Οι κυβερνήσεις μένουνε μα η αγάπη φεύγει…

στις
Escher 'realitivity'
Escher 'realitivity'

Οι κυβερνήσεις μένουνε μα η αγάπη φεύγει…

Δυστυχώς και αυτό το καλοκαίρι οι διακοπές της παρέας μου γίνανε δίχως “αποδοχές” από την εργοδοσία. Βλέπεις δουλειά δίχως ένσημα σημαίνει ερωτηματικό για το καλοκαίρι χιλιάδων εργαζόμενων και πολλά ερωτήματα για τον χειμώνα που έρχεται.

Παρ’ όλα αυτά τα ψιλοκαταφέραμε και απλώσαμε τις ταλαιπωρημένες κορμάρες μας στις αμμουδιές και τα βράχια που κινδυνεύουν από το αδηφάγο κεφάλαιο και από τα ακαλλιέργητα κεφάλια των λουομένων.

Οι ιδιώτες επενδυτές και επιχειρηματίες με τις ευλογίες του κράτους και της εκκλησίας έχουν μετατρέψει δάση και ακρογιαλιές σε εμπορικούς χώρους που καταστρέφουν το περιβάλλον και εκμεταλλεύονται εκτός από το εργατικό δυναμικό και την ανάγκη για διακοπές.

Οι παραθεριστές όπου καταφέρνουν να πάνε θα αφήσουν το αποτύπωμά τους, τον “πολιτισμό” τους. Γόπες για τροφή στα ψάρια, πλαστικά μπουκάλια για σημαδούρες, εφημερίδες και περιοδικά για την βιβλιοθήκη της παραλίας ή για προσάναμμα για τον ξεχασιάρη εμπρηστή και οι πιο έξυπνοι κατασκηνωτές, καβατζώνουν στα πιο ωραία μέρη (όπως η εκκλησία) για όλο το χρόνο στις σκηνές τους, που έχουν ψυχή και θέλουν άδειες και μόνες να αγναντεύουν το πέλαγος.

Η εικόνα με τα καμένα δάση και τα άδεια ταμεία (για να μην ξεχνιόμαστε) είναι αυτή που επέτρεψαν και φτιάξανε με τον τρόπο τους, όλα αυτά τα χρόνια, οι φιλολαϊκές κυβερνήσεις της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αυτές επιτρέπουν να ανθίζουν συγκροτήματα κτιρίων και βίλες κολλητών και πελατών. Αυτές τα κάνουν πλακάκια με την εκκλησία και κάτι “σωματεία” δικαστικών, αξιωματικών, αστυνομίας, στρατού, πανεπιστημιακών…ώστε να μετατρέπονται τα δάση σε κάρβουνο και μετά σε “πολιτείες”. Ή δεν είναι έτσι; Και αν δεν είναι έτσι, τι είναι; Γιουβέτσι ή κοκορέτσι αυτά που βλέπουμε καθώς ταξιδεύουμε;

Για μια στιγμή μου δόθηκε η εντύπωση ότι τα δέντρα τα καίνε για να προστατέψουν το πολίτευμα, μην πάνε και ψηφίσουν ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή αντί Ν.Δ. (μια πράξη των δέντρων που πριν κάποιες δεκαετίες δώσανε τις έδρες τους και κάνανε συγκυβέρνηση με τον αείμνηστο Κ. Καραμανλή).

Αυτές οι κυβερνήσεις όμως εκλέγονται από την πλειοψηφία του προλεταριάτου, του φοιτηταριάτου, των συνταξιούχων και ανέργων που ενίοτε ένα κομμάτι γίνεται και παραθεριστές. Καταλαβαίνω τη χειραγωγημένη ψήφο δίχως να τη δικαιολογώ, δεν καταλαβαίνω όμως τις δικαιολογίες των οργανωμένων και “στρατευμένων” στην αριστερά που αγναντεύουν το κοινοβουλευτικό έργο της Αριστεράς όπως τον ορίζοντα στο πέλαγος αντί να ασχοληθούν με την κοινωνική οργάνωση της αντίστασης.

Η αριστερά στο κοινοβούλιο την κάνει τη δουλειά της, επερωτεί και διαμαρτύρεται κάνοντας προτάσεις. Η ίδια όμως αριστερά με τα χιλιάδες αριστερά της μέλη ως κοινωνική δύναμη που αλληλεπιδρά όχι ως εικαστική φιγούρα (ούτε ηγεμονικά κάτι που ούτως ή άλλως δεν ισχύει) αλλά με τα κορμιά που έχουν λόγο προτρεπτικό που, όπως έχει δείξει ο παρελθόντας χρόνος, συσπειρώνει κόσμο και ανατρέπει σχέδια. Αυτή η αριστερά είναι απούσα ή μερική από τις λιλιπούτειες δράσεις, τις εξωοικονομικές μα τόσο σημαντικές για τα προβλήματα που απαιτούν άμεση δράση, αυτοοργάνωση και όχι ανάθεση στον μέλλοντα κοινοβουλευτικό χρόνο και χώρο. Την εμπλοκή και προτροπή την είδα και με ταρακούνησε· είκοσι άνθρωποι άγνωστης πολιτικής ταυτότητας, μπερδέψανε τους ψιθύρους τους καθώς διαβαίνανε μονοπάτι, με θέα το δάσος και το πέλαγος. Σκοντάφτοντας σε ένα αυθαίρετο πολυτελές εξοχικό γίνανε ένα συνωμοτικό σώμα που ως σκοπό είχε την καταστροφή του εξοχικού. Μια όμορφη ελεγχόμενη φωτιά μας ζέστανε το βραδάκι. Το πρωί ένα κομπρεσέρ αποδεκάτισε και το υπόλοιπο εξοχικό. Έξοχα!

Ξύπνησα μετά και δεν είδα αν θα περιμέναμε και τους ιδιοκτήτες ώστε να τους φερθούμε κι αυτούς ανθρώπινα. Τ’ όνειρό μου εφιάλτης τους.

Η 16η Σεπτέμβρη είναι κοντά και εμπλέκει και την αριστερά με τα όνειρά της, τις στρατηγικές της και τους τακτικούς σκοπούς της. Μπορούμε να συνασπιστούμε ώστε να μπερδευτούμε με το προλεταριάτο, το φοιτηταριάτο, την σύνταξη και την ανεργία και να διαδώσουμε τις προτάσεις της αριστεράς που συσπειρώθηκε τα τελευταία χρόνια στα κοινωνικά πεδία της εκπαίδευσης, της εργασίας, της Τ. Αυτοδιοίκησης, του άρθρου 16 & 24, του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος. Τις προτάσεις που προκύπτουν από κινήματα που έχουν και άλλη ταυτότητα όπως ράτσα, φυλή, πόλεμος, οικολογία, κοινωνικό φύλο, αυτοδιάθεση κορμιού, χρόνος ελεύθερος, χώρος ελεύθερος.

Μέρος αυτής της κοινωνικότητας, αυτών των πεδίων αγώνα είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. γι’ αυτό και με προβλήματα αλλά με σκοπό την επίλυσή τους, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη.

Στη Θεσ/κη πριν τις διακοπές, οι οργανώσεις αυτής της Αριστεράς μαζί με ανεξάρτητες αριστερές φυσιογνωμίες των κινημάτων, αποφασίσαμε να δράσουμε και να οργανωθούμε στη βάση των συμφωνιών με δημοκρατικό τρόπο.

Ανοιχτές συνελεύσεις (αρχικά μία το μήνα), ανοιχτά συντονιστικά και γραμματείες, δικτυώσεις και θεματικές. Ένας ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. από τα κάτω που είναι πιο αποδοτικός γιατί είναι συσπειρωτικός σε πραγματικές αντιστοιχίες και σε συνδυασμό της άμεσης δημοκρατίας με την ελεγχόμενη αντιπροσώπευση.

Τις ελάχιστες μέρες που μείνανε για καμπάνια το λογικό είναι κάποιες διαδικασίες να “αυτονομηθούν” και κάποιες να “παγώσουν” ώστε να κυριαρχήσει η εξωστρέφεια. Οι εκλογές είναι το πεδίο που προκύπτει για μας από τη δράση την καθημερινή στα άλλα κοινωνικά πεδία. Δεν αλλάζουν τον κόσμο και ας συμμετέχουμε κι εμείς που θέλουμε να τον αλλάξουμε. Δεν μπορούμε να προσδοκούμε υπερβολές, εκτός και αν δημαγωγήσουμε ή αν κάποιο απρόβλεπτο γεγονός οδηγήσει σε διαφοροποιήσεις. Επίσης δεν χρειάζεται να γίνουμε νεοδημοκράτες πασόκοι και κομφορμιστές ώστε να ελξουμε τα ποσοστά. Νομίζω χρειάζεται εδαφική παρουσία ώστε να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο. Αρκεί τις προτάσεις μας να τις μετατρέψουμε σε πραγματικές απλές προτάσεις μιας κουβέντας, γι’ αυτά που ο κόσμος αγαπάει αλλά τα βλέπει να χάνονται και έτσι χάνεται και η αγάπη του γι’ αυτά.

Η δυσαρέσκεια του κόσμου “της εργασίας και του πολιτισμού” είναι συσσωρευμένη μέσα από τους νευρώνες του σ’ όλο του το κορμί.

Μια επαφή μαζί του θα μας πείσει, θα τους επηρεάσει.

Υ.Γ.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θέλει τον χρόνο του, τον χώρο του και τους ανθρώπους του.

Δίχως βιασύνες και καθυστερήσεις θα πρέπει να παίξει το ρόλο του και μετά τις εκλογές.

Κ.Ν.

Σύριζα Θεσ/κης

Polock Jackson
Polock Jackson


Advertisements