Μια νεα Ευρωπη είναι εφικτη

602168_409700695792339_1588589828_n

Μια νέα Ευρώπη είναι εφικτή

Η κρίση έχει επηρεάσει πλέον το πολιτικό ενδιαφέρον του λαού και για το μέλλον της Ευρώπης γιατί γνωρίζει ότι έχει άμεση σχέση και εξάρτηση. Η συγκυρία της επιρροής που ασκεί η ριζοσπαστική πολιτική του
ΣΥΡΙΖΑ με τον Τσίπρα ως υποψήφιο ενός βασικού ευρωπαϊκού θεσμού και η προοπτική να κυβερνήσει στην Ελλάδα έχει δώσει έναν αέρα δυνατότητας αλλαγών σε όλη την Ευρώπη. Το βλέμμα γυρίζει σιγά σιγά προς τον ευρωπαϊκό ορίζοντα γιατί έρχονται οι ευρωεκλογές το 2014. Η πολιτική που ακολουθούν οι δυνάμεις της αγοράς έχουν απογοητεύσει τον κόσμο αυξάνοντας τον ευρωσκεπτικισμό στους κόλπους της. Μια διαλυμένη ευρώπη δεν διευκολύνει την στρατηγική της αριστεράς, ούτε όμως και η πολιτική των τελευταίων χρόνων μπορεί να συνεχιστεί και οφείλουμε να πάρουμε υπόψιν όλη την κίνηση που έδειξε ο ευρωπαϊκός λαός ενάντια στις συνθήκες και το ευρωσύνταγμα. Θα πρέπει να κρίνουμε το αποτέλεσμα της πολιτικής που επιλέξανε όλα αυτά τα χρόνια και περικλείεται από την μονόπλευρη λιτότητα, την μείωση του κόστους εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών αγαθών και να την καταγγείλουμε ως αντιευρωπαϊκή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συντάχτηκε μέσα από πολιτικές διαδικασίες ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πορεία της Ευρώπης και καταψηφίζοντας όλες τις συνθήκες (εξαιρώντας το άκαιρο ‘παρόν’ του ΣΥΝ στην συνθήκη του Μάαστριχ’, την εποχή που δε νοούνταν όμως ως κόμμα αλλά ως μια αρχή, μετά από μια διάσπαση ). Πρωτοστάτησε επίσης σ’ όλες τις ευρωδιαδηλώσεις και μέσα από την συνδημιουργία του Κοινωνικού Φόρουμ δημιουργήθηκε μια κατάσταση που έδωσε και την αφήγηση για μια άλλη Ευρώπη των κοινωνικών αναγκών και προτεραιοτήτων , μακρυά από νεοφιλελευθερισμό, ρατσισμό και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Αν και δόθηκε ένας αγώνας από δύσκολη θέση για την ευρωπαϊκή αριστερά, χάσαμε την πολιτική μάχη των συνθηκών αλλά δώσαμε την προοπτική να μιλήσουμε και να σχεδιάσουμε μια νέα Ευρώπη.

Σήμερα η Ε.Ε. αποτελεί μια πραγματικότητα, αυτήν πρέπει να μελετήσουμε, να ζυγίσουμε τα σημερινά δεδομένα που είναι διαφορετικά από εκείνα που διαμόρφωσαν την πολιτική της ανανεωτικής αριστεράς, πριν 30 χρόνια και να χαράξουμε με την ευρωπαϊκή αριστερά, μια άλλη πρόταση για την Ευρώπη ριζοσπαστική. Με άλλες ‘συνθήκες’, νέες αρχές, άλλες προτεραιότητες και διακυβεύματα, έχοντας κατά νου την εμπειρία όλων των αντιστάσεων, όλο τον πλούτο και την ”αρχιτεκτονική” του παγκόσμιου κινήματος (Ελληνικό- Ευρωπαϊκό- Παγκόσμιο κοινωνικό forum) με τις αναλύσεις και τις εφικτές προτάσεις για μια άλλη Ευρώπη.

Αυτή η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τις θέσεις της Αριστεράς για μεταρρύθμιση της ε.ε γιατί καμιά αφήγηση της πραγματικότητας δεν συμπεριλαμβάνει κάποια αποδοχή του σημερινού αρχιτεκτονικού πολιτικού και οικονομικού στερεώματος, είτε υπο την Γερμανική ”αστική” ηγεμονία είτε κάποιας άλλης χώρας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για την Ευρώπη λες και επρόκειτο για την κοινή στρατηγική, ενώ είναι γνωστός κανόνας ότι το κεφάλαιο και ο λαός, οι εργαζόμενοι δεν είναι στον ίδιο δρόμο ανάπτυξης. Η ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου δεν είναι τίποτα άλλο από το αποτέλεσμα των κοινωνικών πιέσεων για επίλυση των βασικών αναγκών στην εμπορευματική κοινωνία. Δε μπορεί να αποτελεί δηλαδή στόχο ενός αριστερού κόμματος η αοριστία για ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου, γιατί αυτό σημαίνει ανάπτυξη με ανταγωνισμό  και όχι απαραίτητα με την ανάλογη »ανάπτυξη» για τους εργαζόμενους. Το βιοτικό επίπεδο, προκύπτει από τον καθημερινό αγώνα, το διαπερνά η κάθε στρατηγική, ενώ η ανάπτυξη της ‘χώρας’ και της ‘πίτας’ δε σημαίνει δίκαιο μοίρασμα και αποδεικνύεται, αρκεί να δούμε πόση κερδοφορία είχαν οι επιχειρήσεις και τι χασούρα οι εργαζόμενοι. Η λογική που θέλει την ‘χώρα’ ως συνεκτικό στοιχείο στην ευρωπαϊκή πολιτική, είναι η ίδια με την λογική του έθνους και δεν έχει άλλο σκοπό από την εξαπάτηση των εργαζόμενων.

Η σημερινή ”αρχιτεκτονική” αντιμετωπίζει την τάξη των
εργαζόμενων δημαγωγικά δίχως προοπτική και είναι γεμάτη με γενικόλογα περί ανάπτυξης και ξεπέρασμα της κρίσης. Η κρίση γι αυτούς είναι θέμα οικονομικών αναλύσεων και  ελέγχου των τιμών, δεν περνάει από την καθημερινότητα του κόσμου της εργασίας -ανεργίας που έχει καθηλωθεί από την φτωχοποίηση και αν ασχολείται με την καθημερινότητα το κάνει για λόγους οικονομικούς και μόνο . Οι δυνάμεις των τραπεζικών προτεραιοτήτων και των πολιτικών διαχειριστών του κεφαλαίου λοιδορούν και σνομπάρουν τα κινήματα που θέλουν ενωμένη Ευρώπη αλλά διαφωνούν με την κυρίαρχη πολιτική. Έτσι έχουμε μια άνευ προηγουμένου συμπεριφορά φόβου προς στον πρόεδρο Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστάτησε ως ριζοσπαστική αριστερά στα κινήματα αυτά και τώρα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο σ όλη την ευρωπαϊκή πολιτική αλλάζοντας τους όρους και κατακρίνοντας την πολιτική της λιτότητας και του ανταγωνισμού. Εξάλλου δίχως διαμαρτυρίες δεν προκύπτουν αξιόπιστες προτάσεις.

Οι κυρίαρχοι κάθε φορά που μιλάνε για ανάπτυξη εννοούνε την διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών κάθε ‘χώρας’ και κάθε αναφορά σ’αυτές τις δυνάμεις πρέπει να είναι αυστηρή και να αντιστοιχεί στην κοινωνική καταστροφή που έχουν οδηγήσει τις κοινωνίες ώστε η πολιτική αναμέτρηση να δημιουργήσει τους όρους για συμμαχίες κοινωνικές ενάντια τους διασφαλίζοντας μια νέα πλειοψηφία, ένα ρεύμα πολιτικό για μια νέα ενότητα στην Ευρώπη, μια επανίδρυση που να επανεκκινήσει  τις δυνάμεις της παραγωγικής συνεργασίας με κανόνες για μια άλλη ισορροπία στην αγορά, με τον άνθρωπο ως συλλογικό άτομο και όχι ως επιχείρηση.

Να αποδεχτούμε ότι οι μάχες που δόθηκαν για δημοκρατικές και κοινωνικά δίκαιες ‘συνθήκες’ χάθηκαν κατά κράτος σ αυτές τις συνθήκες . Τα πεδία του αγώνα για πολιτική ενότητα της Ε.Ε χάθηκαν μέσα στις ‘συνθήκες’ που υπέγραφαν οι αρχηγοί των κρατών, υποβαθμίζοντας το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αφήνοντας για κοινοβουλευτική διαχείριση δευτερεύοντα ζητήματα χωρίς καμιά ουσιαστική δέσμευση, μειώνοντας τα μέλη του, ξεκόβοντας την οικονομική πολιτική από τα θεσμικά πολιτικά όργανα, μετατρέποντας ένα διορισμένο όργανο από τις τραπεζικές δυνάμεις, σε προϊστάμενο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Έχοντας στους θεσμούς της, την ‘ανταγωνιστικότητα’ ως την βασική αξία και αδιαφορώντας ακόμα και για την εκφραζόμενη διαφωνία των λαών της Ε.Ε στον πόλεμο έβαλαν ουσιαστικά ταφόπλακα στην
δημοκρατική Ευρώπη.

Στα χρόνια του μονεταρισμού οι κυρίαρχοι χάνουν τον φιλελευθερισμό, απομακρύνονται από τον διαφωτισμό και γίνονται αυταρχικές κυβερνήσεις, χαράζοντας αντιμεταναστευτική πολιτική, τρομονόμους, πολέμους και αποκλεισμούς βάζοντας  ως στόχο ζωής τον ανταγωνισμό στην οικονομία. Είναι αναγκαία η ανασύνταξη δυνάμεων ώστε να οργανωθεί και να αντιμετωπιστεί η συνολική επίθεση, κοιτάζοντας την Ευρώπη ως πεδίο αγώνων για το κοινό των αγαθών, για την δημοκρατική πολιτική θέσμηση, με κοινό νόμισμα (ευρώ) σε κοινή νομισματική πολιτική αλλά ελεγχόμενη από εκλεγμένους δημοκρατικούς θεσμούς, αναβαθμισμένο ευρωκοινοβούλιο και να εκφραστούμε
ενιαία ως ευρωπαϊκή αριστερά ώστε να είναι εφικτός ο αγώνας των ανατροπών και των αλλαγών και με τον δικό της χρόνο σε μια διαδικασία για τον πολυπόθητο σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία σ όλη την Ευρώπη

Η Ε.Ε. με αυτές τις συνθήκες που ψήφισε δεν είναι πλέον προς συνδιαμόρφωση, είναι μόνο προς ακύρωση, αναθεώρηση, διάλυση, μετασχηματισμό και κάθε εμμονή για δημοκρατικότερη ΕΕ με ΟΝΕ (διορισμένη) είναι ουτοπία ή δογματισμός για την αριστερά και δεν εμπνέει τους λαούς, αντίθετα αποπροσανατολίζει από τον αγώνα για την ενωμένη Ευρώπη με δημοκρατία και ελευθερία. Αν θέλουμε στην συγκυρία μια νέα Ευρώπη και με όρους νίκης τότε δεν μένει παρά να πούμε, στον κόσμο αυτό που λένε οι κουβέντες αποσπασματικά και δειλά , δηλαδή, αναθεώρηση- διάλυση των συνθηκών της ΕΕ, και αγώνας για επανίδρυση.

Καρανίκας Νίκος

μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ,
της ο.μ του 5ου διαμερίσματος Θεσσαλονίκης

954869_10201140383092971_1094284261_n

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s