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ-1

ΕΞΩ ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ!

Έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια που οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να τοποθετούν ανεξέλεγκτα και τις περισσότερες φορές κρυφά (μέσα σε θερμοσίφωνες, καμινάδες, διαφημιστικές πινακίδες κλπ) τις κεραίες τους, δίπλα και μέσα στα σπίτια των ανυποψίαστων πολιτών, δίπλα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, σε χώρους συγκέντρωσης εργαζομένων, αθροίζοντας ανησυχητικά την εκπεμπόμενη ακτινοβολία. Λύσεις μπορούν να υπάρξουν με τη δημιουργία ενός νέου δικτύου κεραιών, με έγκριση από επιστήμονες και συνεχή έλεγχο από τις γειτονιές, για να υπάρχουν κεραίες χαμηλότερης εμβέλειας και ακτινοβολίας σε ασφαλή σημεία για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Στη γειτονιά μας έχει εγκατασταθεί κεραία κινητής τηλεφωνίας VODAFONE στην οδό Παρασκευοπούλου 12, καθώς και στο κτήριο του ΟΤΕ στην οδό Εδμόνδου Ροστάν και στην ταράτσα του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς. Στις τρεις αυτές περιπτώσεις η απόσταση των κεραιών από σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές και νοσοκομεία είναι κατά πολύ μικρότερη από τα 300 μέτρα που ορίζει ο νόμος.

Έχοντας εμπιστοσύνη στη δική μας αυθεντική δράση, οργανώνουμε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης την Τετάρτη 10/6 και ώρα 7 μμ στη διασταύρωση των οδών Βασ. Όλγας και Παρασκευοπούλου.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ- ΦΑΛΗΡΟΥ- ΕΥΖΩΝΩΝ

ΟΝΟΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

E- MAIL

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

καλεσμα 4

μια ενημέρωση για την 4η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων

την Κυριακή 14 Ιουνίου, έγινε η 4η συνέλευση που λόγου θέρους δεν είχε την μαζικότητα των προηγούμενων συνελεύσεων και γιαυτό προτάθηκε η αλλαγή ημέρας των θερινόν συνελεύσεων από Κυριακή σε Τετάρτη, ώστε να μη χάνουμε τα μπάνια μας στις θάλασσες.

Στην συνέλευση έγινε ενημέρωση από μέλη της ομάδας για τις κεραίες, για την εκδήλωση που διοργανώσαμε στις 10 του μήνα στο πεζοδρόμιο της Παρασκευοπούλου, για την βλαπτικότητα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Η εκδήλωση ήταν μαζική και την συνόδεψαν αστυνόμοι και ΜΑΤ που κατέλαβαν την είσοδο της πολυκατοικίας με την κεραία και την προστάτευαν. Η ενημέρωση απο τον καθηγητή του ΑΠΘ για τα ζητήματα υγείας ήταν αποκαλυπτική καθώς δεν άφησε περιθώρια για ανοχή προς την εκπομπή αφισάκι για εκδηλωση3ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολία. Η κουβέντα προχώρησε με τον κάτοικο του δήμου στις Συκιές που μας εξήγησε πως ρίξανε 4 κεραίες στην περιοχή τους , ύστερα από απόφαση της ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων στις Συκιές.

Στη συνέλευση έγινε ενημέρωση για την διαδήλωση των μαθητών το πρωί 11 του μήνα απο τα δημοτικά σχολειά της περιοχής ( 11ο δημοτικό και το πειραματικό) που επηρεάζονται άμεσα απο την κεραια της Παρασκευοπούλου 12 και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Η διαμαρτυρία των μαθητών έγινε κάτω από το βλέμμα της αστυνομίας για την αποτροπή προφανώς βίαιων πράξεων από τα παιδιά του δημοτικού.

Ενημερώσεις έγιναν από την ομάδα για τα πεζοδρόμια καταγράφοντας συγκεκριμένα σημεία των πεζοδρομίων της περιοχής σε συνεργασία με την ‘ένωση πεζών’. Σε επαφή της ομάδας με τον σύνδεσμο τυφλών ο πρόεδρος των Τυφλών Βορείου Ελλάδας ζήτησε να συμπεριλάβουμε τα αιτήματα τους
στην καταγραφή που κάνουμε και εξέφρασε την υποστήριξη τους στην δράση μας συνολικά.Επίσης η ομάδα αποφάσισε και πρότεινε στην συνέλευση την πεζοδρόμηση του στενού στη Βυζαντίου στο ύψος του σχολείου

Η ομάδα για το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους πήρε πρωτοβουλία και καλεί κόσμο για δενδροφύτευση ενός εγκαταλελειμμένου οικοπέδου και την μετατροπή του σε πάρκο, επίσης μέσα στο πρόγραμμα δράσης εντάξαμε και το οικόπεδο με τα ‘μάρμαρα’ που είναι ιδιοκτησία της εκκλησίας και αρνιέται να το παραδώσει στους κατοίκους για ανέγερση σχολικού κτηρίου, με σκοπό να το δώσει σε εργολάβο για πολυκατοικία. Η συνέλευση αποφάσισε να διεκδικήσει το οικόπεδο για τον αρχικό σκοπό που ήταν να γίνει σχολείο.

Έγινε επίσης ενημέρωση για τις κατασκευές με αμίαντο και δημιουργήθηκε ομάδα για να ασχοληθεί με την απομάκρυνση από τις οικίες και τα σχολεία.

Η κουβέντα κράτησε πάνω από δύο ώρες με ζητήματα που μπήκαν για την αξιοποίηση του 12ου σχολείου, για την σχολική στέγη γενικότερα την χρήση εγκαταλελειμμένων οικοπέδων και κτηρίων προς όφελος των κατοίκων και την υπεράσπιση του νερού ως κοινωνικό αγαθό.

Η συζήτηση έληξε παίρνοντας αποφάσεις για δράση. Πιο συγκεκριμένα καμπάνια συλλογής υπογραφών, επίσκεψη στη vodafon, δικτύωση με άλλες επιτροπές για τις κεραίες και την διερεύνηση της δυνατότητας για κοινή διαδήλωση στο κέντρο της πόλης.

Η συνέλευση έκλεισε με την συμφωνία διοργάνωσης λαϊκού γλεντιού στις 25 του μήνα, στην αυλή του 12 σχολείου που είναι εγκαταλελειμμένο.

ανοιχτη συνελευση κατοίκων ‘ευζωνων-φάληρου-σχ.τυφλων’

ενημέρωση για την 5η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων

την Τετάρτη 24 Ιουνίου έγινε η 5η συνέλευση των κατοίκων της περιοχής. Δεν είχε την μαζικότητα των προηγούμενων συνελεύσεων λόγω της κακοκαιρίας και γιαυτό η συζήτηση περιορίστηκε σε δύο θέματα και σε ενημερώσεις των ομάδων.

κουβεντιάσαμε για το πρώτο λαϊκό γλέντι στην γειτονιά που διοργανώναμε την Πέμπτη 25 του μήνα και συνεννοηθήκαμε για τις λεπτομέρειες μοιράζοντας τις δουλειές για το γλέντι που τελικά έγινε με πολύ κόσμο και κέφι στην ειδικά διαμορφωμένη αυλή του 12ου σχολείου.

το γλέντι έγινε σε ένα σχολείο εγκαταλλελημένο από την πολιτεία τα τελευταία χρόνια και μεταμορφώθηκε σε έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο με την παρέμβαση των κατοίκων. καθαρίσαμε και διακοσμήσαμε το χώρο για την περίσταση, φέρνοντας μεζέδες από τα σπίτια και τσικνίζοντας με κρασί, απολαύσαμε μουσική από την ζωντανή ρεμπέτικη κομπανία, που αποτελούνταν κυρίως από μουσικούς της γειτονιάς.

η συνέλευση κουβέντιασε για το νερό και τους κινδύνους που διατρέχουμε σε περίπτωση που ιδιωτικοποιηθεί. αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις διαδηλώσεις που διοργανώνει το σωματείο εργαζόμενων στον ουθ (25/6 πορεία και 26/6 αποκλεισμό και διακοπή της αγοροπωλησίες στο χρηματιστήριο) και συλλογή υπογραφών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

αποφασίστηκε να διοργανώσουμε εκδήλωση στη γειτονιά με θέμα το νερό (ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικός καθαρισμός ) και να συντονιστούμε με άλλες ανάλογες ομάδες .

επίσης δηλώσαμε ότι θα μιλήσουμε άλλη φορά για τον δημόσιο, κοινωνικό χαρακτήρα του ο.σ.ε. και το λιμάνι.

λόγω του τριήμερου αντιρατσιστικού φεστιβάλ, στο 4ο πάρκο, στις 25-26-27/6 αποφασίσαμε να στήσουμε τραπέζι ενημέρωσης για την συνέλευση μας και να συλλέξουμε υπογραφές για τις κεραίες.

οι ομάδες για τα πεζοδρόμια, τους ελεύθερους χώρους- πράσινο και για τις κεραίες ανέβαλλαν τις ενημερώσεις τους για την 6η συνέλευση.

οι ομάδα για τις κεραίες και το νερό κλείσανε ραντεβού για την Τετάρτη 1 Ιουλίου το απόγευμα στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

‘ανοιχτή συνέλευση κατοίκων’ ευζωνων-φάληρο-σχ.τυφλών

http://syneleysistef.wordpress.com/

kandinsky
kandinsky

κάλεσμα

ανοιχτή συνέλευση κατοίκων

ευζώνων-φαλήρου-σχ.τυφλών

Την Τετάρτη 24 Ιουνίου στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής έγινε η 5η ανοιχτη συνέλευση των κατοίκων της περιοχής με θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της γειτονιάς.

Στην συζήτηση κουβεντιάστηκε το ζήτημα του νερού (ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικός καθαρισμός) και η διοργάνωση του λαϊκού γλεντιού, στην εγκαταλλελημένη αυλή του 12ου δημοτικού σχολείου.

Για την 6η συνέλευση τα θέματα για συζήτηση είναι τα θέματα των ομάδων (κεραίες-πεζοδρόμια-ελεύθεροι χώροι-νερό) και ότι προκύψει.

Η συνέλευση έχει χαρακτήρα δημοκρατικό, άμεσης συμμετοχής, δίχως ανάθεση ευθυνών και εξουσιών σε άτομα και δίχως αποκλεισμούς σε ηλικίες, επαγγέλματα,φύλα και φυλές.

καλούμε

σε συνέλευση

την Τετάρτη 8 Ιουλίου

8:00μμ, στο αμφιθέατρο του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής

‘ανοιχτή συνέλευση κατοίκων’ ευζώνων-φάληρου-σχ.τυφλών

http://syneleysistef.wordpress.com/

justin bua
justin bua

Σχετικά με το οικόπεδο με τα μάρμαρα Μόσχου και την αλλαγή του ονόματος της οδού Αρχ. Μουσείου

Η ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων «Ευζώνων-Σχ. Τυφλών- Φαλήρου» προχώρησε την Πέμπτη 16/7 σε διαμαρτυρία μπροστά στο Δημαρχείο για την επικείμενη οικοδόμηση του οικόπεδου με τα μάρμαρα Μόσχου στη συμβολή των οδών Μ.Αλεξάνδρου-Φιλοποίμενος-Χατζή-Χάλκης και την αλλαγή του ονόματος της οδού Αρχ.Μουσείου σε Δημοσθένη Χαρδαλιά. Η απόφαση για τη διαμαρτυρία πάρθηκε ομόφωνα στη τελευταία συνάντηση της συνέλευσης των κατοίκων στις 8 Ιουλίου. Η συνέλευση των κατοίκων μαζί με εκπροσώπους συλλόγων γονέων μετά από τη διαμαρτυρία μπροστά στο δημαρχείο με ανάρτηση πανό, ήρθε σε συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης όπου του εξέφρασε την αντίθεση της στην ανέγερση πολυκατοικίας στο χώρο του οικοπέδου και το αίτημα για δημιουργία νηπιαγωγείου στη θέση του. Έθεσε το ζήτημα ότι σε μια ήδη πυκνοκατοικημένη περιοχή η ανέγερση ακόμα μίας πολυόροφης οικοδομής και με δεδομένη την έλλειψη ελευθέρων χώρων θα συνιστούσε τραγικό λάθος. Επιπλέον, το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχει μόνο ένα νηπιαγωγείο το οποίο δεν ικανοποιεί τις ανάγκες της περιοχής καταστεί την απόφαση για απαλλοτρίωση του οικοπέδου από το δήμο εκ των ουκ άνευ. Το εν λόγω οικόπεδο, όπως είναι γνωστό, ανήκει στην εκκλησία και ενώ από το 88 ήταν χαρακτηρισμένο ως χώρος σχολικής στέγης το 2006 με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ εγκρίθηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη μετατροπή του σε χώρο οικοδομήσιμο. Η εκκλησία είχε , ήδη, κινήσει τις διαδικασίες για την ανέγερση πολυόροφης οικοδομής. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα μπλοκάρει κάθε ενέργεια για την ανέγερση οικοδομής και ότι θα προχωρήσει τις διαδικασίες για προγραμματική τριμερή σύμβαση με τον ΟΣΚ (Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων) και τη Νομαρχία με σκοπό την απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου οικοπέδου. Το δημοτικό συμβούλιο έλαβε στη συνέχεια αντίστοιχη απόφαση, η οποία ορίστηκε να διαβιβαστεί στην Διεύθυνση Πολεοδομίας έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να δοθεί άδεια σύμφωνη με τις προθέσεις τις εκκλησίας για οικοδόμηση του οικοπέδου. Στη συνέχεια η συνέλευση κατοίκων ανάρτησε πανό μπροστά στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με συνθήματα «Η εκκλησία να δώσει το οικόπεδο για σχολείο» «Καμία άλλη θυσία για χάρη της εκκλησιαστικής περιουσίας», «Άμεση απαλλοτρίωση του οικοπέδου στην οδό Μ.Αλεξάνδρου με Χατζή».

Σε σχέση με το ζήτημα της αλλαγής του ονόματος της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου σε Δημοσθένη Χαρδαλιά μετά από την παρέμβαση της συνέλευσης κατοίκων εντός του δημοτικού συμβουλίου, το δημοτικό συμβούλιο αναγκάστηκε να ανακαλέσει τη σχετική του απόφαση για τη μετονομασία.

Σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο:

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=41986

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=476461

Vincent van Gogh
Vincent van Gogh

ενημέρωση για την 6η συνέλευση

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου, στο αμφιθέατρο του πάρκου, οι κάτοικοι της περιοχής, για άλλη μια φορά, κουβεντιάσαμε για τα προβλήματα που συναντάμε στις γειτονιές μας και κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητά μας.

Έγινε ενημέρωση για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας από μέλος της συνέλευσή μας που συμμετείχε στις δράσεις της ‘ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων’ στο δήμο Συκεών με αφορμή την προσπάθεια των εταιριών κινητής τηλεφωνίας να ξανατοποθετήσουν κεραία αδιαφορόντας προκλητικά για τις αποφάσεις της συνέλευσης και μάλιστα μετά την καταστροφή τεσσάρων κεραιών από τους κάτοικους.

Η συνέλευση ανανέωσε την απόφαση για συντονισμό των ανοιχτών συνελεύσεων που υπάρχουν, μαζί και με φορείς και ομάδες που ασχολούνται με την επικινδυνότητα των ακτινοβολιών από τις κεραίες. Αποφασίσαμε να πιέσουμε και προσωπικά τους ιδιοκτήτες (που χρηματίζονται για να μπουν οι κεραίες στις πλάκες των πολυκατοικιών) με σκοπό να μεταπιστούν και να ‘σπάσουν’ τα συμβόλαια, όπως έγινε και στις Συκιές.

Κάτοικοι της Αρχαιολογικού Μουσείου και τις γειτονιάς έθεσαν το ζήτημα της αλλαγής του ονόματος του δρόμου που έγινε δίχως διαβούλευση και συμφωνία μαζί τους και συγκεκριμένα επιβαρύνοντας οικονομικά τα καταστήματα. Αποφασίσαμε να συνταχθούμε με το αίτημα της γειτονιάς στην Αρχαιολογικού Μουσείου και να διαμαρτυρηθούμε στο δημοτικό συμβούλιο που θα συνεδρίαζε στις 16 Ιουλίου.

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και η ομάδα για τους ελεύθερους χώρους και για το πράσινο έκανε ενημέρωση για το οικόπεδο με τα ‘μάρμαρα Μόσχου’ (Μ.Αλεξάνδρου με Χατζή) και για την πορεία του κτηρίου που στεγάζονταν το 12ο σχολείο, που χρησιμοποιείται πλέον από την συνέλευση και τους κατοίκους της γειτονιάς για πολιτιστικούς σκοπούς και για τις ανάγκες της γειτονιάς μέχρι να ξανά γίνει σχολείο για τα παιδιά της περιοχής.

Σχηματίστηκε κινηματογραφική ομάδα και αποφασίσαμε να κάνουμε προβολές ταινιών για τον κόσμο της γειτονιάς στην αυλή του 12ου κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Και τα δύο οικόπεδα είναι ιδιοκτησία της εκκλησίας που σκοπεύει να τα αξιοποιήσει με σκοπό το οικονομικό κέρδος και όχι τις δεδηλωμένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής για νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο.

Η συνέλευση αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί στις 16 Ιουλίου για το οικόπεδο στη Μ.Αλεξάνδρου με Χατζή ( μάρμαρα Μόσχου), στο δημοτικό συμβούλιο που θα είχε την απολογιστική του συνέλευση πριν κλείσει για καλοκαίρι…

Τελικά διαδηλώσαμε νωρίς κλείνοντας την είσοδο του δημαρχείου και αναρτώντας δύο πανό ζητήσαμε συνάντηση με τον δήμαρχο.

Η συνάντηση έγινε με τον δήμαρχο μόνο του στο γραφείο του δημάρχου ενώ εμείς είμασταν μια εννεαμελής επιτροπή που στήθηκε εκείνη την ώρα για την ανάγκη της συνάντησης.

Ο δήμαρχος αποδέχτηκε το αίτημα απαλλοτρίωσης του οικοπέδου από την εκκλησία και την ανέγερση νηπιαγωγείου. Το αίτημα πήγε αργότερα και στο δημοτικό συμβούλιο όπου και έγινε δεκτό.

Μια ομάδα από μέλη της συνέλευσης, μετά την συνάντηση με τον δήμαρχο, πήγε στην μητρόπολη και ανάρτησε τα δύο πανό απαιτώντας από την εκκλησιαστική ιεραρχία να αφήσει τα κερδοσκοπικά της σχέδια και να δώσει το οικόπεδο για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Μια άλλη ομάδα κατοίκων της συνέλευσης, έμεινε στο δημαρχείο για να διαμαρτυρηθεί για την αλλαγή του ονόματος της αρχαιολογικού μουσείου. Το αποτέλεσμα της διαμαρτυρίας με την συλλογή υπογραφών, των ρεπορτάζ διαμαρτυρίας στις εφημερίδες της πόλης και της μαζικής παράστασης την ώρα του δημοτικού συμβουλίου ήταν να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση για αλλαγή ονόματος.

Οι κάτοικοι, μέσω της ανοιχτής συνέλευσης, θέσαμε το πιο σημαντικό ζήτημα για την καθημερινότητα και την σχέση με την πολιτεία και τους φορείς και αυτό είναι η διαβούλευση και συμφωνία με τους κατοίκους πριν αποφασιστεί οτιδήποτε που έχει σχέσει με την ζωή μας στην πόλη.

‘ανοιχτή συνέλευση κάτοικων’ ευζώνων-Φαλήρου-σχολή τυφλών

κάλεσμα

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής έγινε η 6η ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων της περιοχής με θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της γειτονιάς.
Στην συνέλευση
κουβεντιάστηκε και αποφασίστηκε:

 • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κλείσιμο της εισόδου του Δημαρχείου λόγω της μετονομασίας της οδού Αρχ. Μουσείου και

 • Ανάρτηση πανό διαμαρτυρίας στην είσοδο της μητρόπολης Θεσσαλονίκης για το οικόπεδο με τα «Μάρμαρα Μόσχου» ,ιδιοκτησίας της εκκλησίας, η οποία σκοπεύει να ανεγείρει αντί για νηπιαγωγείο, πολυκατοικία.

Η 7η συνέλευση θα αρχίσει με τα ζητήματα που μας απασχόλησαν την προηγούμενη συνέλευση, με σκοπό να τεθεί και νέα θεματολογία.

Η συνέλευση έχει χαρακτήρα δημοκρατικό, άμεσης συμμετοχής, δίχως ανάθεση εξουσιών σε άτομα και δίχως αποκλεισμούς σε ηλικίες, επαγγέλματα, φύλα και φυλές.
καλούμε σε 7η συνέλευση

Κυριακή27Σεπτεμβρίου 7:00μμ, στο πειραματικό σχολείο του α.π.θ.(παλιά παιδαγωγική),Αρχαιολογικού Μουσείου 29

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων «Ευζώνων Φάληρο Σχ.Τυφλών» WWW. SYNELEYSISTEF.WORDPRESS.COM

Η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ευζώνων – Φαλήρου – Σχολής Τυφλών ξεκίνησε τη δράση της το Μάη του 2009. Η πρωτοβουλία πάρθηκε από κατοίκους που είτε είχαμε ξανασυναντηθεί σε άλλες κινήσεις που αφορούν τις γειτονιές μας είτε επιθυμούμε να πάρουμε τη γειτονιά στα χέρια μας, να την ξανακάνουμε οικεία και να βελτιώσουμε τη ζωή μας σε αυτή με συλλογικό τρόπο.

Μέσω της ανοιχτής συνέλευσης, οι κάτοικοι της περιοχής μαζευόμαστε, γνωριζόμαστε, κουβεντιάζουμε για ζητήματα που μας απασχολούν και δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας, αποφασίζουμε και δρούμε συλλογικά για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που συναντάμε στις γειτονιές μας και θέτουμε ως σημαντικό ζήτημα για την καθημερινότητα και τη σχέση μας με τη δημόσια διοίκηση, την αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς την εμπλοκή μας, τη διαβούλευση μαζί μας και τη συμφωνία μας πριν αποφασιστεί οτιδήποτε έχει σχέση με τις γειτονιές μας και τη ζωή μας στην πόλη.

Η συνέλευση έχει χαρακτήρα δημοκρατικό, άμεσης και ισότιμης συμμετοχής, δίχως ανάθεση εξουσίας σε άτομα και δίχως αποκλεισμούς ανάλογα με το φύλο, την εθνικότητα, την ηλικία, το επάγγελμα …

Στο πλαίσιο λειτουργίας της συγκροτούνται ανοιχτές, τομεακές ομάδες (π.χ. πράσινο και ελεύθεροι χώροι, σχολική στέγη, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, νερό, πεζοδρόμια και κίνηση πεζών, κ.α.) που επεξεργάζονται τα επιμέρους θέματα και τα εισηγούνται στη συνέλευση.

Η διαδικασία διεξαγωγής της συνέλευσης περιλαμβάνει απολογισμό για την υλοποίηση των αποφάσεων και για τις ενέργειες που προηγήθηκαν, τοποθετήσεις, συζήτηση, προτάσεις επί των θεμάτων που τίθενται και ομόφωνες, κατά το δυνατό, ή πλειοψηφικές αποφάσεις για την κατεύθυνση και τις προτεραιότητες. Τις αποφάσεις αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν είτε η αρμόδια ομάδα είτε ανοιχτές επιτροπές που συστήνονται επιτόπου από μέλη και οι οποίες λογοδοτούν στη συνέλευση.

Έχουν πραγματοποιηθεί 8 συνελεύσεις σε διάστημα έξι μηνών [Μάης – Οκτώβρης 2009] στο αμφιθέατρο του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής και σε αίθουσα του πειραματικού δημοτικού σχολείου στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η ανταπόκριση των κατοίκων και των τοπικών φορέων (π.χ. σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, καταστηματάρχες) ήταν ενθαρρυντική και ορισμένες φορές μαζική. Χωρίς να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία, κατορθώσαμε να τηρήσουμε δημοκρατικές διαδικασίες, να διεξάγουμε ενδιαφέρουσες και πλουραλιστικές συζητήσεις για πληθώρα θεμάτων, να εκθέσουμε τις απόψεις μας, να κάνουμε προτάσεις, να πάρουμε και να υλοποιήσουμε αποφάσεις και να δράσουμε ποικιλοτρόπως.

Λόγω αδυναμίας εξεύρεσης κλειστού χώρου που θα μας φιλοξενούσε μόνιμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι συνελεύσεις διακόπηκαν προσωρινά στο διάστημα που μεσολάβησε … μέχρι σήμερα, οπότε επαναδραστηριοποιούμαστε, καθώς η Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ. μας παραχωρεί αίθουσα του διδασκαλείου «Δ. Γληνός» στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 29.

Στις συνελεύσεις συζητήθηκαν πολλά θέματα. Τα κύρια ζητήματα που μας απασχόλησαν και οι σημαντικότερες δράσεις που αναλήφθηκαν παρουσιάζονται συνοπτικά παρακάτω:

 • Κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Το ζήτημα της ανεξέλεγκτης διασποράς και του ανεπαρκούς ελέγχου των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και της προστασίας της υγείας μας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τέθηκε εξαρχής και επιτακτικά, με αφορμή την κεραία στην ταράτσα πολυκατοικίας επί της οδού Παρασκευοπούλου 12 και τους αγώνες που είχαν γίνει παλιότερα με σκοπό την απομάκρυνσή της.

[παράσταση διαμαρτυρίας στο Δ.Σ., εκδήλωση ενημέρωσης (10/06/2009), επώνυμες καταγγελίες, ενημέρωση σχολείων και κατοίκων πόρτα-πόρτα, συλλογή υπογραφών, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμός οδού, προσπάθεια συντονισμού με ανοιχτές συνελεύσεις και ομάδες που ασχολούνται με την επικινδυνότητα των ακτινοβολιών από τις κεραίες]

Πρέπει να καταγγελθεί πως κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και των δράσεων μας ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας αλλά και κατά τη διεξαγωγή των συνελεύσεων, δυνάμεις της αστυνομίας μας περιφρουρούσαν και μας παρακολουθούσαν.

 • Σχολική στέγη. Πρόκειται για φλέγον ζήτημα των γειτονιών μας αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά μαθητές, μαθήτριες, γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί είναι τεράστια και διαρκώς οξύνονται.

[επαφή και συνεργασία με συλλόγους διδασκόντων και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, διαδήλωση στο δημαρχείο, συνάντηση με το δήμαρχο και παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αποδέχτηκε το αίτημα απαλλοτρίωσης του οικοπέδου στην οδό Μ. Αλεξάνδρου με Χατζή (‘μάρμαρα Μόσχου’) με σκοπό την ανέγερση νηπιαγωγείου, παράσταση διαμαρτυρίας στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης καθώς η Εκκλησία της Ελλάδας είναι ιδιοκτήτρια του παραπάνω οικοπέδου, συλλογή υπογραφών]

 • Αλλαγή ονόματος της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την αλλαγή του ονόματος της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου σε Χαρδαλιά χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και συμφωνία των επαγγελματιών και κατοίκων της οδού. [υποστήριξη και συνεργασία με τους επαγγελματίες της οδού, συλλογή υπογραφών, συλλογή υπογραφών, δημοσιοποίηση στον τοπικό τύπο, μαζική παράσταση και διαμαρτυρία στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή του.]
 • Άνοιγμα και ξαναζωντάνεμα του εγκαταλειμμένου χώρου του 12ου δημοτικού σχολείου (Β. Γεωργίου & Μπιζανίου)

[διοργάνωση λαϊκού ρεμπέτικου γλεντιού στην αυλή του με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου (25/06/2009), προβολή ταινίας (03/08/2009)]

 • Ελεύθεροι χώροι και χώροι πρασίνου

[προτάσεις για αξιοποίηση κενού οικοπέδου στη Δελφών με Αρχαιολογικού Μουσείου ως πάρκο, ανάπλαση παραλιακού μετώπου, διαμαρτυρία κατά την τελετή εγκαινίων του νέου δημαρχείου]

 • Κίνηση πεζών και ποδηλατών/ισσών

[απελευθέρωση παραλιακού πεζόδρομου από αυτοκίνητα, διευκόλυνση διάβασης τυφλών, επαφή με ομάδες ποδηλατών/ισσών και με ομάδες ενάντια στη στάθμευση σε πεζοδρόμια, απόπειρα χαρτογράφησης προβλημάτων πεζοδρομίων, πρόταση πεζοδρόμησης]

 • Ύδρευση – αποχέτευση – βιολογικός καθαρισμός – ανακύκλωση / αξιοποίηση απορριμμάτων

[συμμετοχή στις διαδηλώσεις που διοργάνωσε το σωματείο της ΕΥΑΘ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση το καλοκαίρι]

26/02/2010

Θέμα: 12ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης (Περιοχή Ευζώνων, Βας.Γεωργίου)

07/06/2010

Σήμερα 7-6-2010 και ώρα 5:00μμ μέλη της Ανοιχτής  Συνέλευσης κατοίκων της περιοχής συναντήθηκαν στην αυλή του σχολείου με μέλη των ομάδων που κατέβαλαν τον χώρο και συμμετείχαν σε συνέλευση για τον τρόπο συνδιαχείρισης του χώρου του σχολείου.

Σε κλίμα διάθεσης για συνεργασία συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση κοινής συνέλευσης για την διαχείριση του χώρου στα πλαίσια των αναγκών της γειτονιάς.

Την Δευτέρα 14-6-2010 και ώρα 19:30  θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συνέλευση των κατοίκων στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής με θέματα τα μάρμαρα Μόσχου, και το 12ο δημοτικό.

Μέλη της Ανοιχτή Συνέλευσης Κατοίκων περιοχής

Ευζώνων-Φαλήρου-Σχολ.Τυφλών Θεσσαλονίκης


Αναρτήθηκε στις Ανοιχτή Συνέλευση

κατάληψη του 12ου δημοτικού σχολείου

07/06/2010

Προς

Εκπαιδευτικούς, Γονείς και Κατοίκους  Περιοχής Ευζώνων-Φαλήρου-Σχ.Τυφλών

Θεσσαλονίκη

Αναγνωρίζοντας τα έντονα προβλήματα σχολικής στέγης στην ευρύτερη περιοχή του Φαλήρου Θεσσαλονίκης, η Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων της περιοχής, η οποία υφίσταται ως θεσμός πάνω από 1 χρόνο, δραστηριοποιείται για την επαναλειτουργία του 12ου Δημοτικού σχολείου (επί της Βασ.Γεωργίου) όπως και για τον επαναχαρακτηρισμό οικοπέδου επί την Λεωφόρου Μ.Αλεξάνδρου  ώστε να ανεγερθεί νηπιαγωγείο.

Για τα παραπάνω ζητήματα η συνέλευση ήρθε σε επαφή με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και εκπαιδευτικούς όπως και με την ομοσπονδία γονέων και εκπαιδευτικών  του 5ου δημοτικού διαμερίσματος Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια διαμαρτυρίας με σκοπό την επαναλειτουργία του 12ου δημοτικού σχολείου, το περασμένο καλοκαίρι οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν πολιτιστικές εκδηλώσεις στην αυλή του σχολείου.

Στην τελευταία Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2-6  οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν την λειτουργία του εσωτερικού χώρου του 12ου δημοτικού σχολείου ως πολιτιστικό στέκι για την γειτονιά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και πίεσης για την επαναλειτουργία του  σχολείο.

Παρόλη την ενημέρωση και την ανάρτηση πανό που ανάγραφε την εν λόγω απόφαση ,το Σάββατο 5 Ιουνίου, ιδεολογικές ομάδες καταχρηστικά και χωρίς να λάβουν υπόψη την δημοκρατική απόφαση των κατοίκων έκαναν κατάληψη του χώρου.

Καταγγέλλοντας την παραπάνω δραστηριότητα η οποία απέχει κατά πολύ από τις δημοκρατικές διαδικασίες τις οποίες πρεσβεύουμε, ζητούμε την αποχώρηση των ομάδων αυτών από το κτήριο.

Την Δευτέρα 7 Ιουνίου κάτοικοι της περιοχής θα πραγματοποιήσουμε στις 5:00μμ διαμαρτυρία στο 12ο δημοτικό σχολείο.

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. όπως και στο site www.syneleysistef.wordpress.com

μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων

περιοχής Ευζώνων-Φαλήρου-Σχ.Τυφλών Θεσσαλονίκης


Αναρτήθηκε στις Ανοιχτή Συνέλευση

διαμαρτυρία ανοιχτής συνέλευσης

07/06/2010

Στο 12ο δημοτικό σχολείο (το οποίο διαχειρίζεται η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Σχ. Τυφλών-Ευζώνων-Φάληρο εδώ και ένα χρόνο) έχουν εισέλθει ιδεολογικές ομάδες με έδρα στο κέντρο της πόλης, που με το «έτσι θέλω»  το οικειοποιήθηκαν. Καλούμε την γειτονιά, που με τις δραστηριότητες, τις παρεμβάσεις της και την συμμετοχή στις ανοιχτές συνελεύσεις, έχει το δικαίωμα να  διεκδικήσει την αυτονόμηση της αύριο στις 17:00 μπροστά στο σχολείο, από οποιαδήποτε προσπάθεια καπελώματος, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η ανοιχτή συνέλευση , από την αρχή της λειτουργίας της έμεινε ανεπηρέαστη από οποιαδήποτε προσπάθεια πολιτικής παρέμβασης. Ζητούμε από τις ομάδες που έχουν εισέλθει στο κτίριο από το Σάββατο που μας πέρασε,  να το επιστρέψουν στην διάθεση όλης της γειτονιάς.


12ο δημοτικό

01/06/2010

Αύριο,  Τετάρτη 2/6/2010 στην 20:00 κάλεσμα για δουλειές (καθαριότητα κ.λ.π.) στο 120 δημοτικό σχολείο, επι της Β. Γεωργείου, το οποίο η Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων προορίζει για στέκι-χώρο συνέλευσης, μέχρι να τεθεί ξανά σε λειτουργία ως σχολείο.


Αναρτήθηκε στις Ανοιχτή Συνέλευση

δεν έγινε η συζήτηση στο ν. συμβούλιο

01/06/2010

Τελικά δεν έγινε η συζήτηση στο νομαρχιακό συμβόυλιο για το οικόπεδο “μάρμαρα Μόσχου”.  Σε επικοινωνία που είχαμε με τον γραμματέα του συμβουλιου “επαναενημερώθηκε” για το θέμα και μας υποσχέθηκε ότι θα τεθεί στο  συμβούλιο της 16/ 06/2010


Kάλεσμα στο νομαρχιακό συμβούλιο

01/06/2010

Σήμερα 1/6/2010 καλούμαστε οι κάτοικοι της περιοχής,  να παραβρεθούμε στο νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, όπου θα συζητηθεί το θέμα του χαρακτηρισμού του οικοπέδου “μάρμαρα Μόσχου”, να δηλώσουμε την θέληση μας να ανεγερθεί στο εν λόγο οικόπεδο νηπιαγωγείο και όχι οικοδομή, όπως θέλει να κάνει η Ι. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Όσοι ενδιαφέροντε να είναι στη Νομαρχία θεσσαλονίκης στις 13:00.

πρακτικα 12ης συνελευσης

12η ανοιχτή συνέλευση

Στην 11η ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 12/5/10 στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής συζητηθήκαν τα θέματα: α) Πρωτοβουλία κατοίκων σχετικά με το οικόπεδο «μάρμαρα Μόσχου». β) Πρωτοβουλία κατοίκων σχετικά με το οικόπεδο που βρίσκετε ανάμεσα στις οδούς Ζαΐμη-Δελφών-Αρχ. Μουσείου. γ) Πρωτοβουλία κατοίκων σχετικά με το 12ο γυμνάσιο.

α) Σχετικά με το οικόπεδο «μάρμαρα Μόσχου» αποφασίστηκε η δυναμική παρουσία των κατοίκων στο νομαρχιακό συμβούλιο όταν θα τεθεί το θέμα του χαρακτηρισμού του εν λόγω οικοπέδου, ούτως ώστε να ανεγερθεί εκεί νηπιαγωγείο και να μην χτιστεί πολυκατοικία όπως έχει αποφασίσει η εκκλησία στην οποία και ανήκει το οικόπεδο.

β) Για το οικόπεδο των οδών Ζαΐμη-Δελφών-Αρχ. Μουσείου, συζητήθηκε η ανάγκη της περιοχής σε πράσινο και ελεύθερο χώρο για τους κατοίκους της περιοχής. Έτσι αποφασίστηκε η αξιοποίηση και χρησιμοποίηση του από τους κατοίκους.

γ) Για το 12ο γυμνάσιο επί της οδού Β. Γεωργίου η συνέλευση εμμένει στην απόφαση της να επαναλειτουργήσει το σχολείο και μέχρι να γίνει αυτό να το συντηρήσει και να το χρησιμοποιήσει ως πολιτιστικό στέκι αλλά και για χώρο συνελεύσεων των κατοίκων της περιοχής.

σχέδιο_πρακτικού_συνέλευσης_14-06-2010

13η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΥΖΩΝΩΝ-ΦΑΛΗΡΟΥ-ΣΧ. ΤΥΦΛΩΝ

[14 Ιουνίου 2010]

Θέματα που συζητήθηκαν:

 1. Ελεύθεροι χώροι.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν καταρχήν τα παρακάτω τρία οικόπεδα:

 • οικόπεδο Αρχαιολογικού Μουσείου με Δελφών (δίπλα στους προσκόπους),

 • οικόπεδο Κοντογούρη με Αετοράχης (είναι χαρακτηρισμένο ως νηπιαγωγείο) και

 • οικόπεδο Αμαλίας με Σαρανταπόρου

που χρησιμοποιούνται κυρίως ως αδιαμόρφωτοι χώροι στάθμευσης και έγινε συζήτηση για την ανάγκη, τη δυνατότητα και προτάσεις πιθανής αξιοποίησής τους από τη γειτονιά.

 1. Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων και των εκπαιδευομένων της Σχολής Τυφλών.

Εκπρόσωποι από τη Σχολή Τυφλών και την Ομοσπονδία Τυφλών περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στη Σχολή Τυφλών και μας ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις.

 1. Οικόπεδο «Μάρμαρα Μόσχου».

Η ομάδα των κατοίκων που παρακολουθεί και διαχειρίζεται το ζήτημα μας ενημέρωσε σχετικά με τα βήματα που έγιναν για την διαδικασία επαναχαρακτηρισμού του. Παραβρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής, προκείμενου να εξασφαλίσει τη θετική εισήγησή της και την προώθηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όπως και τελικά έγινε.

 1. Ανάπλαση παραλιακού μετώπου.

Σε συνέχεια όσων συζητήθηκαν σε προηγούμενες συνελεύσεις, προτάθηκε η κινητοποίησή μας για την προάσπιση του ελεύθερου δημόσιου χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου και τη διατήρηση βασικών στοιχείων οργάνωσης των σημερινών πάρκων.

 1. 12ο δημοτικό σχολείο (Βασ. Γεωργίου με Μπιζανίου).

Έγινε ενημέρωση από μέλη της διαχειριστικής ομάδας που έχει παρέμβει στον χώρο του 12ου σχετικά με την απόφαση ανοίγματος του σχολείου, τους στόχους, τις δράσεις και το πρόγραμμα του εγχειρήματος. Ζητήθηκε η στήριξή του από τη συνέλευση και ακολούθησε συζήτηση όπου εκτέθηκαν πολλές γνώμες. Επίσης, έγινε ενημέρωση από κατοίκους και γονείς της γειτονιάς για τη γενικότερη κατάσταση στο ζήτημα της σχολικής στέγης και τη δυνατότητα μελλοντικής επαναλειτουργίας του 12ου ως δημοτικό σχολείο.

Αποφάσεις που λήφθηκαν :

Για το πρώτο θέμα: Συστάθηκε μια ομάδα κατοίκων, η οποία θα διερευνήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω οικοπέδων και αποφασίστηκε στην επόμενη συνέλευση να γίνει κάλεσμα των περιοίκων και των κατοίκων που παρκάρουν στους συγκεκριμένους χώρους για να συζητηθεί το θέμα ευρύτερα και να διατυπωθούν προτάσεις αξιοποίησης.

Για το δεύτερο θέμα: Συντάχθηκε ψήφισμα συμπαράστασης, το οποίο υπογράφηκε από τους /τις συμμετέχοντες/ουσες στη συνέλευση, και αποφασίστηκε η περαιτέρω κινητοποίηση για συγκέντρωση κι άλλων υπογραφών υπέρ του ψηφίσματος, το οποίο θα εκτυπωθεί και θα υπάρχει διαθέσιμο στα εξής σημεία της γειτονιάς:

 1. Περίπτερο Βασ. Όλγας με Παρασκευοπούλου (περιοχή Ράδιο Σίτυ, δίπλα στο εκκλησάκι).
 2. Στο κατάστημα στην οδό Αρχ. Μουσείου 22.
 3. Στο κατάστημα Creta Sense (Αρχ. Μουσείου 13).
 4. Στα δύο περίπτερα στην περιοχή Ευζώνων με Βασ. Γεωργίου.
 5. Στη Σχολή Τυφλών στο θυρωρείο στην είσοδο.

Οι υπογραφές παραδίδονται στη διευθύντρια της Σχολής Τυφλών κα Γκίκα (τηλ. 2310-844888).

Για το τρίτο θέμα: Αποφασίστηκε τα μέλη της συνέλευσης να ενημερωθούν για την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, μόλις αυτή καθοριστεί, και να παραστούν στη συνεδρίαση, προκειμένου να πιέσουν για τη λήψη θετικής για το ζήτημα απόφασης.

Για το τέταρτο θέμα: Αποφασίστηκε η συμμετοχή της ανοιχτής συνέλευσης στο 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 25-27 Ιουνίου στο 4ο πάρκο Νέας Παραλίας (περιοχή Σχολής Τυφλών) με στόχο την ενημέρωση του κοινού τόσο για τις δράσεις της συνέλευσης όσο και, ειδικότερα, για το ζήτημα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου μέσα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του φεστιβάλ με ανοιχτή συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα και τη συγκέντρωση υπογραφών υπέρ των αιτημάτων και των προτάσεων των κατοίκων ως προς την ανάπλαση (ελεύθεροι δημόσιοι χώροι πρασίνου, προσβάσιμοι από άτομα με αναπηρίες, με δυνατότητες συνάθροισης και ελεύθερου παιχνιδιού).

Για το πέμπτο θέμα : Η συνέλευση επιβεβαίωσε την άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας του 12ου ως δημοτικό σχολείο, σύμφωνα και με προηγούμενες αποφάσεις της, και αποφάσισε να αναληφθεί δράση για την ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων της περιοχής σχετικά με την αναγκαιότητα εγγραφής των μαθητών/τριών στο 12ο δημοτικό σχολείο, ώστε να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός για τη διατήρηση της μονάδας. Είναι θετική απέναντι στην χρήση του από και για τους κατοίκους και τους καλεί να συμμετέχουν στη διαχειριστική συνέλευση προκειμένου να ασκηθεί πίεση και να επιτευχθεί ο στόχος της επαναλειτουργίας του και της οριστικής απόδοσής του στη γειτονιά.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων διατηρεί την ανεξαρτησία της και την αυτονομία της από κάθε πολιτικό, κομματικό, ιδεολογικό, κοινωνικό ή κρατικό οργανισμό-ομάδα και δεν συμμετέχει ως συλλογικότητα στην διαχειριστική συνέλευση του 12ου.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟ (ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΚΟΣ –ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ)

Σε όλες τις Μεγάλες Πόλεις της Ευρώπης αναλογούν περίπου 20 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο.

Στη Θεσσαλονίκη το πράσινο είναι σχεδόν ανύπαρκτο!!!

Τα έργα στη Νέα Παραλία δεν είχαν ως στόχο τους την αύξηση του πρασίνου στη πόλη μας!!

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από τον Ναυτικό Όμιλο έως τον Λευκό πύργο προβλέπει την κατασκευή «πράσινων δωματίων-κήπων» και όχι ενός πάρκου με ουσιαστική παρουσία πράσινου που να μπορούν να το ΖΟΥΝ και να το ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ οι κάτοικοι…

Εμείς οι ΠΟΛΙΤΕΣ:

ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΡΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΖΟΥΜΕ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ!!!

Και απαιτουμε:

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ «Φωκά» ΝΑ ΑΝΑΚΑΙΤΙΣΤΕΙ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΟΥ ΩΣ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟ.

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ «ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ».

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΕ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ…

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΥΖΩΝΩΝ-ΦΑΛΗΡΟΥ-ΣΧΟΛΗΣΧ ΤΥΦΛΩΝ

α/α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ
α/α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

λίγα λόγια για το οικόπεδο «Μάρμαρα Μόσχου»

Στη συμβολή των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Β. Χατζή βρίσκεται το οικόπεδο «Μάρμαρα Μόσχου».

Αποτελεί ιδιοκτησία της Εκκλησίας της Ελλάδας, στην οποία περιήλθε μετά από ανταλλαγή με το Ελληνικό Δημόσιο με έκταση βοσκοτόπων πριν πολλές δεκαετίες.

Το οικόπεδο αυτό ήταν χαρακτηρισμένο στο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης ως «χώρος νηπιαγωγείου και χώρος ειδικού προορισμού σχολικής και κοινωνικής χρήσης». Ωστόσο, λόγω της αδιαφορίας και αδράνειας του Δήμου για δύο περίπου δεκαετίες, το 2006 η ιδιοκτήτρια Εκκλησία της Ελλάδας προσέφυγε στο δικαστήριο και ζήτησε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο οικόπεδο οικοδομώντας πολυώροφο κτίριο. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (απόφαση 2444/2003) αποφάσισε την άρση της κηρυχθείσας απαλλοτρίωσης της εν λόγω έκτασης ως μη συντελεσμένης, λόγω παρόδου μακρού χρονικού διαστήματος από την κήρυξή της, χωρίς να κινηθεί η διαδικασία καθορισμού και καταβολής στον ιδιοκτήτη των προβλεπόμενων από το νόμο αποζημιώσεων. Χωρίς καμία αντίδραση και κανένα ενδιαφέρον από πλευράς Δήμου και πάλι, το ρυμοτομικό σχέδιο τροποποιήθηκε σε συμμόρφωση με την παραπάνω δικαστική απόφαση και το οικόπεδο μετατράπηκε από χώρο νηπιαγωγείου και χώρο ειδικού προορισμού σχολικής και κοινωνικής χρήσης σε οικοδομήσιμο χώρο (40427/03.10.2006 Απόφαση Υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. – ΦΕΚ 71/ΑΑΠ/23.10.2006).

Σε μια ήδη πυκνοκατοικημένη περιοχή, με ελάχιστους χώρους πρασίνου και ελεύθερους δημόσιους χώρους και με ανεπαρκέστατες υποδομές σχολικής στέγης που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες της περιοχής, η ανέγερση ακόμα μίας πολυώροφης οικοδομής θα συνιστούσε τραγικό λάθος και θα ήταν καταστροφική. Η απόδοση του οικοπέδου στο Δήμο για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων είναι ζωτικής σημασίας.

Η ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων στις γειτονιές Ευζώνων-Φάληρο-Σχολή Τυφλών και σύλλογοι γονέων αντιδράσαμε έντονα σε αυτή την προοπτική. Διαμαρτυρηθήκαμε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και στο Δημαρχείο. Συναντηθήκαμε με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, στον οποίο εκφράσαμε την αντίθεση μας στην ανέγερση πολυκατοικίας στο χώρο του οικοπέδου και επαναλάβαμε το αίτημα για δημιουργία νηπιαγωγείου στη θέση του. Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα μπλοκάρει κάθε ενέργεια για την ανέγερση οικοδομής και ότι θα προχωρήσει τις διαδικασίες για προγραμματική τριμερή σύμβαση με τον ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) και τη Νομαρχία, με σκοπό την απαλλοτρίωση του οικοπέδου και την ανέγερση νηπιαγωγείου. Στη συνέχεια, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε αντίστοιχη απόφαση, η οποία ορίστηκε να διαβιβαστεί στην Διεύθυνση Πολεοδομίας, έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να δοθεί άδεια σύμφωνη με τις προθέσεις τις Εκκλησίας. Επίσης, κατόπιν συνεχών πιέσεων, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης έλαβε τον Ιούνιο του 2010 απόφαση έγκρισης σχετικού κονδυλίου –ύψους 800.000€–, πράξη απαραίτητη για τον επαναχαρακτηρισμό του οικοπέδου ως χώρος νηπιαγωγείου και ειδικού προορισμού σχολικής και κοινωνικής χρήσης. Για ακόμα μία φορά ο Δήμος κωλυσιεργεί αφού εκκρεμεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων, προκειμένου να προχωρήσει ο επαναχαρακτηρισμός του οικοπέδου.

Φτάνει πια η κοροϊδία, από το Δήμο, τη Νομαρχία, το Κράτος και την Εκκλησία! Κανείς δε μπορεί να μας προσβάλλει και να αγνοεί τις ανάγκες της γειτονιάς μας. Καμία άλλη θυσία για χάρη της «αξιοποίησης» της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Απαιτούμε το οικόπεδο να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου (π.χ. με παραχώρηση από την Εκκλησία, ανταλλαγή με άλλο οικόπεδο), να επαναχαρακτηριστεί άμεσα ως χώρος σχολικής και κοινωνικής χρήσης και να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της γειτονιάς.

σεπτεμβρης καλεσμα

κάλεσμα

σε ανοιχτή συνέλευση

την Κυριακή 19/9

και ώρα 7:30 μμ στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής (αμφιθέατρο)

με θέματα:

 • η σχολική χρονιά άρχισε χωρίς να έχουμε κτίρια
 • παραλία & λιμάνι στους ιδιώτες, ο δικός μας ρόλος

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων

Ευζώνων-Φαλήρου-Σχολής


Web: www.syneleysistef.wordpress.com. Τηλ. 6940 86 06 23

Advertisements

2 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

 1. Ο/Η me you λέει:

  κ. Καρανίκα,
  ξαφνιάζομαι που οι λίστες για τις υπογραφές των πολιτών, που παρατίθενται παραπάνω, είναι τελείως άδειες.
  Επιχείρησα και εγώ να συμπληρώσω τα στοιχεία μου και την υπογραφή μου, αλλά στάθηκε αδύνατο.
  Μήπως μπορείτε να βοηθήσετε;

  Ευχαριστώ

  1. Ο/Η karanikas λέει:

   δυστυχώς δεν μπορώ. και εγώ θα απευθυνθώ αλλού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s