Ο ΧΡΥΣΟΣ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ

στις

ΚΥΡΙΑΚΗ 4/7/99

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ

Το Καλοκαίρι – η Χαλκιδική φιλοξενεί στους δροσερούς κόλπους της χιλιάδες πολίτες. ΤΟ Σάββατο που μας πέρασε, η Ολυμπιάδα διαμαρτυρήθηκε τραγουδώντας ενάντια στην TVX που, με την «ανθρωπιστική» βοήθεια της Κυβέρνησης (μέσω των ΕΚΑΜ-ΜΑΤ-ΜΕΑ-ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ), προωθεί τη καταστροφή μιας σχέσης και θέλει τα βουνά, τα δάση και τις θάλασσες «άδεια» από Ανθρώπους. Κυρίαρχη εικόνα τα λύματα, οι βιασμένοι κόλποι, οι μοναχικές θάλασσες.

Οι φυσικές ομορφιές χάνονται καθημερινά είτε από το καταστροφικό έργο της TVX είτε από την οικειοποίηση-Ιδιωτικοποίηση των «παραλιών» από λίγους κατέχοντες Χρυσού, και από φωτιές (ελάχιστες από φυσικά αίτια).

Η διαφορά με την TVX – Κυβέρνηση Κ. Σημίτη είναι ότι η καταισχύνη τους προσβάλλει το περιβάλλον θανάσιμα και αλλάζει βίαια και δίχως την συμφωνία των κατοίκων, το Μοντέλο Ανάπτυξης του τόπου. Οι αλλαγές δεν είναι απαραίτητα αρνητικές στην παραγωγική αλυσίδα. Θα μπορούσε ας πούμε να υπάρξει Αλλαγή στο Μοντέλο Ανάπτυξης, αλλά προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος (ήπιο Τουρισμό κ.λ.π.).

Τα επιχειρήματα της TVX- Κυβέρνησης Σημίτη είναι πολύ φτωχά, δεν πείθουν τον κόσμο, τους δημότες της Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Ιερησσούς… και προχωρούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος με Κατοχικό Στρατό, την ΒΙΑ – ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ και με τα δικαστήρια (οι κοινοτάρχες έχουν καταδικαστεί από το –Μαφιόζικο Κράτος.)

Τα επιχειρήματα των δημοτών είναι οι υποσχέσεις της TVΧ:

  • Αφυδάτωση του τόπου (12.000 κυβ/24ώρες)

  • Απόβλητα

  • 300.000 στρέμματα για εκμετάλλευση από την TVΧ.

  • Καταστροφή των περιοχών συν του Αρχαιολογικού χώρου (τα πετρώματα στην περιοχή είναι Ασβεστολιθικά)

  • Δύο χιλιάδες στρέμματα Δάσους θα μετατραπούν σε… λεκάνη αποβλήτων κ.λ.π.

Όλα αυτά τα επιχειρήματα γίνανε γνωστά και ξεσηκώσανε θύελλα αντιδράσεων από Δημοτικά Συμβούλια, σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους, Κόμματα, Οργανώσεις, Τουρίστες. Σε αντίθεση με τη Κυβέρνηση που διευκολύνει το συμφέρον της ΤVX μέσω των μηχανισμών καταστολής και καταλύοντας τη Δημοκρατία στην γενέτειρα του Αριστοτέλη, αφού διαταγματικά ακυρώνει αποφάσεις συνελεύσεων, τον Δήμο.

Οι κάτοικοι της περιοχής από το 1995 αποφάσισαν να παρέμβουν πιο δραστικά αφού η κυβέρνηση είχε οριστικά συμμαχήσει με την TVΧ και συνέχιζαν καταστρέφοντας περιβάλλον και κοινωνική ζωή. Μέσα από δύσκολες συνθήκες – κρατική τρομοκρατία -, οργάνωσαν, δίδαξαν στην κοινωνία την Αντίσταση και δώσανε περιεχόμενο σ’ ένα θεσμό της κοινωνίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ασχέτως αδυναμιών ή διαφωνιών).

Το Σάββατο 31-7-99 σε εκδήλωση-Συναυλία διαμαρτυρίας εκφράστηκε – μέσα από μια συνέχεια – το αίτημα, δόθηκε το «στίγμα», ο ρυθμός, η αλληλεγγύη, ο χαρακτήρας, μένει να πεισθούμε και άλλοι και να δράσουμε συλλογικά, πολύμορφα, δυναμικά για να φύγει άμεσα η TVX και ο κατοχικός στρατός (διακριτικός ή αδιάκριτος) που, αν το σκεφτούμε καλύτερα, εμείς πληρώνουμε φόρους και διατηρούμε στη «ζωή» κάποιους μηχανισμούς καταστολής, υπουργεία…

Υ.Γ. Η επένδυση της TVX δεν είναι για «μια ζωή» αφού το μετάλλευμα θα έχει εξορυχτεί πιο πριν, καθιστώντας την περιοχή πλέον άχρηστη αφού θα είναι κατεστραμμένη.

Καρανίκας Νίκος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s