Στο πνεύμα του Πρωταγόρα ενάντια στον ‘Καλλικράτη’

στις

klee-cb

Στο πνεύμα του Πρωταγόρα ενάντια στον ‘Καλλικράτη’

Σ’ αυτές τις εκλογές για Τ.Α, η κυβέρνηση θέλει να μην εκτεθεί με πρωτοκλασάτα στελέχη της, γιατί θα βρεθούν στην δύσκολη θέση να αντιμετωπίσουν τον ‘Καλλικράτη’ και ένα μνημόνιο αντιλαϊκό, δηλαδή θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την οργή του κόσμου.

Στην Θεσσαλονίκη, κάποιες συλλογικότητες θεωρούν ως κυρίαρχο ζήτημα γι’ αυτές τις εκλογές την απαλλαγή του δήμου από την Ν.Δ αδιαφορώντας για την συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την κρίση.

Η ελληνική εποχή χαρακτηρίζεται από την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που συμμαχεί με το ελληνικό κεφάλαιο, το ΔΝΤ, και τα μουτζαχεντιν τμήματα της ΕΕ, ώστε να φέρουν τους εργαζόμενους και το ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας δίχως δυνατότητες, δικαιώματα και προοπτική.

Για την ‘Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας’ οι βασικές αρχές συγκρότησής της και η μέχρι σήμερα δράση της στα ζητήματα του δήμου την βάζουν εκτός της ‘δια παραταξιακής σύμπραξης’, γιατί στερείται κάθε κινηματικής δημοκρατικής διαδικασίας και αποφεύγει να πάρει θέση στην συγκυρία.

Για την ‘Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας’ το ‘αντί-δεξιό’ σύνδρομο είναι η καθημερινή του αντιπαράθεση με την δεξιά πολιτική και αυτήν την εποχή την διαχειρίζεται κεντρικά το ΠΑΣΟΚ και τοπικά η ΝΔ.

Όλο αυτό το διάστημα η δημοτική μας κίνηση υπερασπίζεται την πόλη ως κοινωνία, τους ανθρώπους της πρωταγωνιστές στην διαχείριση της πόλης, τον χώρο ως τόπο για ελεύθερη χρήση για δημόσια έκφραση, τα κοινωνικά αγαθά δημόσια και ελεύθερα, τους θεσμούς της πόλης συμμετοχικούς και άμεσα δημοκρατικούς.

Γιαυτό και βρεθήκαμε στις γραμμές του αγώνα για την ακύρωση της υποθαλάσσιας οδικής αρτηρίας, τον δημοτικό χαρακτήρα των μαζικών μέσων μεταφοράς, για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού (ευαθ), για σχολική στέγη σε κάθε γειτονιά, την γενίκευση των προγραμμάτων πρόνοιας, τον αντί εμπορευματικό χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων…τον συμμετοχικό προϋπολογισμό.

Δεν μας φτάνει δηλαδή η πτώση του δεξιού δήμου γιατί είναι ‘πταίσμα’ μπρος σ’ αυτά που διακυβεύονται αυτήν την εποχή για την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτής της πόλης και πιο συγκεκριμένα για τον εργαζόμενο κόσμο που θίγετε από τα αντιδραστικά μέτρα του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΛάΟΣ και ΝΔ παίρνει τα μέτρα της και κάνει τα σχέδια της. Αυτή η κοινοβουλευτική συμμαχία γνωρίζει όπως και εμείς ότι δεν έρχεται μια μπόρα που γρήγορα θα λήξει, αλλά γενικευμένη μακροχρόνια φτώχεια από την μείωση των μισθών μας και την ακρίβεια των αγαθών, απολύσεις, κλείσιμο δημοτικών υπηρεσιών πρόνοιας, εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών, υποβάθμιση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και καταστολή κάθε διαφοροποίησης από την κυρίαρχη πολιτική.

Θα φτάσουμε στην περίοδο των εκλογών, με τα περισσότερα ΜΜΕ και την κυβερνητική συμμαχία, να μας λένε πόσο απαραίτητες είναι οι απολύσεις και οι μειώσεις των μισθών μας, ότι η πώληση του νερού σε ιδιώτες και η μετατροπή του σε κερδοφόρο εμπόρευμα είναι ο μονόδρομος για να αντέξουμε στην κρίση.

Θα μας κατηγορούν που θα διαδηλώνουμε για κοινωνική πρόνοια και θα σωπαίνουν που δεν θα έχουμε ‘βοήθεια στο σπίτι’, θα στέλνουν τα γερόντια στα δικαστήρια που διεκδικούν μακροζωία, θα είναι βάρος και οικονομική χασούρα οι ανήμποροι για λόγους υγείας, άχρηστα τα σχολεία, εμπόρευμα η γνώση, τα νοσοκομεία,.οι δρόμοι, τα λιμάνια.

Θα απαιτούμε συμμετοχή στην διοίκηση κάθε δημόσιου, δημοτικού οργανισμού και θα μας λένε πόσο χρονοβόρα και αντί παραγωγική είναι η δημοκρατία..

Για τις μεγάλες πόλεις θα μας λένε ότι οι ελεύθεροι χώροι είναι οικονομικά ασύμφοροι και θα βλέπουν παντού την ‘αξιοποίηση’ και την ανάπτυξη, έχοντας στο μυαλό τους την πόλη ως εμπόρευμα.

Θα βγαίνουν στα μμε και στα δημοτικά συμβούλια και θα μας μιλάνε για τις γειτονιές αλλά μόνο για να τις γεμίσουν αστυνομία, για να κλειστούμε στα σπίτια, να μη μιλάμε σε κανέναν γιατί όλος ο κόσμος είναι ξένος και άρα επικίνδυνος, και ακόμα παραπάνω τώρα που θα είναι και πιο φτωχός.

Γι αυτό δεν μπορούμε να συμπράξουμε όχι μόνο με την ΝΔ στην πόλη αλλά κυρίως με το ΠΑΣΟΚ που ηγείται της αντιλαϊκής πολιτικής, που επέβαλε τον ‘Καλλικράτη’ και την συρρίκνωση της δημοκρατίας στους δήμους και τις κοινότητες.

Δεν μπορούμε να συμπράξουμε ούτε με επιχειρηματίες που θεωρούν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης απαραίτητα για την κρίση ή με την κραυγαλέα προσωπική φιλοδοξία..

Μπορούμε όμως να βρεθούμε και να συνεννοηθούμε με συλλογικότητες και άτομα που είναι ενάντια στον ‘καλλικράτη και το μνημόνιο, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στην σύμπραξη με το κεφάλαιο για την κατασκευή και διαχείριση κοινωνικών έργων (σδιτ).

Να συναντηθούμε με άτομα και συλλογικότητες που βρεθήκαμε και βρισκόμαστε για τα ζητήματα της γειτονιάς, της καθημερινότητας, για την υπεράσπιση των κοινωνικών δημόσιων αγαθών, για την σχολική στέγη, για την βλαπτικότητα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, για την βλαπτικότητα των ι.χ αυτοκινήτων, την βλαπτικότητα του ρατσισμού, της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, την βλαπτικότητα γενικά από την παραίτηση από τον αγώνα για μια αυτοδιοικούμενη βιώσιμη πόλη με δημοκρατία και ελευθερία.

Από μια τέτοια ανοιχτή, κινηματική, δημοκρατική διαδικασία θα προκύψει η διεύρυνση των δημοτικών μας κινήσεων, η δημιουργία νέων συμμαχιών και σχημάτων και τέλος η ανάδειξη ψηφοδελτίων και επικεφαλής που θα αντιστοιχούν σε μια τέτοια διαδικασία και πολιτική για την πόλη.

Χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για συλλογικότητες και πρακτικές που θα αναγνωρίζουν τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής και της κρίσης και θα στέκονται αλληλέγγυες στις γειτονιές.

Σχήματα που κατανοούν την δυσαρέσκεια των πολιτών και τους λόγους που εξεγείρονται και προσπαθούν να συμβάλουν στην οργάνωση της αγριότητας πριν καταλήξουμε στην βαρβαρότητα της ιδιώτευσης.

Δεν έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας για να αναλωνόμαστε σε τυχοδιωκτισμούς αντιδεξιών συμμαχιών και είναι η ώρα να οργανωθούμε για τις ανάγκες του καιρού μας.

Να αγωνιστούμε για βιώσιμες πόλεις, ελεύθερες, αυτοδιοικούμενες, δικτυωμένες, και αλληλέγγυες

καρανικας νικος

μέλος της δημοτικής κίνησης ΄Θεσσαλονίκης των πολιτών και της οικολογίας’

https://karanikas.wordpress.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s