ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

στις

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Διαβάσαμε στην εφημερίδα, την Παρασκευή 21 Μαΐου τα ονόματα – πρόσωπα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος – Συνασπισμός της Αριστεράς των Κοινωνικών Κινημάτων και της Οικολογίας.

Ένα ψηφοδέλτιο και μία διακήρυξη αριστερής κατεύθυνσης αλλά δίχως την ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ενός κόμματος. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με κατάχρηση της εμπιστοσύνης που δώσαμε στα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και κατ’ επέκταση της Πολιτικής Γραμματείας, με την ψήφο μας, στο προηγούμενο τακτικό συνέδριο.

Στην προκειμένη, η έκπτωση δημοκρατίας στην Πολιτική Γραμματεία, με ευθύνη του «διευθυντηρίου» ( έχουμε διευθυντή ), έγινε με τόσο χυδαίο τρόπο που έστειλε στον αγύριστο τις αποφάσεις – θέσεις του συνεδρίου του Συνασπισμού και την εκλογική συνεργασία.

Η στρατηγικής σημασίας δημιουργία του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η ενότητα, ακόμη και οι αποφάσεις της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής απαξιώθηκαν και «υποτάχθηκαν» στον ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΟ ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟ που εξυπηρέτησε απόψεις και φιλοδοξίες μιας ομάδας που δεν πλειοψηφεί (βλέπε συνέδριο και Κεντρική Πολιτική Επιτροπή ).

Η νεοσταλινική πρακτική από αυτήν την ομάδα που «απαίτησε» να μην . προταθεί ο σύντροφος Γ. Μπανιάς προσβάλλει την ανανεωτική κουλτούρα της αριστεράς. Με αυτά και με άλλα τόσα, δικαίως διαμαρτύρονταν όχι μόνο η ΑΚΟΑ, η ΚΕΔΑ, η ΔΕΑ, οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, αλλά και τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα. Η δυσαρέσκεια της κινηματικής αριστεράς, των μη οργανωμένων και των μελών του ΣΥΝ είναι αποτέλεσμα της ακύρωσής τους.

Η εκλογική συνεργασία του Μάρτη δεν ήταν μία έκπληξη, ένα τέχνασμα των ηγεσιών. Υπήρχε τα τελευταία χρόνια μέσα από το κίνημα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις του δημοσίου πλούτου, στην αντιδραστική μεταρρύθμιση στην παιδεία, στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αγαθών ως εμπόρευμα. Ενάντια στο ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον πόλεμο, την καταστροφή του περιβάλλοντος, τη γυναικεία εκμετάλλευση. Είχαμε συναντηθεί και συνδιαμορφώσει δημοτικά και νομαρχιακά σχήματα, με την ίδια λογική που είμαστε μαζί στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔ Υ, τις ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σχήματα.

Η ενότητα ως αποτέλεσμα κοινωνικών – πολιτικών καταστάσεων, η ύπαρξη μαζικής – λαϊκής βάσης, η δημοκρατία, η οριζόντια δικτύωση και ο κεντρικός σχεδιασμός υπήρχε και υπάρχει ως ΕΜΠΕΙΡΙΑ. Όχι γενικευμένα, όχι ενιαία ως παράταξη, αλλά υπάρχει. Η ενότητα ως αποτέλεσμα συμφωνίας στους αγώνες που ετοιμάζονταν και συντονίζονταν στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον πλανήτη ( FORUM ) έφερε και τις κοινές πολιτικές συζητήσεις που παρήγαγαν έργο. Αυτό επηρεάζει όλους και όλες μας, εκτός από τις δογματικές ομάδες και τα εγωιστικά άτομα.

Η συσπείρωση ανθρώπων που δεν είναι σε πολιτικές ομάδες, στο εγχείρημα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ήταν το πιο θετικό και δημιουργικό γεγονός.

Ο τυχοδιωκτικός τακτικισμός της «ηγετικής» – διευθυντικής ομάδας, μας προκάλεσε όπως και σε άλλα άτομα, εμετική διάθεση, αποκρουστική εικόνα. Αυτό ενεργοποίησε στην τελευταία Κεντρική Πολιτική Επιτροπή τα μέλη της και επανέφεραν την αρχική πολιτική συμφωνία ( «…ό,τι προτείνουν οι συμμαχικές δυνάμεις στην πρώτη και τρίτη θέση του ψηφοδελτίου» ). Ήταν όμως αρκετό; Απ’ ό,τι έδειξε όμως ο αμοραλισμός του παραγοντισμού, όχι, δεν ήταν αρκετό. Στον  ΣΥΝ, στη Πολιτική Γραμματεία, έγινε ένα ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ που όταν «ανατράπηκε» ήταν ήδη αργά!

Και αν τίποτε και ποτέ δεν είναι αρκετό για την περίπτωσή μας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτούμε, μέλη και στελέχη του ΣΥΝ, αυτήν την πραγματικότητα. Αντιθέτως, οφείλουμε να δράσουμε οργανωμένα. Η ύπαρξη Γραμματείας ως ανώτερο αποφασιστικό πολιτικό όργανο που έχει δυνατότητα διαχείρισης καίριων πολιτικών ζητημάτων, όπως το θέμα της εκλογικής συνεργασίας και της ακύρωσης της δεν είναι ριζοσπαστική αριστερά. Η διαχείριση της πολιτικής από μία μειοψηφία δεν μας τιμά, όχι μόνο ως αριστερά άτομα – ομάδες, αλλά κυρίως ως ανθρώπους..

Αν, όπως έλεγαν παλαιότερα ότι η απελευθέρωση της κοινωνίας από το κεφάλαιο είναι υπόθεση των ίδιων των ανθρώπων, ΕΤΣΙ και η ενότητα, η ανανέωση και ο ριζοσπαστισμός της Αριστεράς είναι υπόθεση της βάσης – των μελών και όχι των ηγετικών ομάδων.

Για λόγους καθαρά πολιτικούς – συμβολικούς δηλώνουμε την παραίτησή μας από τις πολιτικές επιτροπές που έχουμε εκλεγεί, δίνοντας την προσοχή μας και την συμμετοχή μας στις κομματικές, δημοκρατικές διαδικασίες που θα ανοίξουν ενόψει του συνεδρίου, σε αντίθεση με το χειραγωγημένο «δημοψήφισμα» του ευρωψηφοδελτίου, που έγινε ελλείψει τέτοιων διαδικασιών.

Υ.Γ. 1: Η αντιμετώπιση της πολιτικής βάσει του ρεαλισμού είναι δεξιός οπορτουνισμός, χυδαία τακτική δίχως προοπτική. Γι’ αυτό και εμπνέει κυρίως ιδιοτελείς σκοπούς.

Υ.Γ. 2: Την κυρίαρχη κατάσταση την παίρνουμε υπόψη, δεν υποτασσόμαστε σε αυτήν, ούτε την αποδεχόμαστε. Ο ρεαλισμός δεν συνομιλεί με το δημοκρατικό και οικολογικό σοσιαλισμό και όσο και να κράζει απελπισμένα η «ανανεωτική συσπείρωση» προς τους ρεαλιστές του νεοφιλελεύθερου ΠΑΣΟΚ, σε μία προσέγγιση για σοσιαλισμό και διαφωτισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση (των δικών τους ιδιωτικοποιήσεων και πολέμων. . .), τόσο παραπάνω αναξιόπιστοι γίνονται.

Καρανίκας Νίκος, Θεσσαλονίκη

Τριάντος Σωτήρης, Άρτα

Χαλάστρας Βαγγέλης, Άρτα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s