Ο συριζα κίνημα ανατροπής και πολιτική ταυτότητα.

στις

.

Ο συριζα κίνημα ανατροπής και πολιτική ταυτότητα.

Έχουν λυσσάξει στο μπλοκ των πλουσίων. Ο συριζα έλκει τα πυρά όλων αυτών λόγω των θέσεων του και λόγω της προοπτικής που δίνει στον κόσμο που τόσα χρόνια πιέζεται και αγωνίζεται.

Ο πανικός τους χτυπάει κόκκινο και τα ένστικτα τους ταράζονται σ όλη την ευρώπη.

Μιλάνε, μιλάνε, μιλάνε ώστε κάτι να μείνει από την μια και να αφαιρεί από τον συριζα, να χάσει και τι στο διάολο.

Προφανώς έχουν ιδέα τι τους περιμένει, γιαυτό και παλεύουν σκληρά, με κάθε μέσο [εργασία, οικονομία, μμε, κράτος].

Επιστρατεύουν τον τρόμο, την συκοφαντία, την συνδικαλιά, ‘φίλους και εχθρούς’, συναισθήματα και εντυπώσεις, δηλαδή δρόμους άσχετους με την λογική που απαιτεί μια πολιτική στάση. Δρόμους που κουράζουν γιατί είναι κενοί από ουσία.

Ο συναισθηματισμός με όλα τα άλλα ποταπά τερτίπια, είναι ο μόνος δρόμος που έχουνε και η πολιτική αντιπαράθεση σημαίνει καταστροφή, αφού με την πολιτική τους δεν μπορούν να έλκουν κόσμο.

Σε μια εποχή που η πλειοψηφία βράζει από τις δυσκολίες, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη στους αντιπροσώπους της και έχοντας διανύσει μεγάλη απόσταση στα γόνατα από τα βάρη, βρίσκει την ευκαιρία ο κόσμος και κοιτάει αλλού, ψάχνει ορίζοντα, τεντώνει τον σκελετό του, φουσκώνει τα πνευμόνια, βγάζει φωνή, σφίγγει τα χέρια, κουβεντιάζει, αλλάζει το βάδην, μπερδεύεται με τον κόσμο για μια κουβέντα, για να ακούσει προτάσεις, να φανταστεί κάτι άλλο από αυτό που ζει.

Είναι οι ανάγκες που βάζουν τις ταχύτητες και τις δυναμικές και ανατρέπουν τις προκαταλήψεις, τις φοβίες, την αδιαφορία προς το συλλογικό ή την αρνητική εικόνα για την αριστερά.

Είναι όμως και ο συριζα με τις απόψεις του, την συμπεριφορά του τα χρόνια αυτά, τον ταξικό του προσανατολισμό στις αναταράξεις της κρίσης.

Είναι ο διακριτός κοινωνικός χαρακτήρας των απαιτήσεων στις εκλογές, που στοχοποιώντας τους πλούσιους και διεκδικώντας αντιμνημονιακά, την διακυβέρνηση του τόπου, ενωτικά με όλη την αριστερά, έπεισε για την δυνατότητα.

Δεν πολιτευτίκαμε με εξαγγελίες άκαιρες [στάση πληρωμών,εξω από ε.ε, ευρώ], βάλαμε στο κέντρο της πολιτικής μας τις ανάγκες των πολλών και την φορολόγηση του πλούτου.

Δεν μιλήσαμε ιδεολογικά, δεν αποφύγαμε την πολιτική λύση στις εκλογές με την απογείωση στο κινηματικό την ώρα της ψήφου, αλλά αντιθέτως από το κοινωνικό και κινηματικό πήραμε τον λόγο για να προτείνουμε αριστερή κυβέρνηση, κατάκτηση του πολιτικού.

Αυτό είναι που ο κόσμος οσφρίστηκε, την δυνατότητα την δύναμη που μπορεί να αποκτήσει ο συριζα με την ψήφο του.

Η δύναμη είναι που έλκει και διαμορφώνει και αυτό είναι που τρέμει ο πλούτος, το κράτος, τα μ.μ.ε. Τρομοκρατούνται με την δυνατότητα που αποκτάει ο κόσμος με την αριστερή αντίληψη για την πολιτική, για την κρίση, για την κυβέρνηση.

Μα ποιο πολύ φοβάται που βλέπει την αριστερά δυνατή στην επιθυμία του κόσμου για να βαδίσουν μαζί για αριστερή διακυβέρνηση του τόπου με ειρηνικό, δημοκρατικό τρόπο και με τους νόμους του προηγούμενου συσχετισμού- όχι όμως με τους τρόπους τους…

Ξέρουν ότι στις πρώτες προτεραιότητες της αριστεράς θα είναι η δημοκρατία και η ακύρωση νόμων και νομοσχεδίων και διαταγμάτων που προσβάλλουν την δημοκρατία [εκλογικός νόμος, τρομονόμος, φορολογική ασυλία..] .

Γιαυτό κάνουν και κωλοτούμπες και θεατρινισμούς και αίσχη αρκεί να μη ταραχτεί ο τόπος. Ένας τόπος όπου παράγεται ο πλούτος και ανάλογα με το ποια δύναμη ελέγχει τους κανόνες, θα πορευτούν και οι κανόνες, οι νόμοι, το δίκαιο’ και τώρα η αριστερά, τι θέλει; να διαταράξει και τους κατέχοντες;

Μεγάλο δίλημμα για το μπλοκ των ιδιοκτητών του πλούτου, του κράτους και των μ.μ.ε. Ανοίγουν οι πόρτες, τα συρτάρια, βγαίνουν έγγραφα, αριθμοί, μυστικά, λογαριασμοί, ονόματα, άνθρωποι, συνήθειες, συμφέροντα και όλα αυτά ανοίγουν μπροστά στην αριστερά. Είναι πραγματικό δίλημμα.

Γι αυτό έβγαλε τα λυσσακά του αυτό το μπλοκ συμφερόντων, γιαυτό και θα κάνει τα πάντα για να μην περάσει η διακυβέρνηση της χώρας στον συριζα και μάλιστα αυτοδύναμο, γιατί μπορεί να μετατραπεί σε ειρηνική επανάσταση [εκτός και αν βάλουν το χεράκι τους].

Ό,τι ξέραμε ως προβοκάτσια θα το ξαναζήσουμε και ό,τι δεν ξέραμε θα το μάθουμε. Θα δούμε τους οικείους να δυσπιστούν, αλλά και τους άγνωστους να γίνονται φίλοι και σύντροφοι, γιατί είναι ωραίο να είσαι μέρος της προσπάθειας αυτής για αξιοποίηση αυτής της ιστορικής ευκαιρίας.

Είναι ωραίο να σμίγεις με ανθρώπους, ανταλλάζοντας ιδέες για το αύριο, σχεδιάζοντας μια καμπάνια στην γειτονιά για το αίτημα της αριστερής κυβέρνησης. Είναι ωραίο, ευχάριστο, είναι ανθρώπινο γιατί έτσι απλά δημιουργούνται και οι σχέσεις και οι δικές μας σχέσεις πρέπει να εμπνέονται από την αλληλεγγύη, την συνεργασία, την ισότητα.

Οι νέες σχέσεις στον μαζικό συριζα δεν πρέπει να χαρακτηριστούν από μια εσωτερική κίνηση για ηγεμονία. Η ηγεμονία αν υπάρξει στα σχέδια μας θα πρέπει να είναι για τον αντίπαλο, τον εχθρό, να στρέφεται σ’αυτούς και όχι μεταξύ μας.

Είναι το επόμενο βήμα να μπει όλος αυτός ο κόσμος που θέλει να παλέψει με τον συριζα, σε ανοιχτές αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις γειτονιάς, και χωρίς να υποτιμηθεί αυτός ο κόσμος,[ γιατί δεν έχει πλούσια εμπειρία στις συλλογικότητες και τα κινήματα], να δημιουργήσουμε μια νέα οργανωτική δομή που να χωράει και να αντέχει δημιουργικά τις διαφορετικές ταχύτητες και να αυτό να είναι αποτελεσματικό μπροστά στις νέες απαιτήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάμε πίσω από τις κατακτήσεις των μεγάλων μαζικών και αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών [πλατείες, φόρουμ]. Αυτό σημαίνει ότι οι εισηγήσεις δεν πρέπει να είναι πλαίσια, και το έμπειρο μέλος να μη γίνεται καθοδήγηση.

Δίχως μεγάλες κάθετες δομές, δίχως συντονιστικά που κουβεντιάζουν πολιτικά ακυρώνοντας την πολιτική ισχύ της συνέλευσης αλλά με ανοιχτές ομάδες συντονισμού κάθε φορά, με δικτύωση οριζόντια όλων των συνελεύσεων, με εκπροσωπήσεις διαφορετικές κάθε φορά, με τον εθελοντισμό για κάθε δράση.

Θέλει να εκπαιδευτούμε όλες οι ταχύτητες μαζί, μοιράζοντας τις γνώσεις και αφήνοντας χώρο για να εκφραστεί η λαϊκή ευφυΐα και εμπιστοσύνη.

Η ιστορία είναι με το μέρος μας και αν δεν της γυρίσουμε την πλάτη με εγωιστικές συμπεριφορές παραφωνίες και διαφοροποιήσεις στην δημόσια εκφορά του λόγου και των πράξεων μας, τότε η ιστορία αυτή θα είναι και ευρωπαική.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s