Ανυπακοή στην κόκκινη ζώνη

στις

mikresaaaaaaaaaaa__11_r5qumb

Ανυπακοή στην κόκκινη ζώνη
Νίκος Καρανίκας

Η ανυπακοή με πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, ατομικά και μαζικά ενυπάρχει στην ιστορία της ανθρωπότητας που αντιστέκεται. Κάποιος νόμος, ένα διάταγμα είναι αρκετά για να υπάρξει κοινωνική δυσαρέσκεια. Η συνείδηση της κοινωνικής ή ατομικής αδικίας οδηγεί σε αντιπαράθεση, παράγει το Λόγο και την Πράξη. Εκφράζεται οργανωμένα και ασύντακτα, συμβολικά και διεκδικητικά, αποδεχόμενη την αντιπαράθεση με τους μηχανισμούς καταστολής, παθητικά και ενεργητικά.
Η ανυπακοή είναι μια πολύμορφη κατάσταση με όρους πολιτικούς. Αντιμετωπίζεται από το κράτος κατασταλτικά. Η βία που εξαπολύει το κράτος είναι είτε ατομικά είτε μαζικά, με διοικητικά-δικαστικά μέτρα και με τις δυνάμεις καταστολής (ΕΚΑΜ – ΜΑΤ-ασφάλεια, φυλακή). Το κράτος χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να πρυτανεύσει η «υπάκουη λογική». Πιέζει συλλογικότητες (συνδικάτα, κόμματα, συλλόγους) σε συναίνεση, «δημιουργεί» την υπακοή, χειραγωγεί το Σώμα της Κοινωνίας, χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ τα οποία αποτρέπουν, φοβίζουν, δυσφημούν.
Η Ανυπακοή είναι μονόδρομος στην πορεία της χειραφέτησης του ανθρώπου. Είναι η ριζοσπαστικοποίηση καθώς έρχεται από την πολιτική αντιπαράθεση. Είναι η αποτύπωση της Άρνησης. Η Πράξη ανυπακοής αμφισβητεί έμπρακτα, υπερασπίζεται δικαιώματα, ελευθερίες.
Τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη- Χαλκιδική θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών της Ε.Ε. Ήδη από τον Γενάρη της ελληνικής προεδρίας στη χώρα οργανώθηκαν λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα αλλά και στον πόλεμο του Ιράκ που πέρναγε από τη Σούδα.
Ζούμε σε μια περίοδο που κυριαρχούν οι πόλεμοι, η ανεργία, η τρομοκρατία της φτώχιας, η καταστροφή του περιβάλλοντος και της διατροφικής ισορροπίας, η εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών, η διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, που η Αστυνομοκρατία ξεπερνά και τα χρόνια της Χούντας (δεκάδες χιλιάδες άτομα στις υπηρεσίες καταστολής και ασφάλειας), χτίζοντας μια Ευρώπη-Φρούριο με Σέγκεν και τρομονόμους.
Γι’ αυτό, οι πολίτες αυτού του τόπου και ιδιαίτερα η νέα γενιά οφείλει να αντιπαρατεθεί με όλα αυτά και με τον Φόβο του Κράτους. Να διαδηλώσει μαζικά και να αρνηθεί την προσβολή της δημοκρατίας μέσω «κόκκινων ζωνών». Να οργανώσει ποικιλόμορφα (πλουραλισμός δράσης) την αντιπαράθεση της με τις «κόκκινες ζώνες». Να αρνηθεί τις παράνομες απαγορεύσεις τους και να βάλει με φαντασία το σώμα της να υπερασπιστεί ανοιχτούς δρόμους, λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα που γεννάνε διαδηλώσεις.
Όμως, μια διαδήλωση δεν είναι πάντα ένας περίπατος και, ως πολιτικό γεγονός, θέλει την οργάνωση της.
Πρέπει να υπάρξει μια «ομάδα δράσης» που θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη της Ανυπακοής στη Χαλκιδική με όρους κινήματος και δη μαχητικό, πρωτότυπο, μαζικό τρόπο.
Θα πρέπει να συνδυάσει τη διεθνή πείρα με την τοπική πραγματικότητα, τη σωματική ακεραιότητα με την αστυνομική βία, τη φαντασία που δημιουργεί αμηχανία στις δυνάμεις καταστολής με την προσέγγιση του στόχου.
Μια πολιτική ανυπακοή που χρειάζεται την πολιτική στήριξη του κινήματος ενάντια στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου, τον νεοφιλελευθερισμό, τον πόλεμο, την περιστολή των δικαιωμάτων, τον ρατσισμό.
Μια πράξη που ο λόγος της θα έρχεται από τη λαϊκή δυσαρέσκεια, θα οργανώνεται από έναν διάλογο που στοχεύει να έχει πολιτική μορφή η δράση. Τον Ιούνη δεν θα είναι στόχος η διάλυση της Συνόδου αλλά η μαζική αντιπαράθεση και η αισθητή καταγραφή της Δυσαρέσκειας και της Άρνησης της πολιτικής της ΕΕ.
25/05/03 ΕΠΟΧΗ

081208_183445

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s