Οι δημόσιες σχέσεις «τρώνε» τη δημοκρατία

στις

Οι δημόσιες σχέσεις «τρώνε» τη δημοκρατία

Οι εκλογές, γενικότερα στην ιστορία των εκλογών, πραγματώνονται μεταξύ του γενικού που περιέχει την πολιτική πορεία – δράση κάθε πολιτικού οργανισμού απέναντι στους στόχους που διαγράφονται γι’ αυτόν (τετραετία – πενταετία) και την πολιτική επικαιρότητα που συναρπάζει το μέγα κοινό και το επηρεάζει σημαντικά.

Οι ευρωεκλογές του ’99 διεξήχθησαν υπό την πίεση του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα η στάση των κομμάτων κρίθηκε στη Θεσσαλονίκη, που οι δυνάμεις του ΝΑ ΤΟ μετέτρεψαν το λιμάνι και την πόλη σε στρατόπεδό τους.

Η γραμματεία του ΣΥΝ-Θ, όπως και η γραμματεία της Νεολαίας του ΣΥΝ-Θ, απέφυγαν πεισματικά να πάρουν πρωτοβουλίες και να ανοίξουν έγκαιρα συζήτηση στις Πολιτικές Κινήσεις για τον πόλεμο και παράλληλα με το πρόσχημα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (SiC) αποδιοργάνωσαν τον ιστό του κόμματος που στην πλειοψηφία διαμαρτυρόταν ενάντια στον πόλεμο.

Με πρωτοβουλία συντρόφων και υπό αυτή την πίεση στις 25 Μάρτη ( αρκετά έγκαιρα) καλέστηκε η οργάνωση να παρέμβει στην παρέλαση, όπως και έγινε με επιτυχία (ευτυχώς συμμετείχαν και σύντροφοι από το Κοινωνικό Κέντρο Ναυτίλος – αναρχικοί, αντιεξουσιαστές). Η πορεία της οργάνωσης όμως τις επόμενες ημέρες, σε αντίθεση με τις δυνατότητες και την ανάγκη που υπήρχε, ήταν αρνητική, παρουσιάζοντας στην κοινωνία τον ΣΥΝ ως κόμμα άπειρο, άτολμο και πολλές φορές ως ΝΑΤΟϊκή «αριστερά». Συμμετείχε -δειλά- μόνο σε πρωτοβουλίες άλλων (πολιτικές νεολαίες, Εργατικό Κέντρο), με εξαίρεση την επιτυχή διαμαρτυρία – αποκλεισμό του λιμανιού από τις –γυναίκες, την εκπαιδευτική αντιπολεμική πορεία και την αποτυχημένη, αλλά σωστή, πορεία από τον Χορτιάτη. Από τη στιγμή που ο ΣΥΝ-Θ στο κέντρο των γεγονότων έλαμψε διά της απουσίας του, ήταν επόμενο να συμπαρασύρει και τον υπόλοιπο ΣΥΝ.

Πολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης και εκλογικός αγώνας

Ενώ η πορεία του ΣΥΝ στην Ευρωβουλή με επικεφαλής τους συντρόφους Αλαβάνο – Παπαγιαννάκη ήταν κάτι παραπάνω από θετική στην.

πενταετή θητεία τους, η Οργάνωση Θεσσαλονίκης δεν κατάφερε ούτε τη

στοιχειώδη παρουσίαση του έργου τους να κάνει, αφού «μπήκε» στον εκλογικό αγώνα το τελευταίο δεκαήμερο και αυτό χαλαρά, στήνοντας τρία σταντ και ένα τροχόσπιστο δίχως πολιτικο-κοινωνικό αντίκτυπο στην κοινωνία, που μας έκρινε ήδη από τη στάση μας στον πόλεμο. Η Νεολαία διοργάνωσε εκδήλωση στο τροχόσπιτο με ομιλητή από την Οικολογική Κίνηση που η κοινωνία της Θεσσαλονίκης την επέκρινε γιατί ως «οικολόγοι» δεν υπήρξαν πουθενά να καταγγείλουν την καταστροφή του περιβάλλοντος από τον πόλεμο (60.000 πτήσεις σε δύο μήνες, ρίψη βομβών εμπλουτισμένων με ουράνιο κ.ά.) και εμείς τους δώσαμε βήμα – οξυγόνο ύπαρξης, συμπαρασύροντάς μας στη δημαγωγία τους. Κίνηση που δηλώνει έλλειψη πολιτικού κριτηρίου και αποκοπή από την κοινωνία.

Εκλογές: Το αποτέλεσμα και η δημοκρατία στον ΣΥΝ

Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. βλέποντας ότι η κοινωνία, λόγω του πολέμου και με αφορμή τη «χαλαρότητα» των ευρωεκλογών, τους γύριζε την πλάτη στρεφόμενη με ενδιαφέρον προς το μέρος των αντιπολεμικών κινήσεων, επέλεξε την πόλωση με δίλημμα την κυβερνητική πορεία και το μέλλον της χώρας.

Η εξουσία ως πόλος έλξης και συγκεκριμένα σε μια εποχή που ο λαός βάλλεται από δεκάδες προβλήματα έσωσε το γόητρό της συσπειρώνοντας το 70% του κόσμου. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η αποχή, τόσο ισχυρή, θέτει ζήτημα δημοκρατικότητας των οργάνων της Ε.Ε.

Ο ΣΥΝ ως πολιτική δύναμη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό δεν κατάφερε να αναδειχθεί ως δύναμη ριζοσπαστικής – δημιουργικής κριτικής προς την Ε.Ε. του νεοφιλελευθερισμού και τον πολέμο κι αυτό χάριν (!) των δημόσιων σχέσεων με τα μίντια αρκετών επιφανών στελεχών που καταπατώντας αποφάσεις συλλογικών οργάνων (συνέδριο ΚΠΕ) πρόβαλαν τις δικές τους μειοψηφικές απόψεις, δίνοντας στο τηλεοπτικό κοινό την εικόνα ενός κόμματος που φλερτάρει με τις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες απόψεις του Κ. Σημίτη και άλλων Ευρωπαίων ομοϊδεατών του.

Η αντιδημοκρατική συμπεριφορά αυτών των συντρόφων και η λογική – τακτική των απενεργοποιημένων Πολιτικών Κινήσεων μετέτρεψαν ό, τι θετικό υπήρχε σε άρνηση και αποστροφή του κόσμου προς εμάς. Οι δημόσιες σχέσεις έχουν αντικαταστήσει πλέον τη δημοκρατία.

Το 5,2% επιτεύχθηκε από τη συνεπή και συνεχή επαφή – δράση συντρόφων και συντροφισσών στους τόπους εργασίας – δράσης, εκεί που υπήρξε υπεράσπιση των απόψεων του ΣΥΝ, (και όχι οργανωμένα από τις Π.Κ.) καθώς και από τον σύντροφο Νίκο Κωνσταντόπουλο ως πρόεδρο του ΣΥΝ με την επιμονή του να καταδείξει τα προβλήματα και τα αίτια του πολέμου σηκώνοντας τη σημαία της ειρήνης σε όλη την Ευρώπη σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Σημίτη.

Η κοινωνία αιχμάλωτη των πολλών και αδιέξοδων προβλημάτων της, καθώς και εγκλωβισμένη στα ψευτοδιλήμματα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

περί μονόδρομου της νεοφιλελεύθερη ς πολιτικής και της επικίνδυνης παγκοσμιότητqς, απογοητεύεται από την έλλειψη φερέγγυας εναλλακτικής πρότασης και την απουσία – αδυναμία της αριστεράς να οργανώσει την αντίσταση στην ολόπλευρη επίθεση από τις δυνάμεις του κεφαλμίου ποι? οδήγησαν χέρι – χέρι με την κυβέρνηση στην υποβάθμιση της πqιότητας της ζωής.

Ο ΣΥΝ οφείλει αν δεν θέλει να αυτοαναιρεθεί από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική καθα πρέπει να προτάξει την οργάνωση των πολιτών για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών όπως η δημοκρατία, που σημαίνει συμμετοχή στις αποφάσεις και ο οικοσοσιαλισμό, που απαιτεί ρήξη με την κατεστημένη οικονομία που ευνοεί μόνο μια μειοψηφία

2/7/99 ΑΥΓΗ

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s