Η αλήθεια δεν ακυρώνει την δύναμη που έχει το ψέμα

στις

.

Η αλήθεια δεν ακυρώνει την δύναμη που έχει το ψέμα

   Υπάρχει μια ερμηνεία, αφήγηση κυρίαρχη σε μας την αριστερά, που σωστά λέει, ότι η κοινωνία έχει αποδεχτεί [χειραγώγηση] την αφήγηση των κυρίαρχων, της αστικής τάξης. Είναι αφήγηση γεμάτη ψέματα και τρομοκρατία [εμείς τα φάγαμε, με το τεμπέλικο χαρακτήρα μας και αφού δεν γίνεται να πειράξουμε το πολύτιμο κεφάλαιο που με το ζόρι επενδύει εδώ, θα τα πληρώσουμε όλα εμείς ο υπόλοιπος κόσμος αλλιώς θα καταστραφούμε,….].

   Πάνω σ αυτήν την τακτική εμείς λέμε ότι πρέπει να αποκαλύψουμε την αλήθεια, γιατί αυτή είναι επαναστατική.

   Εμείς, με το να παλεύουμε να πούμε την αλήθεια, ευελπιστούμε να αλλάξουν μυαλά οι χειραγωγημένοι, οι φοβισμένοι άνθρωποι της χαμένης εργατικής αξίας.

   Η αλήθεια δεν ακυρώνει την δύναμη που έχει το ψέμα, τουλάχιστον έτσι φραστικά, λεκτικά, προτασιολογικά.

   Οι φανταστικές παραστάσεις που δημιουργεί ο κόσμος από τα συμφραζόμενα της κυρίαρχης αφήγησης δεν χάνονται από τις αλήθειες που θα του πούμε και ας έχουν χαρακτήρα προτάσεων για την έξοδο από την κρίση. 

   Δίχως να υποτιμήσω την δυναμική της αλήθειας και των προτάσεων, δεν βλέπω, να φτάνει και να επηρεάζει την κρίση του κόσμου σε περίοδο κρίσης του νοικοκυριού του.

   Αυτό που ‘νικάει’ το ψέμα και διαλύει τις φανταστικές παραστάσεις του κόσμου, του λαού, της κοινωνίας, του ανθρώπου , είναι οι άλλες ισχυρότερες παραστάσεις που αποκλείουν τις παρούσες και έτσι μετακινούν την δυναμική των πραγμάτων προς νέα κατεύθυνση.

στην γειτονιά μου κάποιος κόσμος άρχισε να ακούει τις προτάσεις μας αφού πρώτα, μαζί φτιάξαμε δυνατές κοινωνικές παραστάσεις. έχουν δηλαδή κοινωνικό παράδειγμα και όταν τους λέω για ψήφο μου λένε ότι δεν εμπνέουμε δυνατότητα τέτοια, για διακυβέρνηση. με εξαίρεση κάποιο κόσμο που έχει πάρει θάρρος [μέσα από την συνεύρεση για δράση με αφορμή κάτι] και θέλει να τιμωρήσει τα κόμματα που μέχρι τώρα στήριζε [με την ψήφο του και με την καλή του την κουβέντα πάντα] και θέλει να μας ψηφίσει ασχέτως αν μπορούμε να κυβερνήσουμε.

Αυτή η επιθυμία του να τα σπάσει με την κυριαρχία είναι μεγάλο βοήθημα για να μπορέσει να κοιτάξει και αλλού, να σταματήσει να λέει καλές κουβέντες για το κόμμα, την κυβέρνηση που ψήφισε. Να ξεστομίζει την δυνατότητα για κάτι άλλο. Να συζητάει το πως θα πράξει με συλλογικό τρόπο, κάτι που δεν το ξανάκανε και εκεί βγάζει ευφυΐα και πρωτότυπες ιδέες και τις υλοποιεί, αρκεί να μην τον προλάβει, ο ειδικευμένος στους αγώνες, διπλανός του.

Αυτό είναι μια προσωπική επανάσταση του κάθε ατόμου που δεν κληρονόμησε την επαναστατικότητα, ούτε έζησε από την κούνια του σε περιβάλλον με αγωνιστικές παραστάσεις. Είναι μια κίνηση απομάκρυνσης από μια δύναμη που τον έφερε σε αυτήν την δύσκολη θέση, της νέας φτώχειας και του αδιέξοδου.

Αν σταθούμε υπεροπτικά και κυνικά προς αυτόν τον κόσμο που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και κάτω από αυτό και δεν έχει τον πλούτο της γνώσης-εμπειρίας από συλλογικότητες και αγώνες, τότε θα σκοντάψουμε στην αλήθεια, στην πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι η διακυβέρνηση και σταθερότητα τους νοιάζει και όχι τα προγράμματα[κακώς], τα οποία δεν τα διαβάζουν[πολύ κακώς]. εξάλλου τα προγράμματα τα συμπυκνώνουν σε κάποιες προτάσεις και νοιάζονται για το αν συμπεριλαμβάνονται οι ίδιοι σ αυτές.

Τυχοδιωκτισμό βγάζουν και όχι κοινωνικό ενδιαφέρον. Την καθημερινή τους μικροπρέπεια δεν την αφήνουν με το που σου δίνουν το χέρι τους, ούτε καθηλώνονται με τις ώρες σε μια καρέκλα για αναλύσεις, ενώ ταυτόχρονα σπαταλιούνται στην σαχλαμάρα της γενίκευσης και της αυτοαναγόρευσης, δίχως έστω της σύνδεσής τους μπας και βγάλουν κάποια άκρη [σκέτο καφενείο δηλαδή]. Αυτός θα πούμε είναι ο κόσμος και αντί για επανάσταση, κατάθλιψη θα πάθουμε.

Να αφήσουμε από τις προτεραιότητες την αλήθεια και τις προτάσεις μας, που μέσα από συλλογικότητα τις έχουμε και να στίσουμε μαζί τους τα περιβάλλοντα που θα παραχθούν οι αλήθειες και οι προτάσεις. Και αφού αυτό το περιβάλλον περιέχει και μας που δεν παθαίνουμε αμνησία, ε, αυτή η άτιμη η αλληλεπίδραση κάτι θα βγάλει και δεν θα έχει απομακρυνθεί από τις αλήθειες και τις προτάσεις μας.

Αυτές οι προτάσεις όμως έχουν αξία και δυναμική όταν εκπέμπονται από κάποια δύναμη που μπορεί να τα υλοποιήσει.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε στις εκλογές, μια εκλογική ενότητα δυνατή πάνω σε συμφωνίες και κανόνες, με προτάσεις για την ανάληψη της ανάλογης ευθύνης. Και για την περίπτωση μας οφείλουμε να εκφράσουμε την ανάγκη που είναι και επιθυμία για επανάσταση στο πολιτειακό μας σύστημα, προς το δημοκρατικότερο [απλή αναλογική, φτηνή κυβέρνηση, θητεία, συμμετοχικοί προϋπολογισμοί, αποκέντρωση…].

Πολιτική χειραφέτηση είναι να στήσουμε αύριο, όπου δεν υπάρχουν, εκλογικά στέκια που θα καλέσουμε αυτόν τον κόσμο να κάτσουμε μαζί, όπως το έχει ξανακάνει για άλλα θέματα και να οργανώσουμε μαζί τους την εκλογική παρουσία [εκδήλωση προτάσεων, συντονισμό, εκλογικοί αντιπρόσωποι…]

Πιο συγκεκριμένα , στην περίπτωσή μας, χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια πολιτική- εκλογική ενότητα που να δίνει μια ενεργητική και ισχυρή παρουσία, φαντασία και ένα άλλο κυβερνητικό τοπίο κόντρα στο αύριο που μας προτείνουν οι κυρίαρχοι.

Στην κοινωνική δράση οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ένα ανοιχτό σχέδιο που θα υιοθετεί κάθε πράξη κοινωνική που αποκλείει την παρούσα τάξη πραγμάτων [συνεταιρισμοί, με άμεση δημοκρατία, αντιιεραρχία, νέα εκπροσώπηση, συνελεύσεις γειτονιών-κοινοτήτων, νέες συλλογικότητες-σωματεία για την εργασία κτλ], δίχως την χειραγώγηση τους από την ηγεμονική μας συνήθεια.

Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούμε πολιτικά ενιαία-διακριτά και η πρότασή μας συνοδεύεται από τα νέα κοινωνικά παραδείγματα. Αν ξεκόψουμε τα δυο τότε δεν βοηθάμε.

Μια νέα συνύπαρξη, ένα άλλο παράδειγμα που γίνεται στα πλαίσια των νέων καταστάσεων, αποστασιοποίησης από την παρούσα σχέση, μια κίνηση που φέρνει μιαν άλλη κίνηση που την κάνει πιο ισχυρή από τον καπιταλισμό, όχι σε μια μέρα, ούτε στο μέλλον σαν ψέμα.

Να βάλουμε ως προτεραιότητα την αλλαγή των σχέσεων και των συνθηκών της ζωής μας και το να αλλάξουμε τον κόσμο θα είναι η αλήθεια μας, η πρότασή μας.

Νίκος Καρανίκας

συν θεσ/νίκης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s