Εκλογές σ` ένα χρόνο! Άντε πάλι…

στις

mattin
mattin

Αναζητώντας το νόημα μιας παρέμβασης στο δήμο

Για όσους ασχολούνται, πέραν των άλλων, και με τα αυτοδιοικητικά, οι εκλογές είναι μια διαδικασία που τις περισσότερες φορές ξεκινάει από την αρχή. Το στήσιμο της δημοτικής κίνησης, η συγκρότηση του ψηφοδελτίου και ο επικεφαλής συζητιούνται «από μηδενικής βάσεως», αφού από την προηγούμενη φορά συνήθως δεν μας έχουν μείνει παρά οι εκλεγμένοι και το επιτελείο (και το χρήσιμο έργο τους φυσικά).
Δεν είναι θέμα διάθεσης, είναι ζήτημα επιλογής. Η αντίληψη που κυριαρχεί για τον τρόπο διοίκησης, τα πεδία άσκησης πολιτικής και το πλαίσιο δράσης στο δήμο αντανακλώνται στις δημοτικές κινήσεις απ`όπου και εκλέγονται οι πρωταγωνιστές της Τ.Α. Όλες οι δημοτικές κινήσεις έχουν πρόγραμμα, όμοιο ή διαφορετικό. Το συντάσσει κάθε φορά μια ομάδα ειδικών ή άσχετων. Η συντονιστική επιτροπή και ο επικεφαλής διαχειρίζονται το ψηφοδέλτιο και την προεκλογική εκστρατεία. Τι μένει; Για όλον τον κόσμο της πόλης και του χωριού, μένει το δημοτικό συμβούλιο, κάποια διαμερισματικά συμβούλια δίχως εξουσία και ό,τι έργο γίνει. Και από εμπειρία στον περισσότερο κόσμο που ασχολήθηκε προεκλογικά (αφού μόνο τότε λειτουργούν οι επιτροπές – κινήσεις) μένει το έντυπο με τις προτάσεις, η αφισοκόλληση, η αντιπαράθεση με τις αντίπαλες δυνάμεις, τα χειροκροτήματα, το κυνήγι του ψηφοδελτίου, το άγχος, η αγωνία. Αυτό είναι το πλαίσιο δράσης, αυτές είναι και οι δυνατότητες των αριστερών δημοτών. Συνείδηση αυτοδιοικητική και αυτοδιαχειριστική, πάντως, έτσι δεν δημιουργείται.Το μοντέλο που κυριαρχεί και διαμορφώνει χαρακτηριστικά απαιτεί ο υποψήφιος να έχει ωραία παρουσία, σοβαροφάνεια, να έλκει την φοβική οικογένεια που είναι πλειοψηφική, να είναι πετυχημένος επαγγελματικά, ζευγαρωμένος με παιδί και Ι.Χ., πιστός στη μονογαμία και την εκκλησιαστική παράδοση, υπάκουος στα αστικά πρωτόκολλα, να προβάλλει την εικόνα του ανθρώπου που μπορεί να τα κάνει όλα. Μόνος του. Κοστούμι – ταγιέρ, ΜΜΕ και κοσμική ελίτ, δημοσιότητα, κολακείες, υποσχέσεις, συγκεντρωτισμός, δύναμη, πελάτες, εξουσία, προσέλκυση ψηφοφόρων.

Και η Αριστερά;


Τα τελευταία 20 χρόνια η Αριστερά επαναλαμβάνει την ίδια τακτική στις περισσότερες πόλεις και χωριά. Επέλεξε το ίδιο πλαίσιο με τις συντηρητικές δυνάμεις. Μένει στο ίδιο πρωτόγονο περιβάλλον της δημοκρατίας με εκλογές για την εκπροσώπηση. Ελάχιστα έγιναν συγκριτικά με τις δυνατότητες που έχουμε να προωθήσουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με αυτοδιαχείριση και συλλογικότητες που θα έχουν μυηθεί στη δημιουργία κοινωνικού – πολιτικού περιβάλλοντος και οι οποίες θα είναι σε θέση, αν πάρουν την εξουσία, να τη διαχειριστούν έτσι ώστε να μοιράζεται, να είναι υπόθεση όλων και όχι ευκαιρία για αξιώματα, πλουτισμό και δόξα. Η διαχείριση αυτής της πραγματικότητας δεν είναι ζήτημα προσώπων. Όποιος αναγκαστεί να υιοθετήσει το πρότυπο που πουλάει, όσο άξιος κι αν είναι, σύντομα θα γίνει αξιολύπητος, αλλά αποδεκτός. Μπορεί να μάχεται στο συμβούλιο, μαζί με όλη τη δημοτική ομάδα, από θέση πλειοψηφίας ή μειοψηφίας, μπορεί να πετυχαίνει τις καλύτερες εργολαβίες και τα πιο σημαντικά τεχνικά έργα δίχως απάτες, το αποτέλεσμα όμως δεν παύει να είναι καταγεγραμμένο στον κατάλογο του κεντροδιοικητικού αγώνα, σε πεδίο συγκεντρωτικό, όπου η διαχείριση της πολιτικής και του δημοτικού πλούτου είναι υπόθεση λίγων. Oι φορολογούμενοι, εργαζόμενοι, «δημότες» καταντούν απλώς ψηφοφόροι – υπήκοοι.

«Να πάρουμε το δήμο»;


Στις επόμενες εκλογές ας αρνηθούμε τη δημαγωγία που θεωρεί λογική την κατάκτηση του δήμου δίχως κοινωνικές διεργασίες. Ας αρνηθούμε τη λογική που απαιτεί «τώρα το δήμο ή την αντιδημαρχία κι ας είναι και με το ΠΑΣOΚ» (όχι με τα μέλη του, αλλά με στελέχη της εξουσίας). Ας προωθήσουμε την ιδέα, και εμπειρία πλέον, της τοπικής αυτοδιοίκησης ως περιβάλλοντος όπου ευδοκιμούν αξίες όπως η αυτοδιαχείριση, η αυτοδιάθεση, η κοινωνική αλληλεγγύη, η ισότητα. Αν προσθέσουμε και τον ελεύθερο χώρο και χρόνο, το παιχνίδι, τη μετακίνηση, τη διατροφή, τις συλλογικές συμβάσεις, το περιβάλλον, την κατοικία, δίχως να προσπαθήσουμε να τα στριμώξουμε σε μια εργαστηριακή κατασκευή, μπορούμε να διακρίνουμε το δικό μας δήμο. Όχι ως αυτάρκη, αυτόνομο και αυτοτελή οργανισμό. Όχι ως όαση ή ουτοπία. Αλλά ως πεδίο υπαρκτό. Ως κάτι εφικτό. Όχι έτοιμο και εύκολο, μα χρονοβόρο, δύσκολο και παιδαγωγικό. Μέσα σ`ένα οικονομικό περιβάλλον που μεταβάλλεται ανάλογα με το πού γέρνει η εξουσία.
Σήμερα, βέβαια, η εξουσία και ο πλούτος βρίσκονται σε ελάχιστα χέρια και αυτό δημιουργεί αναπόφευκτα πρόβλημα δημοκρατίας. Άνεργοι, άστεγοι, γέροι. Ανασφάλιστοι, όσοι δουλεύουν με την ώρα ή με το κομμάτι, αποτελούν περιπτώσεις που μπορεί κανείς να εντοπίσει παντού. Το ίδιο και όσοι δουλεύουμε 8ωρο, 12ωρο ή και 14ωρο, χωρίς υπερωρίες και αφάλιση, αλλά με ψίχουλα και απειλές. Αν σκεφτούμε ότι όλα αυτά γίνονται σ`ένα περιβάλλον όπου το καθεστώς της διατροφής, της κατοικίας και των μετακινήσεων είναι βάρβαρο, χρονοβόρο και ακριβό, ολοκληρώνεται το σύγχρονο μοντέλο κάθε μεγάλης πόλης σε όλο τον κόσμο.
Κι όμως, σ`αυτό το σύστημα είναι ήδη εγγεγραμένο το νέο, ο μετασχηματισμός, η ανατροπή. Συνεταιρισμοί, συμβούλια, εργασία, δρόμοι, θάλασσες, κατοικίες, «θέλω», «χρειάζομαι», «ναι» και «όχι» θα υπάρχουν και σ`ένα πιο ανθρώπινο από το σημερινό σύστημα. Αρκεί να εμβαπτιστούν σε αξίες σαν αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται δημοτικά σχήματα μακράς πνοής με αυτοδιαχειριστικά χαρακτηριστικά, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, κινηματική λογική, γραφεία – στέκια, έντυπα, συνδρομές, μέλη και μέλλον. Σχήματα που τολμούν να αναμετρηθούν με το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να «πάρουμε» το δήμο δίχως να πάρουμε τη θέση της σημερινής διοίκησης, αλλά και πώς θα γίνει αυτό να μην αποτελέσει βατήρα για προσωπικές φιλοδοξίες.
Είναι ευκαιρία τώρα, με αφορμή τη θετική πρόταση για την υποψηφιότητα του Α. Τσίπρα στην Αθήνα, να γενικευτεί η προσπάθεια συγκρότησης τέτοιων δημοτικών σχημάτων, ώστε να συμπληρωθεί ο χάρτης που άρχισε να σχεδιάζεται πετυχημένα στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, με τη Μυτιλήνη, τη Νεάπολη, τα Γιαννιτσά…


Καρανίκας Νίκος
Π.Κ., ΣΥΝ Θεσσαλονίκης

paul brent 'cityscape'
paul brent 'cityscape'


Advertisements