αυτοθέσμιση του συριζα

στις
miro
miro

Επόμενο βήμα η αυτοθέσμηση του ΣΥΡΙΖΑ

δημοκρατία, αυτοοργάνωση,χειραφέτηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλά πράγματα, τόσα όσα και τα «πράγματα» με τα οποία ασχολείται. Ουσιαστικά είναι μια σχέση υπεράσπισης των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών που μετατρέπονται καθημερινά σε εμπόρευμα.

Έρχεται από τα κοινωνικά πεδία που οργανώνονται οι αγώνες μας. Και πιο συγκεκριμένα τα πεδία της μισθωτής εργασίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών κινημάτων. Παράλληλα τα πεδία της θεωρητικής αντιπαράθεσης είναι τα ίδια τα πεδία που αναγνωρίζονται και οργανώνονται οι αγώνες, ενώ το πεδίο που οργανωμένα παράγεται θεωρία, είναι η πολιτική οργάνωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ οργανωμένος δημοκρατικά είναι σε θέση να τα εκφράσει  όλα αυτά με ριζοσπαστικό τρόπο λόγο της λαϊκότητας του.

Αν θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής αντίστασης και σοβαρής πολιτικής παρουσίας-παρέμβασης στη Βουλή, με προοπτική την διακυβέρνηση του τόπου αυτοδύναμα, οφείλει να διευρυνθεί ώστε να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία και αν δεν θέλουμε η μαζικοποίηση που θα προκύψει να γραφειοκρατικοποιηθεί και να αλλοτριωθεί, θα πρέπει όλος ο πολιτικός οργανισμός να λειτουργεί δημοκρατικά, ολομελειακά, δικτυωμένος πανελλαδικά, με μικρή κάθετη και μη ιεραρχική δομή άρα ισότιμα [κπε, πγ, πρόεδρος, γραμματέας, βουλευτές, στο δημοκρατικό σχήμα δεν είναι ιεραρχία είναι εκπροσώπηση] .

Η συνέλευση πόλης (όταν υπάρχουν περισσότερες από μια πολιτικές κινήσεις), η τοπική κίνηση-συνέλευση γειτονιάς του συριζα και οι θεματικές πρέπει να έχουν αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα και να δίνουν την εδαφική διάσταση του εγχειρήματος.

Η αυτοθέσμιση του ΣΥΡΙΖΑ ή θα περνάει μέσα από τα κοινωνικά πεδία και από εκεί στην πολιτική συγκρότηση-οργάνωση, ή θα περιοριστεί σε μια κακόγουστη αναπαράσταση.

 Η συνέλευση πόλης [ όταν δεν υπάρχουν άλλες], οι συνελεύσεις γειτονιάς- διαμερισματικές-τοπικές κινήσεις, συνεδριάζουν μια φορά τον μήνα ή το δίμηνο, με ανοιχτά δημόσια καλέσματα [αφισάκι, ηλεκτρονικά…] και αποφασίζουν την δράση τους και τον τρόπο οργάνωσης-συντονισμού τους [ γραμματεία, συντονιστικό… ].  Σε μεγάλες πόλεις που υπάρχουν περισσότερες από μια συνέλευση γίνετε  ανά 3 μήνες συνέλευση πόλης ανοιχτή και σ αυτήν παρουσιάζουν αποφάσεις και εμπειρίες των τοπικών και αποφασίζουν για κεντρικά ζητήματα.

θεματικές  ομάδες ορίζονται όταν προκύπτει ενδιαφέρον με διαθεσιμότητες και είναι ανοιχτές και σε μη μέλη [πχ εργασιακά, οικολογία, παιδεία…] και έχουν επικουρικό, συμβουλευτικό χαρακτήρα. Αποφασιστικό ρόλο έχουν οι οργανώσεις [συνέδριο, τοπικές, κπε].

Κάθε φορά που οργανώνεται μια καμπάνια, διαδήλωση, εκδήλωση ορίζεται και μια ομάδα για την διεκπεραίωση των τεχνικών ζητημάτων, γι αυτό το δημοκρατικό είναι να αποφασίζονται αυτά στην ανοιχτή συνέλευση πόλης.

  Όλες αυτές οι διαδικασίες-όργανα είναι άμεσο δημοκρατικές και ανοιχτές.  Αυτή η επιλογή δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής ενός κόσμου που ενώ δεν είναι σε καμία συνιστώσα θέλει να είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μαρξ είπε ότι η «χειραφέτηση των εργαζομένων είναι υπόθεση των ίδιων» και κάπου αλλού έγραψε ότι είμαστε ριζοσπάστες γιατί στρεφόμαστε στην αιτία του προβλήματος δηλαδή στον άνθρωπο. Όμως ο άνθρωπος χειραφετείται μέσα στην κοινωνία, σε αγώνες, συλλογικά, δημοκρατικά  οργανώνοντας την σκέψη του, την εμπειρία του και όχι ευκαιριακά και μέσω της μετάθεσης τηςεξουσίας σε άλλους. Καθότι χειραφέτηση δεν νοείται δίχως συνείδηση.*

Όλα αυτά θα εξυπηρετήσουν τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ παντού, σε όλη τη χώρα και είναι μια ευκαιρία να το δοκιμάσουμε πανελλαδικά.

Ο κόσμος που μας ψήφισε δεν το έκανε κατά λάθος, αφού το ψηφοδέλτιο δεν έμοιαζε με άλλο, γιαυτό και εμείς οφείλουμε να συμβάλλουμε οργανωμένα στη συγκρότηση «χώρων υποδοχής».

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρξει ως συλλογικότητα, όλος αυτός ο κόσμος θα μείνει σκέτα ψηφοφόρος και όχι μόνιμος.

Μπορούμε να λειτουργούμε με συνελεύσεις που θα ενταχθούν οι άνθρωποι που δεν έχουν εμπειρία στα συλλογικά δρώμενα, δημιουργώντας ένα δημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι η πολιτική ταυτότητα της αριστεράς του 21ου αιώνα, αρκεί να μην το καταστείλει το καθοδηγητικό ηγεμονικό ταμπεραμέντο των αριστερών στελεχών, ο εγωισμός …και η αλήθεια αυτών. 

Έχοντας τα «γραφεία-στέκια» ως καθημερινό χώρο επαφής για επικοινωνία, έχοντας εσωτερικόδελτίο (ηλεκτρονικό και έντυπο) που θα καταγράφονται οι διάλογοι, οι εμπειρίες και οι αποφάσεις των οργανώσεων, το πολιτικό-θεωρητικό έντυπο του συριζα για την πολιτική και θεωρητική μας ενίσχυση, θα συμβάλλουν σε μια νέα σχέση συμμετοχής .

Και με τη θεσμική ένταξη των βουλευτώντην κοινοβουλευτική ομάδα, στις συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και  με την θητεία τους και τον μισθό δίχως προνόμια και όχι βαρόνοι και παράγοντες, τότε θα είναι ο συριζα η διακριτή μορφή τόσο στο τοπικό όσο και στο πανελλαδικό τοπίο που θα φιλοδοξεί δικαίως να εκφράσει την ανατροπή και αλλαγή των συσχετισμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διευρύνεται επηρεάζοντας στην κατεύθυνση ευρύτερης ενότητας της Αριστεράς με όρους δημοκρατικούς και όχι ευκαιριακούς, εταιρικούς.

Ας το δοκιμάσουμε, γιατί χρειαζόμαστε έναν άλλο κόσμο, επειδή αυτός ο κόσμος που ζούμε σήμερα δεν είναι πολιτισμένος, αλλά η αλλοτρίωση του. Μπορούμε.

Καρανίκας Νίκος

ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 5ο διαμέρισμα

Υ.Γ.1: Μπορεί να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ  μαζικός, δημοκρατικός και ριζοσπαστικός αρκεί να μην κυριαρχήσει ο κομματικός πατριωτισμός [ο πρώτος στη σειρά οπορτουνισμός των αριστερών κομμάτων-οργανώσεων- τάσεων]

2. απαιτείται για δημοκρατικό πολιτικό οργανισμό που φιλοδοξεί να κυβερνήσει τον τόπο, να εκφέρει δημόσια τα συμφωνηθέντα και όχι τα ατομικά τασικά εγωιστικά προτάγματα [όπως στις τελευταίες εκλογές που εκφέρονταν από στελέχη του »αριστερού ρεύματος», της »δ.ε.α»,…,  τα άκυρα χρονικά προτάγματα όπως, »λύση είναι η δραχμή» έξω από την ε.ε» κτλ, συμβάλλοντας στην τακτική των αντιπάλων για εκφοβισμό του κόσμου και παραπληροφόρηση]

*Συνείδηση είναι η οργάνωση της ενεστώσας αισθητής εμπειρίας» (1)

Γ.Χειμωνάς, Έξι μαθήματα για το λόγοalfred gockel
alfred gockel
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s