100 μερες για την λαϊκη εκφραση

στις

539677_447817378623463_1064203704_n

100 μέρες για την λαϊκή έκφραση

Οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές  γιατί θα εκφραστούμε πολιτικά αυτήν την δύσκολη περίοδο για τον λαό και γιατί θα γίνουν η ευκαιρία μας να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο που γνωρίζουμε προσωπικά αλλά και με τον κόσμο που δεν τον γνωρίζουμε εμείς προσωπικά αλλά μας γνωρίζει αυτός μέσα από το φάσμα των κυρίαρχων.  Οπότε ευκαιρία θεωρώ το να μιλήσουμε προβάλλοντας το τι είμαστε μέσα από τις προτάσεις μας και τις πράξεις ως ΣΥΡΙΖΑ  αλλά και εμείς τα ίδια τα μέλη αυτού του κατασυκοφαντημένου φορέα. Όταν έχουμε εκλογές ανοίγει μια πόρτα για όλο τον κόσμο καθώς είναι μια κατάσταση που επιτρέπει την κουβέντα χάριν της δημοκρατικότητας του θεσμού που μας βάζει στην ίδια υποχρέωση και ευθύνη να ψηφίσουμε. 

Αφού λοιπόν είμαστε όλοι οι ενήλικοι  υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε γινόμαστε μια κοινότητα πολιτική αλλά δίχως δεσμούς και διακριτή ευθύνη στην ψηφοφορία ως πράξη. Είναι αυτή η ανευθυνότητα στην πράξη του ανθρώπου που την κάνει να έχει βάρος αλλά καμιά ευθύνη για το αποτέλεσμα και αυτό  ας σημαίνει και κατάσχεση του σπιτιού του ή μείωση του μισθού, της σύνταξης και της ζωής του. Αυτήν την πράξη πρέπει να πλησιάσουμε και να τις δώσουμε μια ιστορικότητα, να την συνδέσουμε με το βιοτικό επίπεδο ως αποτέλεσμα της εξουσίας που παρέχει σε μία κυβέρνηση, σε ένα κόμμα, στην βουλή όλη. Να της δοθεί της πράξης η ευθύνη. Για την αριστερά αυτό σημαίνει και την δημιουργία μια υλικής διάστασης που σημαίνει οι θεσμοί να γίνονται ακόμα πιο συμμετοχικοί και δημοκρατικοί ώστε να μην γίνονται απόμακροι των αποφάσεων και έτσι ανεύθυνοι. Να συνεχίσουμε όπως κάναμε μια ζωή να μιλάμε και να μπλέκουμε τον κόσμο σε μια συνειδητή πράξη της ψήφου αλλά να δώσουμε και μια προοπτική για το αύριο με αριστερή κυβέρνηση.

Έχουμε εκατό μέρες περίπου μπροστά μας για να πλησιάσουμε τον κόσμο και να μιλήσουμε μαζί του για το βιοτικό του επίπεδο και την πολιτική που είναι ένα καθημερινό ξεδίπλωμα που αγγίζει σχεδόν κάθε μας πράξη και επιθυμία.  Οι εκλογές αυτές θα λειτουργήσουν και σαν δημοψήφισμα  για την κυβέρνηση Σαμαρα και την πολιτική τους. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει το μήνυμα που αρνείται τόσο καιρό και έτσι αρνείται να παραιτηθεί κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για υπερβολές.  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διακριτή παρουσία όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στην τρόικα λέγοντας ότι θα σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των κοινών και δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών και αυτό σημαίνει ότι όλοι μας θα έχουμε πρόσβαση σ αυτά και δεν θα αποκλειόμαστε λόγο της αξίας από την εμπορικότητα τους και την διαχείριση τους από ιδιώτες. Αυτό είναι μια εικόνα για το αύριο, όπως το να πούμε ότι με την ψήφο του στον ΣΥΡΙΖΑ η ευρωπαϊκή αριστερά ενισχύει την δυνατότητα να πρωτοστατήσει σε αλλαγές και ανατροπές σ όλη την Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για την Ευρώπη εμείς που κατανοούμε ότι ο ταξικός αγώνας υπονομεύεται με τον εθνικό ανταγωνισμό και γιαυτό θέλουμε μια νέα ευρωπαϊκή ένωση με συνθήκες και θεσμούς που θα έχουν ως προτεραιότητα τον άνθρωπο, τα κοινά, τα δημόσια αγαθά και την χρήση τους  δημοκρατικά.

Εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε την δημοκρατική θέσμιση της Ευρώπης γιατί δημιουργήσαμε ένα σοβαρό παράδειγμα σ όλη την Ευρώπη και τον πλανήτη με το ευρωπαϊκό κοινωνικό φόρουμ. Για χρόνια μαζευόμασταν και αγωνιζόμασταν και  μιλούσαμε ισότιμα και αλληλέγγυα για νέες συνθήκες ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, τις ιδιωτικοποιήσεις των αγαθών, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μιλήσαμε και χαράξαμε πολιτικές για την εργασία και την ανεργία, το δίκαιο εμπόριο,το  δίκαιες συναλλαγές, για την ενέργεια, για την υγεία όλων των πολιτών, για τα ελεύθερα λογισμικά και την επικοινωνία. Αγωνιστήκαμε για το περιβάλλον, τις θάλασσες και τις λίμνες, για τους δρόμους που μεταφέρουν τις ελπίδες των μεταναστών. Μιλήσαμε και αγωνιστήκαμε ενάντια στο ΔΝΤ, τον ΠΟΕ (παγκόσμιος οργανισμός εμπορίου), την παγκόσμια τράπεζα, την ο.ν.ε και κάθε αντιδημοκρατικό οργανισμό που χαράζει πολιτική εις βάρος της κοινωνίας και χωρίς την συμμέτοχη της. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη πολιτική δύναμη στην χώρα μας που το είδε σοβαρά, όχι δημαγωγικά και η συμμετοχή μας στο κίνημα αυτό ήταν καθοριστική για τα ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά. Γνωρίσαμε τον λαό της Ευρώπης μέσα από τα κινήματα του γιατί θέλουμε την ενότητα της Ευρώπης.

Την άνοιξη  στις ευρωεκλογές θα πρέπει να δώσουμε μια εικόνα στον κόσμο για την Ευρώπη και αυτή η εικόνα είναι αισιόδοξη και όμορφη γιατί έχει τους ανθρώπους να συνεργάζονται και την χώρα μας να κάνει την ανατροπή για μια άλλη πολιτική που μπορεί να γίνει βασική πολιτική για όλη την Ευρώπη. Οι εκλογές αυτές πρέπει να γίνουν η  μεγάλη ευκαιρία του ελληνικού λαού να πει όχι στην πολιτική του Σαμαρά που είναι η ίδια με την πολιτική της Μερκελ που έχει διαλύσει την Ευρώπη. Μέχρι τότε όμως πρέπει να μπούμε σε μια κατάσταση εγρήγορσης μεταφέροντας τον δικό μας ενθουσιασμό για τις δυνατότητες που ανοίγονται όπως και τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε στην συγκυρία που μας θέλει να ενωνόμαστε σε μια πολιτική που δίνει την εικόνα του αύριο ως την απάντηση στην σημερινή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s