ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

στις

ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Το διάστημα πριν τον «Ιούνη» ένα μεγάλο κομμάτι από το κοινωνικό πολιτικό στερέωμα εκτιμούσε ότι πλανητικά οι μηχανισμοί καταστολής – το κράτος – θα σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στους κοινωνικούς αγώνες με το πρόσχημα της τρομοκρατίας.

Στην Ελλάδα, η εκτίμηση ήταν ότι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, θα ζήσουμε παλιές και νέες μεθόδους που θα έχουν επίπτωση σε όλη την κοινωνία.

Είδαμε επίσημα να συνεργάζονται οι κρατικοί μηχανισμοί διαφόρων κρατών, να διακινούν λίστες με ονόματα αγωνιστών και αγωνιστριών, να απελαύνουν άτομα, να «συμμετέχουν» με μεταμφιεσμένους «ασφαλίτες» σε διαδηλώσεις καθώς και προβοκάτσιες από πλευράς τους για να διαβάλλουν το κίνημα ή να αλλοιώσουν τους στόχους των διαδηλώσεων.

Στο Σηάτλ, στην Πράγα, στη Νίκαια, στο Γκέτενμποργκ, στη Γένοβα φάνηκε ξεκάθαρα ποιος είναι ο στόχος και η τακτική των δυνάμεων καταστολής του κράτους. Δίχως τη δυσφήμιση του κινήματος, τη διάσπαση του και την περιθωριπoίηση του είναι. αδύνατη η καταστολή του. Εν ολίγοις στη Θεσσαλονίκη αυτό αποπειράθηκε να γίνει.

Το κράτος με την κυβέρνηση του κινήθηκε ενορχηστρωμένα. Διαλεκτικοί και αδίστακτοι!

Ζώντας στο «πρόσχημα» της εποχής τρομοκράτησαν, αρχικά, τους εμπόρους και έπειτα την πόλη, «ντύνοντας» το κέντρο της στη λαμαρίνα. Αυξάνοντας πολλαπλασιαστικά την παρουσία (σε κάθε γωνία) της αστυνομίας και διαδίδοντας τον ερχομό χιλιάδων βαρβάρων, δημιούργησαν ένα αρνητικό κλίμα στην κοινωνία.

Το πολιτικό κριτήριο δεν κατάφερε να υπερισχύσει του συναισθήματος και δυστυχώς, έτσι είχαμε μια ποικιλία αντιδράσεων όπως τη φυγή από τη Θεσσαλονίκη, το κλείσιμο στο σπίτι με την Τ.V. μια αποκρουστικότητα προς τη λαμαρινοποίηση και το μεταλλαγμένο ύφος του κέντρου που ωθούσε αρκετό κόσμο.

σε εκρηκτικές κινήσεις, πράξεις καταστροφής αυτού του τοπίου.

Παρ’ όλα αυτά επικράτησε, επιβλήθηκε η απουσία, η ακινησία, η αποδοχή με υπομονή αντί της αλλαγής του τοπίου που σχεδίασε η αστυνομία.

Οι δυνάμεις καταστολής την Πέμπτη 19 Ιούνη απογοητεύτηκαν με την αυτοπειθαρχία και τη δύστυχη «ειρηνική» διαδήλωση στο κέντρο της πόλης από όλες τις τάσεις του κινήματος. Φοβήθηκαν ότι θα στρεφόταν όλη η αγορά για αποζημιώσεις από τις λαμαρινοκατασκευές…

Το Σάββατο η ευρωδιαδήλωση χτυπήθηκε, δυσφημίστηκε, ενοχοποιήθηκε, δαιμονοποιήθηκε.

Με ελάχιστες «καταστροφές» μερικές μάλιστα εντός των πολιτικών συμβολικών στόχων (ΑLΡΗΑ ΒΑΝΚ, McDorfald’s) και με την αστυνομία έντεχνα να διαλύει την κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Βενιζέλου [ΦΟΡΟΥΜ, Ε.Κ.Θ.], βρεθήκαμε μάρτυρες της αγριανθρωπιάς των ΜΑΤ-ΕΚΑΜ που με χημικό πόλεμο διέλυε τα πάντα.

Η αστυνομία δεν επέτρεψε την πορεία της «Άντιεξουσιαστικής Κίνησης Salonika 2003» διαλύοντας την και οδηγώντας τον κόσμο σε άτακτη φυγή υπό την πίεση των χημικών και των ροπάλων, προς την κεντρική εκδήλωση.

Συνέλαβε δεκάδες άτομα από την ταραχή που προκλήθηκε κακοποίησε δεκάδες και έκλεισε στη φυλακή 7 διαδηλωτές.

Κατασκεύασε αδίστακτα ενόχους και από την αλαζονεία της αγνόησε την Τ.V.μάρτυρα. Παρ’ όλα αυτά επέβαλλε με τη συνεργασία των ισχυρότερων Μ.Μ.Ε. μια ψεύτικη εικόνα για αληθινή και την αναρχοφοβία. Δυστυχώς και σ’αυτή τη φάση δεν επικράτησε το πολιτικό κριτήριο ούτε για το σύνολο του πολιτικού στερεώματος.

Οι «7» δικάστηκαν και ξαναδικάστηκαν εντός των πολιτικών οργανώσεων-ομάδων.

Η συλλογική ευθύνη κινήθηκε και εντός της αριστεράς.

Αγνοήθηκαν όσα αναλύθηκαν πριν τον Ιούνη. Αποδέχτηκε τα κατηγορώ της αστυνομίας και αντί να υπερασπιστεί το σύνθημα «Πορεία χωρίς αστυνομία» κατέληξε στο «Δίκαιη δίκη».

Στην προκειμένη η δίκη είναι άδικη για τους συλληφθέντες. Είναι η αποδοχή ότι οι δυνάμεις καταστολής έχουν δικαίωμα να προκαλούν, να προβοκάρουν, να καταστέλλουν. Άσχετα της εξέλιξης μιας διαδήλωσης δεν μπορεί να συναινούμε με την τρομοκρατία της αστυνομίας.

Άλλο τόσο όταν γνωρίζουμε την τακτική και το στόχο των δυνάμεων καταστολής. Η αριστερά όφειλε από την πρώτη στιγμή να προβάλλει δυναμικά και μαζικά τη διαφωνία της στη σκευωρία. Να σπάσει τη σιωπή που επέβαλαν τα Μ.Μ.Ε., να κάνει γνωστό την τακτική της αστυνομίας και να απαιτήσει την απελευθέρωση τους με απαλλακτικό βούλευμα.

Το ότι θα πάμε σε δίκες που θα οργανωθούν σωστά, ώστε να αθωωθούν οι συλληφθέντες – φυλακισθέντες, είναι αυτονόητο, όχι όμως και ο πολιτικός στόχος. Η αλληλεγγύη στους 7 έρχεται ως αυτονόητη πολιτική πράξη όταν τους αναγνωρίζουμε ως διαδηλωτές θύματα της κρατικής καταστολής (άλλο τόσο όταν αρνούνται τη συμμετοχή τους στο σπάσιμο 7 τζαμαριών). Η αλληλεγγύη είναι αυτονόητη όταν έχουμε περιστολή – καταστολή δικαιωμάτων και όχι μόνο όταν κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από απεργία πείνας.

Την τυφλή βία την αποτρέπουμε, την καταγγέλλουμε όταν είναι και από πλευράς κινήματος προσέχοντας πάντα πιο είναι το επίμαχο.

Στην Πράγα «εμείς» συγκρουστήκαμε στην «κόκκινη ζώνη», «εμείς» σπάσαμε τις βιτρίνες (MERCEDES, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, McDonald’s KFC) και όταν συνέλαβαν άτομα από επιχείρηση σκούπα φωνάξαμε και ζητήσαμε ΑΠΑΛΛΑΓΗ και ΑΠΕΛΕYΘΕΡΩΣΗ.

Δεν είναι μόνο οι 7 λοιπόν το ζήτημα. Είναι η αποδοχή- «επιβολή της σιωπής» των διαδηλώσεων με αστυνομική προστασία, η αποφυγή συμβολικών ακτιβισμών, η δαιμονοποίηση της οποιασδήποτε ρήξης με τις εντολές των κυρίαρχων δυνάμεων. Η κοινωνία των αντιθέσεων όμως θα έχει και εκρήξεις κοινωνικές, συγκρούσεις συμφερόντων, κοινωνικό ανταγωνισμό.

Η αριστερά δε μπορεί να είναι και με τις δυο πλευρές. Δεν μπορεί να είναι και με τις δυο πλευρές. Δε μπορεί να φοβάται τις διαδηλώσεις που εκτρέπονται, ούτε να πιστεύει ότι η δημοκρατία δια μαγείας θα νικήσει και θα αποθεώσει τα θύματά της.

Δυστυχώς το κράτος εκδικείται τις δυνάμεις που το αμφισβητούν (είτε κομψά είτε άκομψα), κι ας συμπυκνώνει τα δρώμενα αυτών.

Υ.Γ.: Η ύπαρξη ομάδων – ατόμων οπαδών μηδενιστικών αντιλήψεων δεν δίνει δίκαιο στις δυνάμεις καταστολής.

11/7/2003

ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s