Για μια νεα αριστερά

στις

το κείμενο κατατέθηκε στο προεδρείο και στην οργανωτική επιτροπή του ιδρυτικού συνεδρίου του Συν ως πρόταση για την νεολαία.

Για μια νέα αριστερά

Σήμερα, μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της αριστεράς, ερχόμαστε, εμείς, η νέα γενιά, να πάρουμε τις ευθύνες και την υπόθεση στα χέρια μας.

Ερχόμαστε ως πνεύμονας στην αριστερά για να αναγεννήσουμε την ελπίδα της ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Ανοίγουμε δικά μας πανιά σε νέα σκάφη και σαλπάρουμε για καλύτερα μέρη, σε νέους ορίζοντες.

Με κέφι και όρεξη γευόμαστε τους καρπούς του σήμερα και συνάμα καλλιεργούμε τους δικούς μας, σε νέα χωράφια.

Γυρνάμε την πλάτη σ’ όλους τους κακόγουστους της πολιτικής ζωής που ξέχασαν να φύγουν και ακόμα μας ταλαιπωρούν. Όπως και σ’ όλους αυτούς που προσπαθούν να βάλουν διαχωρισμούς στην νέα γενιά, στους ΝΕΟΥΣ.

Εμείς δεν είμαστε άχρωμοι, ούτε όμως και μονόχρωμοι. Έχουμε τα χρώματα της ίριδος, τα χρώματα της νιότης μας. Και σ’ αυτά ερχόμαστε να εμπλουτίσουμε τον ΣΥΝ και την πολιτική ζωή του τόπου.

Με την σύγχρονη ματιά στα γεγονότα θα δώσουμε την σύγχρονη παρουσία της αριστερά στο ελληνικό και διεθνή τοπίο.

Θέλουμε να εκφράσουμε τις δικές μας ανησυχίες και οράματα, να αμφισβητήσουμε την σημερινή πολιτική κατάσταση και με γνώμονα τη γνώση και τη σκέψη να προσπαθήσουμε να αντιπροτείνουμε κάτι άλλο.

Μη θέλοντας να συνηγορήσουμε και να δικαιολογήσουμε τη λανθασμένη τακτική και λογική που διακατείχε την αριστερά τόσο χρόνια λειτουργώντας πολυκερματισμένη, δογματικά, αναχρονιστικά και διστακτικά απέναντι στις «χώρες τη Ανατολικής Ευρώπης». Προσκολλημένη στην παράδοση και σε παρακείμενα σχήματα, απομακρυσμένη από τα κινήματα της νεολαίας και κατατρεγμένη από οτιδήποτε «αστικό» φτάνοντας στο σημείο να θυμίζει γραφικούς και ακίνδυνους πολιτικούς, εμείς ερχόμαστε να υπενθυμίσουμε στον νέο άνθρωπο και πολίτη την αριστερά που έδωσε τον καλύτερο εαυτό της, στον αγώνα για το οχτάωρο, για αυξήσεις του μισθού, στο δικαίωμα για την εργασία, κόντρα σε αντιδραστικά μέσα, στις δικτατορίες, στην εθνική αντίσταση,, συνταξιοδότηση, ελευθερία του τύπου, και τώρα την κατάκτηση της δημιουργίας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Ερχόμαστε όμως, σ’ αυτή την στιγμή που η αριστερά κρίνεται για όλα όσα κάνει, να βάλουμε φραγμό στη συνεχόμενη πτώση, πολιτική, ‘ηθική’ και εκλογική.

Ερχόμαστε να αναδείξουμε αξίες που εμείς ως νέοι έχουμε. Να αναδείξουμε την ειλικρινή συζήτηση, την συνύπαρξη, την συμμετοχή, την δημοκρατία, την ελευθερία, τον αγώνα για ό,τι μας εμποδίζει την φαντασία της δημιουργίας, την φαντασία στην δημιουργία, την σύνθεση, την τόλμη, το χιούμορ, την πλάκα, το χορό, το γλέντι, την γνώση, τον έρωτα.

Αξίες όμως, που ζητάνε έκφραση στην υπέρβαση της παράδοσης, όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στην αριστερά.

Και αυτόν τον ρόλο μπορούν να παίξουν οι νέοι, οι πολιτικές κινήσεις νεολαίων στον ΣΥΝ.

Οι «κινήσεις» αυτές θα κινούνται στα πλαίσια του ΣΥΝ, δεν θα είναι καθ’ ομοίωση ν του ΣΥΝ, θα λειτουργούν αυτόνομα και θα υπάρχει ισότιμη συμμετοχή. Θα είναι ένα ευρύ νεολαιίστικο κίνημα που θα βάζει τους δικούς του όρους.

Ο χαρακτήρας αυτών, θα είναι κινηματικός και θα εκφράζει όλους τους νέους που συναντήθηκαν στις καταλήψεις των λυκείων και πανεπιστημίων, αυτούς που αντιστέκονται σ’ όλους αυτούς που κάνουν ό,τι κάνουν για μας χωρίς εμάς, όλους αυτούς που ξέρουν να ξεφαντώνουν στα CLUB, BAR, στέκια όπως γνωρίζουν και την σημασία της μόρφωσης και της δουλειάς.

Η πολιτική κίνηση θα εκφράζει τη νεολαία μέσα στους χώρους της.

Θα εκφράζει κινήματα όπως της παιδείας, της οικολογίας, της αισθητικής των πόλεων, της στέγασης των νέων, της εξασφάλισης ελεύθερου χρόνου, του δικαιώματος στην εργασία, νεολαιίστικων ρευμάτων και

αντίστοιχα, νέοι που εκφράζονται σ’ αυτά να βρίσκουν ως σημείο συνάντησης τις πολιτικές κινήσεις νεολαίας.

Με διαθέσεις εξεγερτικές που θα φέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη της μεταρρύθμισης.

Κόντρα στην κομματικοποίηση της ζωής, διαφωνεί με το δόγμα ότι «Τα πάντα είναι πολιτική» και υπενθυμίζει ότι στην ζωή πολλά γίνονται χωρίς σκοπό. Απλά έτσι. Όπως τα έργα των καλλιτεχνών για τους ίδιους.

Η σύγχρονη αριστερή νεολαία είναι η νεολαία που καθημερινά θα ξαφνιάζει, θα σοκάρει, θα αιφνιδιάζει.

Μια νεολαία που με το χιούμορ και την πλάκα καθημερινά να ανατρέπει την καθημερινότητα.

Μια νεολαία που ζει με υπερβολή και δεν δέχεται να παρεμβαίνει κανείς κακόγουστος στην προσωπική της ζωή.

Μια νεολαία που έχει συνδέσει το ατομικό με το συλλογικό.

Απαιτεί την αποκέντρωση της πολιτικής ζωής και θέλει αυτή να αποφασίζει.

Αντικομφορμιστική και αρκετά ονειροπόλα. Δεν φοβάται τίποτα και δεν ανησυχεί με τα λάθη της όταν κάνει λάθη.

Προτιμά το χαβαλέ που στο τέλος θα αφήσει «κάτι» από το σοβαρό που διώχνει το «κάτι».

Επιμένει ότι δεν είναι ώριμη και γι’ αυτό είναι ακόμη νεολαία όπως και με την ίδια επιμονή βροντοφωνάζει ότι έχασε την εμπιστοσύνη της στις μεγάλες – άλλες γενιές.

Αδιαφορεί για τις υποθέσεις των μεγάλων πολιτικών και αισιοδοξεί, ότι, με τις δικές της δυνάμεις θα προχωρήσει.

Δεν έχει κανένα πολιτικό – κοινωνικό κόμπλεξ. Διαδέχεται – ευτυχώς – το μεγάλο ΚΕΝΟ της γενιάς του πολυτεχνείου και γι’ αυτό έχει κάνει κριτική σε όλα τα «ΙΣΜΟΣ»

Είναι μια νεολαία αυθεντική και αναδεικνύει την αυτενέργεια, αυτοοργάνωση και αυτονομία του κινήματος.

Η πολιτική κίνηση νεολαίας στα πλαίσια του ΣΥΝ είναι η νεολαία που σκέφτεται φωναχτά και επιδιώκει να εκφράσει όλα αυτά. Έχει τον ΣΥΝ σημείο συνάντησης ελεύθερων σκεπτόμενων ανθρώπων. Είναι ξένη προς τη λογική των διασπάσεων, των διαγραφών, του πολιτικού ξεκαθαρίσματος και της άχαρης ιδεολογικής καθαρότητας.

Μιλάει για μια αριστερά που δεν δέχεται την λογική της κυρίαρχης «γλώσσας» ή «λόγου» όσο σύγχρονη και να είναι.

Μιλάει για μια αριστερά με διαφορετικές «γλώσσες» και «λόγους» που ισότιμα θα ακούγονται και θα αντιμετωπίζονται. Θέλουμε όμως, η σύνθεση ενιαίας έκφρασης να είναι κάτω από σύγχρονους όρους και από διάφορες οπτικές γωνίες. Κόντρα στην μονολιθικότητα και την δογματικότητα.

Εμείς εμπνεόμαστε από όλη την παγκόσμια ανθρώπινη σκέψη που παίρνει υπόψην της την φιλοσοφία, την επιστήμη, τον ουμανισμό, όλους αυτούς που ονειρεύτηκαν και ονειρεύονται μια δίκαιη κοινωνία δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου και φύσης.

Δεν είμαστε οπαδοί καμιάς «διεθνής», κανενός σοσιαλιστικού και κομμουνιστικού μοντέλου που παρήγαγε γραφειοκρατία.

Δεν δεχόμαστε κλειστά μοντέλα στην ζωή μας ούτε προσχεδιασμένες καταστάσεις, παλεύουμε για την χειραφέτηση και σεβόμαστε την εξέλιξη και υπέρβαση αυτών.

Επιδιώκουμε εναλλακτικές λύσεις, για να βγούμε από την κρίση και να οδηγήσουμε την κοινωνία σε πιο ποιοτικά επίπεδα.

Τέλος, είμαστε μια νεολαία που περιμένει την ευκαιρία για να δείξει στην κοινωνία ότι υπάρχει μέλλον, να δείξει στη σημερινή Αριστερά πια είναι η Νέα Αριστερά που θα εκφράσει τη νέα γενιά.

Υπενθυμίζοντας σ’ όλους ότι αυτή η αριστερά δεν θα είναι μόνο η αριστερά των 18ρηδων αλλά, ότι οι 18ρηδες θα βρουν τη δικιά τους αριστερά. Μια αριστερά που τολμάει. Μια σύγχρονη μεγάλη αριστερά που θα έχει υπερβεί το παρελθόν και την παράδοσή της.

Καρανίκας Νίκος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s