η απεργια πεινας, η δικαιωση ενος κινηματος, το νομοσχεδιο

kasimir-malevich-red-house-1932

Είμαστε δυο μήνες με μια νέα κυβέρνηση που έδειξε με ποιανού το μέρος είναι ταξικά, κοινωνικά και πολιτικά και η πλειοψηφία του κόσμου το έχει καταλάβει, ακόμα και το τραπεζικό συστημα. Ό,τι προλαβαίνει δηλαδή σε τόσο λίγο καιρό, με τόσες οικονομικές παγίδες από την ομάδα Σαμαρά και πρωτοφανή πίεση από τις κυβερνήσεις των νεοφιλελευθερων της Ευρώπης. Δεν έδειξε η κυβέρνηση ότι είναι με τον λαό, τους εργαζόμενους και την δημοκρατία , δημαγωγώντας λέγοντας μεγάλα λόγια για παραδεισένιες ή κομμουνιστικές κοινωνίες.  Ούτε προτίμησε να δημαγωγήσει προβάλλοντας την βερμπαλιστική ρητορεία και φιλολογία ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος των διατάξεων. Δεν το έκανε όχι γιατί δεν είναι ρεαλιστικό, ή γιατί το φοβάται, αλλά γιατί δεν είναι εφικτό με αυτές τις συνθήκες. Και οι πόλεμοι είτε είναι κοινωνικοί, είτε πολιτικοί , είτε οικονομικοί , για να μην πω στρατιωτικοί, διεξάγονται πάντα βάση της δυναμικής των καταστάσεων, δηλαδή των συσχετισμών δύναμης.

Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ , είναι αίτημα λογικό και γιαυτό ο ΣΥΡΙΖΑ συντάχτηκε από την αρχή με το αίτημα συμβάλλοντας με άλλες συλλογικότητες στην δημιουργία κινήματος για την ανάδειξη του πολιτισμικού αυτονόητου. Με την ανάληψη της κυβέρνησης, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, φτάσαμε και στην δικαίωση του αιτήματος. Το κίνημα δικαιώνεται με την πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του υπουργείου που κατέθεσε το νομοσχέδιο. Ήταν προεκλογική δέσμευση, προγραμματική και έγινε παρόν.

Από κει και πέρα, ένα τμήμα του κινήματος, έχει αυτονομηθεί παράγοντας δίχως σκοπό πολιτική υπεραξία που την εκμεταλλεύονται τα μμε προς όφελος της δεξιάς και έχει αυτονομηθεί από το κίνημα για διάφορους λόγους απαντώντας με τον τρόπο του στο υπαρξιακό πολιτικό αδιέξοδο που έχει βρεθεί με την νέα κυβέρνηση. Είναι δύσκολο ο φετιχισμός της αντίστασης να αποδεχτεί ότι η κυβέρνηση τον ξεπερνάει ή συμβαδίζει και είναι δύσκολο γιατί πρόκειται για άτομα που έχουν πίστη, ανιδιοτέλεια και πείσμα του αγώνα και δεν πιστεύω ότι είναι προβοκάτορες, πράκτορες και χαζοί, αντιθέτως αγωνίζονται για τους συντρόφους τους που κάνουν απεργία πείνας και κινδυνεύει η ζωή τους πραγματικά.

Η απεργία πείνας, μια δύσκολη δοκιμασία για τους απεργούς είναι και ένδειξη ειλικρίνειας μέσω της απολυτότητας της πράξης τους και γιαυτό σεβαστή, είναι επίσης και δύσκολη πράξη και για την κυβέρνηση. Έχει φέρει όμως σε δύσκολη θέση και τον κόσμο που στέκεται θετικά σε αλλαγές στο ζήτημα του σωφρονισμού και στηρίζει την κυβερνητική πρωτοβουλία όπως και τα αιτήματα των απεργών. Σ αυτήν την περίπτωση αν δεν ταιριάξουν οι χρόνοι θα γίνει μεγάλη ζημιά. Αρχικά στην κοινωνία γιατι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολή θέση και αυτό σημαίνει ότι οι πολίτικοι αντίπαλοι θα βρεθούν σε καλύτερη θέση. Αυτό επίσης πρακτικά σημαίνει ότι η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο λαός που υποφέρει τα τελευταία χρόνια από την πολιτική της λιτότητας και της μονόπλευρης φορολόγησης του και στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κυβερνήσει και να αλλάξει η πολιτική, τώρα κινδυνεύει να βρεθεί σε ένα δίλημμα που το κατασκευάζει η πρακτική του αδιεξόδου που οδηγεί η σημερινή συνέχιση της απεργίας πείνας με την τακτική του »όλα ή τίποτα».

Το »΄0λα» σημαίνει και άλλα αιτήματα, εκτός του νομοσχεδίου όλου, που καταργεί τις φυλακές τύπου Γ’, τις φυλακές ανηλίκων, αποφυλακίζει 2000 άτομα, το »όλα» είναι δίκαια αιτήματα που δεν είναι στο σημερινό νομοσχέδιο και δεν έχουν την ίδια συναίνεση ή τον ίδιο χρόνο για να περάσουν από αυτήν την βουλή. Αλλά ακόμα και σ αυτήν την περίπτωση, το νομοσχέδιο θέλει και πάλι, κάποιες μέρες για να ψηφιστεί. Θέλει και αυτό από μόνο του τον δικό του χρόνο και αυτό δεν σημαίνει μήνες αλλά μέρες, τόσες μέρες όμως που δεν θα προλάβει να ταιριάξει και με την συνέχιση της απεργίας πείνας. Μέχρι στιγμής η πίεση προς την κυβέρνηση ήταν λογική, νομίζω όμως τώρα ότι πρέπει να πιέσουμε και για την λογική κατάληξη και της απεργίας πείνας. Να μπει μπροστά το λογικό, υπολογισμένη και η πολεμική τέχνη και έτσι να πιέσουμε να γίνει κατανοητό στους απεργούς, που έχουν δίκιο για τα αιτήματα τους, ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τα λύσει τα αιτήματα, αλλά όχι όλα με την μία σήμερα, σε μια ππολιτική πράξη. Και δεν μπορεί να τα λύσει όλα με την μία, γιατί δεν υπάρχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και όχι διαφωνία πολιτική. Δηλαδή ο λαός, η πλειοψηφία, δεν έχει ταυτιστεί ακόμα με το δίκαιο και το σωστό. Θέλει να προσπαθήσουμε με τρόπο τέτοιον, που θα συνομιλούμε με τον κόσμο αυτόν που δεν είναι ακόμα με τις απόψεις αυτές, που όμως εμείς θεωρούμε σωστές και δίκαιες. Να πιέσουμε να σταματήσει η απεργία πείνας, να προχωρήσει το νομοσχέδιο που καταργεί κάποιες φυλακές και όχι όλες ως αρχή και ας συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο, το σωστό , το δίκαιο, αλλάζοντας και επηρεάζοντας την κοινωνία, τους συσχετισμούς. Να πάμε με την δυναμική της κατάστασης σήμερα και να στηρίξουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε αλλά θέλει κάποιο τεχνικό χρόνο και δίνει λύση στα περισσότερα δίκαια αιτήματα των απεργών και του κινήματος όλου. Είναι ένα νομοσχέδιο νίκης των αιτημάτων που τόσα χρόνια παλεύουμε ως κίνημα και είναι νίκη γιατί κάνει την ρωγμή που χρειαζόμαστε για να νικήσουμε και στις επόμενες μάχες, με τον κόσμο να πείθεται από την λογική μας και τις πράξεις μας.

Η ρωγμή έγινε, το νομοσχέδιο υπάρχει, ας μην δώσουμε στους αντιπάλους μας την ευκαιρία να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Ας σταθούμε όρθιοι με την νίκη να μας ακολουθεί και στις επόμενες κινήσεις μας, στους αγώνες που γίνονται νικηφόροι. Ο τρομονόμος θα πέσει στον χρόνο του με μας όλους όρθιους και την βουλή να το ψηφίζει επειδή θα έχουμε τους συσχετισμούς  και ένα κίνημα μαζικό και αυτό δεν είναι ουτοπία, το δείχνει αυτή η κυβέρνηση που έφερε αυτό το νομοσχέδιο που κάνει την δεξιά να ανατριχιάζει. Να νικήσουμε και να είμαστε όλοι όρθιοι.

Η βιασύνη μην μας βάλει τρικλοποδιά και να πρυτανεύσει η λογική στις επόμενες κινήσεις όλων μας. Πριν να είναι αργά. ernst39

Advertisements

2 comments

  1. Νίκο, το κίνημα είχε και άλλα αιτήματα, όπως τον τρομονόμο κουκουλονόμο και τη λήψη DNA. Με ενοχλεί λίγο που δεν γίνεται καμιά αναφορά σε αυτά και παρ’ όλ’ αυτά μιλάς για δικαίωση

    • διαβασε καλύτερα και μην προτρεχεις και εκτίθεσαι. κριμα να κολλάς σε κάτι που δεν το βλέπεις ενω υπάρχει γενικά και ειδικά με τρόπο κατανοητό ότι δεν διαφωνούμε στο σημειο αυτό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s