Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες

στις
Οtto Dix
Οtto Dix

το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Αυγή την περίοδο του προηγούμενου συνεδρίου

Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες

Διαβάζοντας απόψεις των μελών της ΚΠΕ & Π.Γ. του ΣΥΝ. για

το μέλλον του κόμματος, διαπιστώνω μια αγωνία για το μέλλον

της ανανέωσης, ως θεσμοφύλακα του δημοκρατικού σοσιαλισμού (δ.σ).

Θα αφήσω την αοριστία της ανανέωσης και θα ασχοληθώ βασικά με το δημοκρατικό σοσιαλισμό.

Θέλουμε να είναι δημοκρατικός ο σοσιαλισμός, τόσο γιατί, αλλιώς δε θα είναι σοσιαλισμός, όσο & γιατί η δημοκρατία, επί της ουσίας και όχι τυπικά, χρειάζεται ισότητα στην οικονομία και σοσιαλισμός δίχως αυτήν δεν υπάρχει.

Θέλουμε να είναι καθολικά δημοκρατικός, σε κάθε κοινωνική & πολιτική πράξη, στον σχεδιασμό και την εκτέλεση. Και κάτι τέτοιο δεν ίσχυε στον υπαρκτό σοσιαλισμό & έτσι εμείς είμαστε με το δημοκρατικό σοσιαλισμό.

Όλα αυτά δε γίνονται όμως με διατάγματα αφού εμείς είμαστε με την χειραφέτηση και όχι με την χειραγώγηση. Αυτό σημαίνει ότι θέλει τον χρόνο του που θα είναι γεμάτος πράξεις κοινωνικές και πολιτικές.

Εμείς που θέλουμε δ.σ. δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πλειοψηφία των εργαζόμενων επειδή είναι ψηφοφόροι της Ν.Δ.. ΠΑΣΟΚ. Αυτόν τον κόσμο όμως δεν τον βρίσκεις ούτε στη βουλή ούτε στα πολιτικά γραφεία. Τον βρίσκεις εκεί που σ’ αναγνωρίζει, δίπλα του, στο χώρο εργασίας, στην αγορά που αγκομαχεί, στις υπηρεσίες που ταλαιπωρείται ή ψάχνοντας για ελεύθερο χώρο.

Δύσκολος ο δημοκρατικός δρόμος, θέλει κοινωνικές διεργασίες, υπομονή κι επιμονή στη στρατηγική. Πρακτικά αυτό σημαίνει αγώνας ενάντια στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, αγώνας για δημοκρατία στο χώρο εργασίας, στους συλλόγους. Αγώνας για δημοκρατία στην κοινωνική & πολιτική ζωή, διεύρυνση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών. Το κόστος εργασίας να είναι στην ημερήσια διάταξη του εργατικού κινήματος όπως η φορολόγηση του κεφαλαίού

Ένα κόμμα του δ.σ. δεν αρκείται στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Παρόλα αυτά ο αγώνας για απλή αναλογική και αποκέντρωση είναι απαραίτητος και ορθώς το απαιτούμε γιατί θέλουμε τον διαρκή εκδημοκρατισμό και αυτό αφετηριακά.

Όπως διαχωριστήκαμε από τον υπαρκτό σοσιαλισμό, έτσι διαχωριστήκαμε κι από την «υπαρκτή δημοκρατία» προκρίνοντας την άμεση δημοκρατία, τη συμμετοχή, την αυτοδιαχείριση.

Το κόμμα του δ.σ. δεν είναι με τα στρατιωτικά συμπλέγματα γι’ αυτό και δεν εναντιώνεται μόνο στο πόλεμο αλλά και στο ΝΑΤΟ ή κάθε άλλο μελλοντικό ευρωπαϊκό στρατό.

Αυτό το κόμμα που θέλει να διευρύνει στην κοινωνία τη δημοκρατία, οφείλει να είναι πρώτα απ’ όλα με την άμεση δημοκρατία και την ισότητα στο ίδιο το κόμμα.

Σημαίνει πως οι αποφάσεις των μελών που πρέπει να αποκτούν υλική υπόσταση ώστε να κρίνονται καθημερινά (& συνεδριακά). Μια οποιαδήποτε συλλογικότητα διακρίνεται απ’ τις μορφές και το περιεχόμενο που έχουν οι αγώνες της, τα δρώμενα & τα λόγια της. Σ’ αυτή την περίπτωση οφείλει να είναι διακριτό κόμμα, όχι μονολιθικό αλλά ενιαίο στην πολυμορφία του.

Στην περίπτωση των «8» και όχι μόνο, έχουμε από την επόμενη των πολιτικών αποφάσεων (4ο συνέδριο) που ψήφισε η πλειοψηφία των μελών, μια διάσπαση αυτού του ενιαίου. Όπως λένε, αυτό γίνεται για να καθαρίσει το θολό τοπίο, για την ενδυνάμωση του κόμματος και για τη σύγκλιση των δυνάμεων, του δ.σ. Ενταγμένα όλα, απόλυτα & δολοφονικά στο στρατηγικό πλαίσιο της ανανεωτικής αριστεράς.

Σαφώς υπάρχουν πέρα από μας δυνάμεις του δ.σ. όπως η ΑΚΟΑ ή η Κομμουνιστική Ανανέωση. Και για να πάω στο διακύβευμα των «8», όλα αυτά τα είπα για να ενισχύσω το επιχείρημα των συνεργασιών των δυνάμεων του δ.σ. προκρίνοντας όμως τις συμμαχίες που γίνονται σε κοινωνική βάση και πολιτικά με γνώμονα τη στρατηγική του δ.σ. έτσι ώστε οι τακτικές να μη την ακυρώνουν.

Το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, δεν ανήκει στις δυνάμεις του δ.σ. και ας είναι στη σοσιαλιστική διεθνή (όσο γι’ αυτή τη διεθνή, συμπτωματικά ονομάζεται έτσι). Δε ξέρω τι και πώς θα καταλήξει τα ΠΑΣΟΚ, πάντως όσο κυβερνούσε αλλά και τώρα που θέλει να ξανακυβερνήσει (& γι’ αυτό υπάρχει) δεν είναι ούτε στα λόγια ούτε στις πράξεις σύμμαχη δύναμη στον αγώνα για τον δ.σ. με ελευθερία, άντε και ανανέωση. Συγκεκριμένα και αδιάψευστα ιδιωτικοποίησε σε μεγάλο μέρος όλους τους δημόσιους κοινωφελείς οργανισμούς αντιμετωπίζοντας τα πάντα ως εμπόρευμα αντί να τους διευρύνει κοινωνικά. Δε συντάχτηκε με τα ανανεωτικά εγχειρήματα στα θέματα των γυναικών, μεταναστών-μεταναστριών, ναρκωτικών, πολιτικών δικαιωμάτων, οικολογίας, εκκλησίας…

Αντιθέτως έκανε νόμους για μείωση του πράσινου των ελεύθερων χώρων, ευνόησε την αγορά των μεταλλαγμένων, έκοψε το άσυλο στους μετανάστες- μετανάστριες, έχοντας τους/ες όμηρους και σκληρά εκμεταλλευόμενους/ες. Έκανε τρομονόμους, συνοριοφύλακες και έθιξε την αλληλεγγύη και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Λογόκρινε κατεβάζοντας πίνακες ζωγραφικής από δημόσιες εκθέσεις. Στις γυναίκες λειτούργησε ως τροχοπέδη αφού τις διατήρησε σε καθεστώς έξτρα άνισων εργασιακών σχέσεων και πατριαρχικής σοβινιστικής νοοτροπίας. Το ΠΑΣΟΚ διευκόλυνε τους πολέμους που γίνανε, δίνοντας αεροδρόμια, λιμάνια. δρόμους. σιδηρόδρομους, επικοινωνίες καθώς Και τμήματα του ελληνικού στρατού. Κράτησε καθηλωμένο τον εργαζόμενο & την εργαζόμενη στους μισθούς έχοντάς τους ως το φθηνότερο εργατικό δυναμικό στην Ευρώπη με μεροκάματο στα 25 με 30 ευρώ στην καλύτερη και με πολύ χαμηλή πρόνοια, ενώ η κερδοφορία των εργοδοτών έφτασε να είναι από ης μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Οι άνεργοι αν βρουν πρώτα δυο χρόνια δουλειά με ένσημα τότε μπορούν να έχουν επίδομα κι αυτό 327 ευρώ το μήνα! Το ΠΑΣΟΚ δε κρίνεται για τα χειραγωγημένα του μέλη αλλά για τη διακυβέρνηση πολλών τετραετιών προτιμώντας τον φιλελευθερισμό και τα μεγάλα τζάκια απ’ ότι τον δ.σ. με τα λαϊκά στρώματα.

Οπότε αν ενδιαφερόμαστε για την ενδυνάμωση του ΣΥΝ και τη σύγκλιση των δυνάμεων του δ.σ. τότε ας μη ψάχνουμε στη σημερινή Βουλή γιατί κρύβει ιδιοτέλεια και εξουσιολαγνεία.

Υ.Γ. 1. Δεν έχω πρόβλημα με τη διασπαστική τακτική των «8» – Αριστερή Ανανέωση γιατί δε προκρίνω την καροσκοπική ενότητα αλλά την κοινωνική ριζοσπαστική πολιτική.

2. Αν πάλι θέλουμε ανανέωση ας ξεκινήσουμε απ’ τη δομή και λειτουργία του ΣΥΝ που έχει πάνω από 15 χρόνια την ίδια ηγεσία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s