Τα Κοινωνικά Φόρα

στις
πορεία 4ο ευρωπαϊκό κοινωνικό φόρουμ
πορεία 4ο ευρωπαϊκό κοινωνικό φόρουμ

Τα Κοινωνικά Φόρα

Η δημιουργία Κοινωνικού Φόρουμ είναι πρωτοβουλία και σκελετός των συλλογικοτήτων που από την εποχή της Ευρωπαϊκής Συνόδου στο Άμστερνταμ , συναντιούνται σε μαζικές διαδηλώσεις με αφορμή την αντίθεση τους στο νεοφιλελευθερισμό και την αλληλεγγύη τους στα «θύματα» του συστήματος . Από τότε μέχρι σήμερα αυτές οι διαδηλώσεις αυξάνονται ποσοτικά και εμπλουτίζονται ποιοτικά με αποτέλεσμα να αρχίζουν να γίνονται κάτι εννιαίο οργανωτικά , το οποίο θα «διαχειρίζεται» τις πολιτικές συνθέσεις των δυνάμεων που συνυπάρχουν «χάρη» της θέλησης τους για αντιπαράθεση και ανταγωνισμό με την κυρίαρχη πολιτική τάξη πραγμάτων .

Όπως η δημιουργία κινήματος έτσι και η δημιουργία φόρουμ δεν είναι μια μεταφυσική διαδικασία αλλά η αναγνώριση του κοινωνικού χαρακτηριστικού από υπαρκτές οργανωμένες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που διαχέονται στην κοινωνία , στο λαό .

Το κίνημα ενάντια στην νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση δεν έγινε από μόνο του , ούτε ήταν κάτι ανώδυνο που προέκυψε από «επαγγελματίες επαναστάτες που βρέθηκαν τυχαία κάνοντας τουρισμό» . Είναι η συνεπής συνύπαρξη , η ειλικρινής συζήτηση , η υπομονετική αναζήτηση , οι πικρές κουβέντες , η γενναία αντιμετώπιση κινδύνων από την κρατική καταστολή , είναι η αλληλεγγύη προς «άγνωστους» συντρόφους και συντρόφισσες , οι αμέτρητες ώρες , η δίψα , η πείνα , το ξενύχτι , το περπάτημα . Όλα αυτά μεταξύ ανθρώπων και οργανώσεων που δεν κρύβουν τις διαφωνίες και τις αντιθέσεις τους , αλλά επειδή «φαντάζονται άλλες κοινωνίες» βρίσκουν λύσεις για ενότητες , αντί για διασπάσεις .

Σκέπτομαι πως αν οι διοργανωτές είχαν κάλεσμα για πιο ειδικό πρόβλημα ή με γενικότερη άρνηση , το ενδιαφέρον θα ήταν άλλο , δεν θα δημιουργούνταν τέτοια μαζικότητα και η ποικιλλομορφία θα έλειπε .

Η δημοκρατία στο κίνημα διασφαλίζει την ενότητα με την διαφορετικότητα , αλλά κυρίως γεννά την δυνατότητα των κοινωνικών αποφάσεων για κοινή δράση . Δεν εξαφανίζει τις μειοψηφείες ούτε υποτάσσεται σε τέτοιες .

Φυσικά δεν επρόκειτο για «αγιοσύνη» και είναι αισθητή η ιδιοτέλεια κάποιων , η αγωνία για καπίλευση , η επιμονή για διάλυση . Αυτά είναι φαινόμενα όμως και όχι η ουσία αυτού του κινήματος που διαμορφώνεται σε όλο τον κόσμο .

Η δημιουργία του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ , η διακύρηξη των κοινωνικων κινημάτων , τα ηπειρωτικά φόρα , τα φόρα των χωρών και των πόλεων είναι η αυτοθέσμοθέτιση του κινήματος , η εθελοντική συνύπαρξη για δράση μέσα από αγώνες για έναν άλλο κόσμο , η ένδειξη ότι είναι εφικτό!!!

Οι διαδηλώσεις είναι ο δρόμος για την κοινωνική έκφραση , είναι η σημερινή κοινωνία που αγωνίζεται , αντιστέκεται , συγκρούεται , διεκδικεί . Είναι ένα ανυπάκουο κοινωνικό πολιτικό παζλ από μικρά και μεγάλα κομμάτια , διαφορετικές καταγωγές , ιδέες , πρακτικές αλλά όλες ενταγμένες σε ένα κοινό σχέδιο , σε συνεννόηση , ώστε αυτή η κοινωνική έκφραση να δημιουργεί αναγνώσιμη μορφή . Ένα σενάριο .

Αυτό που έχει χρέος να υπερασπιστεί η οργάνωση των κινημάτων είναι η δημιουργία «κοινής γλώσσας» που δεν θα κινδυνεύει να την συντρίψει ο «επιστημονικός λόγος» που αποστρέφεται την «μητρική γλώσσα» των κινημάτων . Έχει χρέος να υπερασπιστεί ό,τι έχει κατακτηθεί , να κατακτήσει νέες ενότητες να αποτρέψει πισωγυρίσματα και λογικές «μηδενικής βάσης» (εξάλλου είναι αντιεπιστημονικό να πιστεύουμε στην παρθενογένεση των κινημάτων) .

Γενικότερα είναι μια διαρκής κατάσταση υπεράσπισης και διεκδίκησης σε μια εποχή που οι κοινωνίες υπέστησαν μια συνολική επίθεση από την τάξη του κεφαλαίου με συνολικότερη υποχώρηση των συμφερόντων της τάξης των εργαζομένων καθώς και των αριστερών ιδεών που ήταν και πράξεις . Το εργατικό κίνημα ξαναμαζικοποιείται γιατί στην κατάσταση που έχει έρθει δεν υπάρχουν περιθώρια για συναίνεση .

Το Κοινωνικό Φόρουμ στην Ελλάδα συγκροτείται σε μια περίοδο που συλλογικότητες του ευρέως κοινωνικού κινήματος έχουν στο κέντρο της σκέψης τους τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2003 στη Θεσσαλονίκη με όλο το εξάμηνο που θα προηγηθεί . Μια σύνοδο που πρέπει να ακούσει ποιά πολιτική πρέπει να εφαρμοστεί , γιατί όλο αυτό το διάστημα , εφαρμόζουν την οικονομική πολιτική που προστάζουν οι ανάγκες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , των Πολυεθνικών και όχι των Ευρωπαϊκών Λαών .

Το Κοινωνικό Φόρουμ στην Ελλάδα θα πρέπει να συμβάλλει (όσο το επιτρέψει η «παιδική» του ηλικία) ώστε να ακουστεί το μήνυμα όχι μόνο στον χώρο συνεδρίασης , αλλά και έξω , στον υπόλοιπο κόσμο . Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το Φόρουμ της Θεσσαλονίκης πρέπει να μπει σε κοινή οργανωτική ομπρέλλα με οργανώσεις , συλλογικότητες και άτομα που δεν συντάσσονται με το Κοινωνικό Φόρουμ αλλά θέλουν να προσθέσουν τη δική τους ποιοτική και ποσοτική διαφωνία με την υπάρχουσα κοινωνική-οικονομική πολιτική της Ε.Ε. .

Παράλληλα όμως οι κοινωνικές δυνάμεις του Φόρουμ στην Ελλάδα δεν πρέπει να συρρικνώσουν τη δυναμική που αναπτύσσεται κυνηγώντας το “2003” . Γνωρίζοντας τι είναι πιο πρόσφορο για το “2003” θα πρέπει να αποφύγουμε την ταύτιση Φόρουμ και “2003” .

Το Φόρουμ θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το τέλος του “2003” γι’αυτό

ο οπορτουνισμός του Κ.Κ.Ε. , η σέχτα του Ν.Α.Ρ. και η χυδαία ιδιοτέλεια-τυχοδιωκτισμός του Σ.Ε.Κ. είναι προβλήματα στο ζήτημα της μαζικοποίησης και ριζοσπαστικοποίησης του κινήματος , αλλά δεν είναι εχθροί του κινήματος.

Το πείσμα των καιρών θα δείξει .

Καρανίκας Νίκος

Συνασπισμός – Διεθνής Δράση Θεσσαλονίκη

cebcceb5cf84ceac-ceb1cf80cf8c-cf84ceb7cebd-cebaceb1cf84ceaccebbceb7cf88ceb7-cf84cebfcf85-ceb1cf83cf84cf85cebdcebfcebcceb9cebacebfcf8d1

μετά την κατάληψη του αστυνομικού τμήματος από ομάδα δράσης του ελληνικού και ευρωπαίων κοινωνικου φόρουμ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s