δημοτικό σχήμα

στις

Max Ernst
Max Ernst

Τρόπος λειτουργίας-πρόγραμμα δράσης

Η Ολομέλεια της δημοτικής κίνησης αποτελείται από όλα τα μέλη.

Συγκαλείται με ευθύνη του συντονιστικού (στο πνεύμα της απόφασης που είχε παρθεί). Έχει εγκαίρως γραπτή έκθεση-απολογισμό από συντονιστικό και θεματικές. Αποφασίζει το πρόγραμμα δράσης της επόμενης περιόδου, εγκρίνει απολογισμούς μεθοδεύει την διεύρυνσή του. Παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις για τα πεδία δράσης της πόλης.

Το Συντονιστικό αποτελείται από μέλη της κίνησης που καταθέτουν την διαθεσιμότητά τους στην συνέλευση της ολομέλειας.

Συγκροτείται από τα διαμερίσματα, τις θεματικές ομάδες, τις δημοτικές ομάδες που προκύπτουν από την δράση, τις πολιτικές οργανώσεις & είναι ανοιχτό στα μέλη. Λειτουργεί με άμεση δημοκρατία, επιλέγει τη διαβούλευση και την συναίνεση δίχως βέτο και δίχως να οδηγηθεί σε ψηφοφορία, διαχειρίζεται την πολιτική του σχήματος .

.Το συντονιστικό λειτουργεί με πρόγραμμα ημερήσιας διάταξης, είναι υπεύθυνο για το επόμενο ραντεβού του, καταλήγει σε πρόγραμμα δράσης, συντονίζεται με τις θεματικές, ασχολείται με την υλοποίηση αποφάσεων και την επικαιρότητα του σχήματος. Οργανώνει την παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο και τα ΜΜΕ. Διαχειρίζεται τα έντυπα, την επικοινωνία το διάλογο. Έχει τον έλεγχο του γραφείου-στεκιού. Έχει τη δική του γραμματειακή υποστήριξη.

Διαμερισματικές ομάδες∙ αποτελούνται από μέλη της κίνησης

Με βάση την κατοικία των μελών συγκροτείται ομάδα που λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικα χαρακτηριστικά. Στέλνει εκπρόσωπο στο συντονιστικό και αναλαμβάνει την πολιτική της δημοτικής κίνησης στο διαμέρισμα. Γίνεται ο κοινωνικός ιστός της κίνησης.

Θεματικές ομάδες∙ αποτελούνται από μέλη της κίνησης και μη μέλη.

Κάποιες δημιουργούνται για να εξυπηρετήσουν κοινωνικούς σκοπούς και γίνονται κοινωνικός ιστός του σχήματος και κάποιες για την δημοτική κίνηση (ομάδες δημοτικού συμβουλίου, οικονομικών, τύπου).

Δημοτικές ομάδες∙ αποτελούνται από μέλη και μη μέλη που προκύπτουν από τις δράσης

Δημιουργούν την ενότητα του σχήματος (συντονιστικό, ολομέλεια), το διευρύνουν συμμετέχοντας στο κοινωνικό ιστό. Ενημερώνουν για τη δράση τους το συντονιστικό και την ολομέλεια. Έχουν την ευθύνη όχι μόνο της λειτουργίας τους αλλά κ της προπαγάνδας τους. Δικτυώνονται με άλλες θεματικές εκτός σχήματος, συνεργάζονται με ανάλογες κοινωνικές οργανώσεις. .Δημιουργείται δίκτυο στήριξης στις συνοικίες-διαμερίσματα.

Τα «πεδία» δράσης είναι η ατμομηχανή του σχήματος [δημοτικό συμβούλιο, οι εργαζόμενοι στον δήμο, το περιβάλλον, η συγκοινωνία-μεταφορά, το χωροταξικό, η καθαριότητα, η άθληση, το παιχνίδι, ο ελεύθερος χώρος, ο πολιτισμός-τέχνες, κατοικία, κοινωνική αλληλεγγύη, πρωτοβάθμια υγεία, το μεταναστευτικό, τα τεχνικά έργα, η καταστολή-δικαιώματα, οικονομία -πόροι- δημοτικός πλούτος,..] Από αυτά βγαίνουν οι θεματικές, σε αυτά ξεδιπλώνεται η πολιτική του σχήματος και το πλαίσιο δράσης. Επικεφαλής ψηφοδελτίου αποφασίζεται δημοκρατικά την περίοδο πριν τις εκλογές(ένα χρόνο πριν περίπου)

Το γραφείο-στέκι του σχήματος είναι ο χώρος του σχήματος. Είναι στην ευθύνη του συντονιστικού, έχει λαϊκές τιμές, γίνονται συνελεύσεις, εκδηλώσεις, εκθέσεις, προβολές, πάρτι (έχει σε αυτές τις περιπτώσεις εθελοντισμό, χρέωση, αλληλεγγύη, ευθύνη χώρου, ,), γίνεται πόλος έλξης καθημερινός

Ένα σχήμα μακράς πνοής «γεννάει» τη δυνατότητα διεύρυνσης και ενότητας όχι μόνο της Αριστεράς αλλά και των δημοτικών κοινωνικών χώρων. Παλεύει συνεχώς για τη δημοκρατία σε όλα τα πεδία της πόλης, είναι ριζοσπαστικό στην κριτική του και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Εναλλακτικό στα πλαίσια δράσης.. Δημιουργεί πολιτική έχοντας όμως γνώση ότι η πολιτική δεν είναι επιστήμη και δεν καταλήγει η πράξη πάντα στο προβλέψιμο αποτέλεσμα.

.Δεν υποτάσσεται στα ΜΜΕ δημιουργεί γεγονότα παίρνει θέση.

◘Πρόγραμμα δράσης

Για την υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να δηλωθούν διαθεσιμότητες για την δημιουργία ομάδων που θα οργανώσουν την δουλειά.

luca giovagnoli
luca giovagnoli
Advertisements