ο λαος διαχωριζεται απο την ταξη των κυριαρχων στον καθημερινο βιο

rivera-ap
Ο λαός διαχωρίζεται από την τάξη των κυρίαρχων στον καθημερινό βίο

Υπάρχει μια τάση να αποφεύγουμε στα προτάγματα μας και στην εκφορά του πολιτικού λόγου, τον λαό, με την δικαιολογία ότι στον λαό υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά και είναι μια διευρυμένη έννοια που μέσα της χάνεται η εργατική τάξη.
Λαός, είναι το περιβάλλον που δημιουργείται από τους εργαζόμενους και υποτελείς που ζουν και επικοινωνούν με τις τέχνες και τις τεχνικές της αναπαραγωγής τους. Έχει την ύλη της, την παράδοση γνώσης και διαχωρίζεται από την τάξη των κυρίαρχων στον καθημερινό βίο- ακόμα και όταν μιμείται. Οργανώνεται με σκοπό την αναπαραγωγή του και πολιτικά ( αν και πολυδιασπασμένος) είναι κυριαρχικός αναδεικνύοντας και κυβερνήσεις. Υπάρχει αλληλεγγύη, ευφυΐα και εγρήγορση, έχει διαστρωματώσεις και ανταγωνισμούς και ως υποτελής είναι και χειραγωγήσιμος.
Παρ όλα αυτά όμως ο λαός, οι άνθρωποι του, είναι και οι παραγωγοί της καθημερινότητας που πολλές φορές στην ιστορία συσπειρώθηκαν ενάντια στην υποτέλεια τους, ανέδειξαν ηγεσίες, αποδέχτηκαν άλλες και μερικές φορές οδηγήθηκαν σε ‘εμφύλιο’, σε αλληλοσπαραγμό, γι αυτό τα λαϊκά κινήματα γίνονται και απελευθερωτικά και είναι κοινωνικά. Μια ζωή ταΐζει βασιλείς, αυτοκράτορες και αστική τάξη. Ταΐζει και την γραφειοκρατία της, την εργατική τάξη που την κυοφορεί διαρκώς.
Αν ως αριστερά ριζοσπαστική αρνηθούμε τον λαό και πούμε ότι ο λαός είναι κάτι ξένο, εχθρικό, ανταγωνιστικό και κάτι υπονομευτικό προς την εργατική τάξη και την στρατηγική του κομμουνισμού, τότε καλύτερα να αφήσουμε τους κομμουνισμούς και τον σοσιαλισμό για μια άλλη πολιτική δύναμη που και αυτή θα αναδειχτεί πάλι από τον περιβάλλον του και θα αξιώσει την ανατροπή. Αυτό έκανε και ο Κάστρο με τον Τσέ αφήνοντας πίσω το κ.κ.κούβας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει γίνει μια λαϊκή γοητευτική και ριζοσπαστικά πατριωτική και ταξική δύναμη και έτσι να εμπνεύσει τον λαό να δώσει νόημα στην πολιτική και να συμβάλει σε ένα δημιουργικό ρεύμα ανατροπής της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού και του καπιταλισμού αλλά και για να ανατρέψει και τις συντηρητικές παραδώσεις του και τις δεισιδαιμονίες.Ο λαός είναι το φυσικό περιβάλλον των αριστερών γιατί είναι και της εργατικής τάξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι θα μπορέσει να γίνει φορέας ενός αντιπαραδείγματος στην διαμόρφωση των σχέσεων, στο ήθος, στην πολιτική ώστε να γίνει αυτή η επαναστατική ζωντανή δύναμη που θα δημιουργήσει μια νέα κατάσταση, γιατί η επανάσταση είναι διαδικασία που ακυρώνει προηγούμενες και δεν είναι ένα γεγονός και άλλο τόσο δεν είναι αποτέλεσμα της εκφοράς κάποιου λόγου.
Καρανίκας Νίκος

1998.1.187

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s