η δική μας κριση

στις
caravaggio

ernst30

Η δική μας κρίση

Το τελευταίο διάστημα η αριστερά παρουσιάζει την αδυναμία της να παρέμβει και να κάνει την κρίση ευκαιρία, για τις κοινωνικές δυνάμεις που όλα αυτά τα χρόνια είναι εξαρτημένες για διάφορους λόγους από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, κόσμος που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιείται διακριτά από την κυβέρνηση, λόγο των μέτρων που παίρνει και πλήττουν όλους τους εργαζόμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και την νεολαία.

Όπως φαίνεται το μνημόνιο θίγει τόσους και τόσο που άρχισε να εκδηλώνετε μαζική δυσαρέσκεια στα απλά μέλη-φίλους και στα στελέχη, με δημόσιες διαφοροποιήσεις και διαγραφές.

Όλα τα τελευταία χρόνια που το ΠΑΣΟΚ ασκούσε αντιλαϊκή πολιτική και ξεπουλούσε τον δημόσιο πλούτο, υποβαθμίζοντας την παιδεία και την υγεία και γενικεύοντας την πολιτική που αντιμετωπίζει τα πάντα ως εμπόρευμα, ελάχιστες διαφοροποιήσεις είχαμε από τα στελέχη και τα μέλη του.

Σήμερα όμως τα πράγματα είναι αλλιώς, φέρνοντας την κοινωνία σε κατάσταση ανοχής και αμηχανίας, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από την λύση που προτείνει η κυβέρνηση με τα παπαγαλάκια της στα Μ.Μ.Ε..

Μέσα σ αυτήν την συγκυρία έχουμε τις εκλογές για τοπική αυτοδιοίκηση, όπου ‘μνημόνιο’ και ‘Καλλικράτης’ πρωταγωνιστούν διαλύοντας κάθε νόημα αυτοδιοικητικό και την κυβέρνηση να προσπαθεί να συγκρατήσει τον κόσμο της με δημαγωγίες, εκβιασμούς και χυδαίους τακτικισμούς με απώτερο σκοπό να καταγράψει τις λιγότερες απώλειες ώστε να συνεχίσει την επίθεσή της προς την εργατική τάξη, την κοινωνία..

Η ΝΔ με το Σαμαρά δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο εκτός από το να δημαγωγήσουν, μιλώντας αόριστα ενάντια στο ‘μνημόνιο’.

Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς ως αριστερά αυτήν την περίοδο και όχι γενικά τι θα κάναμε σε ομαλή περίοδο και συνάμα να υπερασπιστούμε την αντίληψη μας για την τοπική αυτοδιοίκηση δημιουργώντας ένα ρεύμα ενάντια στο μνημόνιο.

Τόσο ο συνασπισμός όσο και ο συριζα έχουμε αποφασίσει ότι σ αυτή τη συγκυρία πρέπει να συνδράμομε ώστε να διευκολύνουμε την δημόσια έκφραση διαφωνίας του κόσμου που ενώ κατάγεται από το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με το μνημόνιο και τον Καλλικράτη και είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί μας στις εκλογές.

Αν αδιαφορήσουμε για την δυσαρέσκεια που υπάρχει από την πλευρά του κόσμου του ΠΑΣΟΚ και αρκεστούμε σε ρητορείες, και υποθέσεις, θα καταλήξουμε να λειτουργούμε με βάση το συναίσθημα και μια ‘εγωιστική’ αριστερή αισθητική.

Η εποχή όμως απαιτεί να σκεφτούμε και να δράσουμε πολιτικά γνωρίζοντας ότι τόσα χρόνια σε ελάχιστες πόλεις έχουμε δημιουργήσει σταθερές σχέσεις με άξονα την τοπική αυτοδιοίκηση, την αυτοδιαχείριση, την άμεση δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την κοινωνική χειραφέτηση ώστε η ρήξη με τον Καλλικράτη και το μνημόνιο να είναι υπόθεση απλού συντονισμού.

Να σκεφτούμε και να πράξουμε πολιτικά ως αριστερά δεν σημαίνει να πράξουμε δημαγωγικά, γιατί δημαγωγία είναι να αποφασίζεις κάτι και να πράττεις αλλιώς επειδή διευκολύνει προσωπικές στρατηγικές ή γιατί η δυσκολία να επινοήσεις και να χαράξεις την ανάλογη τακτική, και να την δικαιολογήσεις, σε οδηγεί σε γνώριμες τακτικές ασάφειας προς γενικά καταγγελτικά καλέσματα και δικαιολογίες αριστερού ήθους..

Αντιθέτως στην περίπτωση μας σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούμε με ανθρώπους που πριν ένα διάστημα διαφωνούσαμε και τους καταγγέλαμε για την υποστήριξη τους σε αντιλαϊκές, δεξιές πολιτικές και σήμερα διαφωνούν.

Σημαίνει να χρησιμοποιήσουμε την τέχνη της πολιτικής δίχως να κοροϊδεύουμε ή να σνομπάρουμε τον βαθμό συνείδησή τους. Να δεχτούμε ότι κάνουμε προσπάθεια με αυτόν τον κόσμο να αναδείξουμε την αριστερή κριτική στην κρίση και να γίνει χρήση της δυνατότητας να συνομιλήσουμε στην κατεύθυνση αριστερών προτάσεων.

Να σπάσουμε την κυρίαρχη αντίληψη ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και να προωθήσουμε την αντίληψη της αριστερής διεξόδου και να την διαδίδουν τα ίδια τα διαφωνούντα μέλη του ΠΑΣΟΚ στην ταραγμένη κοινωνία του ΠΑΣΟΚ.

Να οργανώσουμε ανοιχτές εκδηλώσεις με ομιλητές από την πλευρά αυτού του κόσμου μαζί με δικά μας μέλη και εκεί να οργανώσουμε επιτροπές ενάντια στα μέτρα, με άμεση εμπλοκή του κόσμου και με δημοκρατική, κινηματική διαδικασία ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε και να παρεμβαίνουμε στην εκλογική ενότητα που θα προκύψει.

Δεν γίνετε να αγνοήσουμε την συγκυρία και να μιλάμε σαν να είμαστε σε άλλη κατάσταση ώστε να αρκεί μια καταγραφή εκλογική.

Μια ήττα εκλογική του ΠΑΣΟΚ αυτήν την περίοδο με αντίστοιχη επιτυχία των ψηφοδελτίων αυτής της συνεργασίας δημιουργεί στους κόλπους αυτής της κοινωνίας την συνθήκη απονομιμοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής, βάζοντας τον συριζα στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Αν ο συριζα ήταν μια δύναμη που ήταν μακρυά από τους αγώνες των εργαζομένων τότε θα έλεγα ότι αυτή η τακτική είναι δημαγωγική πολιτική που αδιαφορεί για τις κοινωνικές διεργασίες. Όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όποια πέτρα και άν σηκώσεις ο συριζα με τα μέλη του είναι εκεί, δίνοντας τον καλύτερο του εαυτό για την ανάδειξη λύσεων και αγωνιστικού φρονήματος.

Γιαυτό και δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε συναισθηματισμούς που διευκολύνουν διασπαστικές λογικές και προσωπικές στρατηγικές.

Έχουμε πολύ λίγο χρόνο μπροστά μας για να οργανώσουμε μια τακτική που προσδοκά την συνάντηση με ανθρώπους που, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια χειροκροτούσαν ή σιωπούσαν, σήμερα διαφοροποιούνται από την κυβερνητική πολιτική και μας επιλέγουν για συνεργασία.

Κανείς δεν είπε ότι αυτή η συνεργασία σημαίνει αλλαγή του χαρακτήρα μας και άλλο τόσο δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ γίνανε σύντροφοί μας στην στρατηγική του σοσιαλισμού. Επίσης ας κρατήσουμε την επιφύλαξή μας ότι κάποια στελέχη από το ΠΑΣΟΚ ψάχνουν σε μας την πολιτική τους καριέρα και την αυριανή δυναμική επιστροφή με νέους όρους στο ΠΑΣΟΚ.

Ν α κρατήσουμε όμως στο μυαλό μας ότι αυτοί είναι λίγοι σε σχέση με τον κόσμο που θα συναντηθούμε και ότι αν εμείς με ξεκάθαρες θέσεις έχουμε συνδράμει προς όφελος της κοινωνίας με γνώμονα την ανατροπή της κατάστασης, προβάλλοντας την πολιτική κουλτούρα μιας δημοκρατικής κινηματικής διαδικασίας, τότε μόνο κέρδος θα έχουμε και σαν άνθρωποι και σαν συριζα αλλά και ως κοινωνία.

Καρανίκας Νικος συν

υ.γ

Είναι προφανές ότι όταν επικαλούμαι τον συριζα δεν εννοώ το μέτωπο του Αλαβάνου, κοε, δεα, λόγο έλλειψης αυτής της δημοκρατικής και κινηματικής κουλτούρας αλλά λόγο της διάσπασης που έχουν επιλέξει με αρχή την περιφέρεια αττικής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s