βία και αριστερά

στις

012gxpdbe

βία και αριστερά

Το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί η αριστερά και ιδίως ο σύριζα ως κάτι άλλο από αυτό που ήταν και έγινε στις μέρες της εξέγερσης. Από την πλευρά του συστήματος μας παρουσιάζουν ως ένα μπλοκ με μασκοφόρους που έσπαζαν και ρήμαζαν τα καταστήματα της αγοράς, ενώ από την άλλη πλευρά τα περισσότερα στελέχη του σύριζα (συν)  μας παρουσιάζουν στην tv, σχεδόν ως ξένο σώμα από την εξέγερση και πως τάχα, βρεθήκαμε εκεί από μια φιλανθρωπική οπτική, για να διαμαρτυρηθούμε για έναν ξαφνικό θάνατο, μακρυά από το κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικό αίτιο, δίχως να εκφράζουμε κάποια απαίτηση, έτσι απλά και διακριτικά με πανό και σημαίες.

Μας παρουσιάζουν να καταγόμαστε από τον Gandhi, τον Luther King, τον πασιφισμό, ότι είμαστε γέννημα θρέμμα κάποιων ευρωπαϊκών και ειρηνικά λουλουδόστρωτων λεωφορειόδρομων της δημοκρατίας, και μακρυά από συγκρούσεις, εξεγέρσεις και επαναστάσεις.

Η αδυναμία αυτών των στελεχών στα μμε, να υπερασπιστούν ιδεολογικά αυτό που κάναμε από την πρώτη μέρα της εξέγερσης στους δρόμους, είναι πλέον ένα ενοχλητικό συμβάν και δυσάρεστο θέαμα στην ΤV, διότι  μας προσβάλουν και μας καθιστούν αναξιόπιστους και αναξιόπιστες απέναντι στον κόσμο που εξεγέρθηκε αλλά και τον κόσμο που θα ήθελε αλλά δίστασε ή δε μπόρεσε να βρεθεί στους δρόμους.
Αυτά τα στελέχη δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν την δίχως ενοχή συμμετοχή μας ως πραγματικό μέρος της εξέγερσης, το συμβάδισμα με τον εξεγερμένο κόσμο που είχε δίκιο αλλά εκφράστηκε άκομψα και πολιτικά ‘πρωτόγονα’, σπάζοντας και καίγοντας αστυνομικά τμήματα, τράπεζες και φιρμάτα μαγαζιά

Δεν κατάφεραν στις T.V. να υπερασπιστούν ότι είμασταν εντός αυτής της μάζας αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο και προπαντός δίχως διάθεση και δυνατότητα για χειραγώγηση , καθοδήγηση και καταστολή των εξεγερμένων (που δεν ήταν μόνο μαθητές και μαθήτριες).
Δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν το δίκιο των συμβολισμών, την σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής, την αντοχή μας στη βία της αστυνομίας και την αλληλεγγύη μας στον ξυλοδαρμένο κόσμο.

Όλη η αριστερά εκτός από το κκε, συμμετείχε στην εξέγερση με τον δικό της τρόπο αλλά συμμετείχε και δεν την έκανε σε άλλους δρόμους, ούτε στον καναπέ.
Είναι πράγματι δύσκολο να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις του συστήματος να μας εντάξει στο αστικό μπλοκ διαχείρισης της κρίσης. Όμως άλλο είναι η δυσκολία και άλλο η παράδοσή μας στην ηθική των υπαίτιων της κοινωνικής κατάστασης που οδήγησε στην εξέγερση του Δεκέμβρη.

Από την άλλη όμως είναι δύσκολο και από πλευρά μας, να αποδεχτούμε αδιαμαρτύρητα την ιδεολογική δεξιά παρέκκλιση από τα ‘στελέχη’ μας, κυρίως στην t.v., που μας έβαλαν σε απολογητικό ρόλο, ξεχνώντας την βια του κράτος και καλώντας μας να ξεχάσουμε την συγκρουσιακή ιστορία της αριστεράς.

Η άρνηση της βίας δίχως σύγκρουση, αλλά και δίχως ανταγωνισμό με τις κυρίαρχες δυνάμεις που επιδιώκουν την βία ( δολοφονία Αλέξη, καταστολή διαδηλώσεων, δολοφονική απόπειρα στην μετανάστρια συνδικαλίστρια Κούνεβα, μαζική ανεργία, φτώχεια…), είναι κατανοητή αλλά δεν ανήκει σε καμιά αριστερά. Ακόμα και ο Gandhi είχε επιλέξει την σύγκρουση, λέγοντας ότι μεταξύ δειλίας και βίας επιλέγουμε την βία και οδηγούνταν στις φυλακές και στα νοσοκομεία χιλιάδες οπαδοί του αντιαποικιοκρατικού αγώνα και της μη βίας.

Στην δική μας περίπτωση δε πήραμε μόνο διαζύγιο από την συγκρουσιακή ιστορία της αριστεράς και των κινημάτων αλλά ειπώθηκαν και ανιστόρητα ψέματα συκοφαντώντας τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν όχι μόνο στις προηγούμενες δεκαετίες αλλά και την πρόσφατη δική μας ιστορία στους δρόμους της Ευρώπης και του Μαρμαρά συμβάλλοντας στην παγκόσμια αντίσταση.

Είναι σεβαστή η πολιτική-κοινωνική στάση της μη-βίας, εξάλλου μαζί τους σπάσαμε την σύνοδο του Δ.Ν.Τ στην Πράγα, αλλά είναι άλλο πράγμα από τις ιδεολογικές ασάφειες περί πασιφισμού των στελεχών, που απαξιώνουν την ιστορία μας και παραγράφοντάς την προσπαθούν να την ξαναγράψουν, όπως τους βολεύει.

Είναι πολιτικά και ιδεολογικά επικίνδυνο να λέμε ότι θα αγωνιστούμε ενάντια στον καπιταλισμό, στον νεοφιλελευθερισμό, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον πόλεμο, την καταπάτηση του δημόσιου χώρου, την καταστροφή του περιβάλλοντος από τις εταιρίες και το κράτος και δε θα συναντήσουμε την βία του κράτους.

Είναι πολιτικά και ιδεολογικά επικίνδυνο να απαιτούμε από τους ανθρώπους ‘χωρίς φωνή’, χωρίς συλλογικότητα, που ζούνε χωρίς δικαιώματα, δίχως δουλειά και μέσα στην φτώχεια να εκφράζονται όπως τα στελέχη μας που έχουν φωνή στη βουλή και στα μμε, έχουν συλλογικότητα, σταθερή δουλειά στο κράτος ή στο κόμμα, δίχως δηλαδή το πραγματικό πρόσωπο της εργοδοσίας, με μηνιαίο μισθό πάνω από 1200 ευρώ, με σπίτι, αυτοκίνητο, διακοπές χειμώνα καλοκαίρι και άλλα πολλά προνόμια.

Είναι ανεπίτρεπτο να μη βλέπουμε ότι τα λαϊκά κινήματα συμπεριφέρονται ανάλογα της πίεσης που έχει η κατάσταση, ανάλογα της βίας που ασκεί το κράτος. Τα λαϊκά κινήματα δεν ασκούν βία, αλλά άμυνα και συγκρούονται με τις πολιτικές του κράτους και όταν το απαιτεί η κατάσταση και με τους μηχανισμούς του κράτους.

Το ζήτημα της βίας μπαίνει τεχνηέντως, από τους καθεστωτικούς δημοσιογράφους και τους βουλευτές, ως πρόβλημα συμπεριφοράς από την αριστερά και τα κινήματα και σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να έχουν σε ομηρία την αριστερά. Η βία ανήκει στο κράτος και το κεφάλαιο ως επιλογή, ως βασικό στοιχείο της ύπαρξης και της αναπαραγωγής τους όπως λένε και οι πρόγονοί μας Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Ρόζα, Λούκατς…

Σε εμάς ανήκει η αντίσταση, η ρήξη, η ανατροπή, η λαϊκή αντί-βία, ο ανταγωνισμός, τα οδοφράγματα, οι απεργίες, οι καταλήψεις, οι συνελεύσεις, η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση, η δημοκρατία, ο πολιτισμός, ακόμα και όταν παλεύουμε για αστικά δικαιώματα, για μεταρρυθμίσεις και μετασχηματισμούς.

Η ιστορία μας διδάσκει ότι ακόμα και όταν τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, που ήταν πιστά στην εντολή του Στάλιν για ειρηνικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό*, αρνήθηκαν να πάρουν το δρόμο της ένοπλης αντίστασης ή εξέγερσης, υπήρξαν λαϊκά τμήματα που ανέλαβαν το έργο της ένοπλης αντιπαράθεσης και κέρδισαν.

Έχει γίνει αξιολύπητη η εικόνα της αριστεράς, να δίνει από την τηλεόραση την μάχη της νομιμοφροσύνης, σε αυτούς μάλιστα που ευθύνονται για τον ασύμμετρο πλουτισμό, τα σκάνδαλα με την δημόσια περιουσία, το πλιάτσικο των τραπεζιτών και των χρηματιστών.

Τηλεοπτικά είναι τόσο αξιολύπητη η εικόνα μας που αντί της εκλογικής συμπάθειας που επιδιώκουν τα ‘t.v.-στελέχη’ μας, οδηγούμαστε στην κοινωνική αντιπάθεια και αναξιοπιστία. Τι χρησιμότητα μπορεί να προσφέρει στα φτωχά λαϊκά στρώματα η αριστερά όταν δείχνει τόσο φοβισμένη και ανίκανη να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα, παραγράφοντας την ιστορία και εκλιπαρώντας για μερτικό στην εξουσία;

Είναι αντιδημοκρατικό και πραξικοπηματικό μια χούφτα στελέχη να βγαίνουν στα μμε και να δείχνουν στον κόσμο, το δικό τους πρόσωπο ως το πρόσωπο όλης της αριστεράς. Αν δεν έχουν την ιδεολογική και ηθική επάρκεια ας μη βγαίνουν στα μμε.

Καρανίκας Νίκος

*Φερνάντο Κλαουντιν ‘ευρωκομουνισμός και σοσιαλισμός’

υ.γ

…η βία παίζει κι έναν άλλο ρόλο στην Ιστορία, έναν επαναστατικό προοδευτικό ρόλο, είναι η μαμμή που από κάθε παλιά κοινωνία ξεγεννά μια καινούργια, αποτελεί το όργανο με το οποίο επιβάλλεται η κοινωνική εξέλιξη και σπάει τις αποστεωμένες, τις νεκρές πολιτικές μορφές… Φρ. Ενγκελς

granny_kill_copizs3x2

Advertisements

2 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η yiannis63 λέει:

    Tο χειρότερο από όλα είναι να προσπαθείς να λειαίνεις τις γωνίες του λόγου σου. Να αφήνεις την άποψη που προσπάθησες να τεκμηριώσεις στην μέση. Μάλλον είναι ένδειξη πανικού το να βγαίνει κορυφαίο στέλεχος μια μέρα μετά την μεγάλη συγκέντρωση της Τετάρτης, πέντε μέρες μετά την δολοφονία του μαθητή σε πρωινή εκπομπή στην κρατική tv και να δηλώνει:» Οχι…οχι…σας διαβεβαιώ ότι το κόμμα μας δεν έχει προγραμματίσει καμία συγκέντρωση ή πορεία για τις επόμενες μέρες»….έτσι για να ησυχάσουν οι νοικοκυραίοι και οι μαγαζάτορες. Και να είσαι και στην επιτροπή προγράμματος….Τι άλλο μένει να δούμε ;

    1. Ο/Η karanikas λέει:

      δεν είναι πανικός γιατί είναι σύνηθες (από την συγκεκριμένη μερίδα ‘στελεχών’) η ανακολουθία και ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός, απλά είναι επικίνδυνο για τις καταστάσεις που έρχονται να διαδίδονται ασάφειες περί ειρηνικών δρόμων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s