Αλλάζοντας το πραγματικό κοινωνικό και πολιτικό τοπίο

tumblr_nc1vm7UfCv1s5qhggo5_500

Καπιταλισμός είναι η συσσώρευση, σοσιαλισμός είναι το μοίρασμα. Ο καπιταλισμός είναι κοινωνικές σχέσεις και ο σοσιαλισμός μια διαδικασία που αλλάζει την πραγματικότητα, δηλαδή τις σχέσεις αυτές προς όφελος του λαού, των υποτελών τάξεων και αυτό πως αλλιώς γίνεται πέραν του να διαχειριστούμε εμείς τα πεδία που ασκούνται οι δυνατότητες.
»Ο ρόλος του κράτους δεν περιορίζεται σε μακροοικονομικές παρεμβάσεις την διόρθωση των αποτυχιών της αγοράς ούτε στην παθητική δημόσια χρηματοδότηση της »έρευνας και ανάπτυξης΄΄.
Το κράτος πρέπει να αντιμετωπιστεί επίσης ως επιχειρηματίας, ως φορέας που αναλαμβάνει (ρίσκα) κινδύνους και ως φορέας και διαμορφωτής αγορών.» (Mariana Matzzucato).
Συμπυκνώνει δηλαδή τα αποτελέσματα, την δημιουργία και το διαρκές των αλλαγών που προκύπτουν από την κατεύθυνση αυτών των δυνατοτήτων.
Όσο και να διαφωνήσεις με τον Ν.Πουλατζά βλάκα δεν τον λες. Οπότε κάτι ήξερε που έβλεπε την δυναμική αυτήν.
Τώρα, εδώ βρισκόμαστε, αυτή είναι η συγκυρία, γράφουμε ιστορία και για πρώτη φορά με τόση συσσωρευμένη πείρα. Αυτή η πείρα αποκτήθηκε όμως καθώς πέρασε η Πράξη από τους δρόμους που έχουν λάθη και επιτυχίες και όχι από το στασίδι της κριτικής .
Η κυβερνητική, η τέχνη και ο τρόπος κυβέρνησης, είναι τα άγνωστα πεδία της Αριστεράς, η αδυναμία της, ο αδύνατος κρίκος που πρέπει να ενισχύσουμε. Μπήκαμε σ αυτά τα πεδία γιατί δεν φοβηθήκαμε το άγνωστο. Το μόνο που κρατήσαμε ήταν όλα αυτα να έχουν κατεύθυνση και προτεραιότητες τους μη έχοντες, την ανθρωπιστική κρίση, τον λαό.
Κάθε ομοιότητα σε μέτρα και συντακτικά από το παρελθόν, κάθε προσκόλληση σε περγαμηνές που δεν έχουν πράξη ή κατέρρευσαν ως στοιχεία της κριτικής δεν διευκολύνει τα λαϊκά συμφέροντα και τις υποτελείς τάξεις.
Θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, δεν μας αρκεί να τον ερμηνεύσουμε και γιαυτό θα εμμείνουμε στην μάχη της πραγματικότητας που θα αλλάξουμε. Αυτό δεν είναι συμβατό με τον αναχωρητισμό, την παράδοση των δυνατοτήτων σ αυτούς που κυβερνούσαν τόσα χρόνια.
Να κυβερνήσουμε σημαίνει να διαχειριστούμε, να δημιουργήσουμε και αυτό θα γινόταν με όποιον δρόμο -τρόπο και αν καταλήγαμε στην κυβέρνηση του τόπου. Η Ιστορία το αποδεικνύει σε όλες τις διαφορετικότητες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το ηθικό πλεονέκτημα που δεν έχουν οι δυνάμεις που κυβερνούσαν. Έχει την λαϊκή στήριξη που έβγαλε πρωθυπουργό και κυβέρνηση γιαυτό τον λόγο, για τα καθαρά και τα τίμια χέρια της Αριστεράς που ποτέ δεν κατηγορήθηκε για διαπλοκή, διαφθορά, αναχωρητικότητα και ιδιοτέλεια και πάντα έχει καλές προθέσεις.
Ξέρει ό κόσμος ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για πρωθυπουργό έχει να ελπίζει γιατί πολεμήσαμε, αποφύγαμε την χρεοκοπία και δεν κάναμε άλματα σε γκρεμούς ή μεταμορφώσεις της δημαγωγίας.
Ξέρει ο λαός ότι αν γυρίσουμε πίσω, στον μιζαδόρο υπηρεσιακό πρόεδρο της νδ ή στην Φώφη του πασοκ τότε δεν υπάρχει μέλλον και το κράτος μπανανία με την διαπλοκή θα συνεχιστεί ακόμα πιο άσχημα.
Μπορεί ο λαός, οι ψηφοφόροι να μην ξέρουν τον Πουλατζά και την Matzzucato αλλά ξέρουν ποιες οικογένειες μας κυβέρνησαν, ξέρουν ποια ‘τζάκια καπνίζουν’ και βρομίζουν τον τόπο, γιατί εκτός από την δουλειά συχνάζουν σε νοσοκομεία, σχολεία, στην αγορά και έχουν γνώση. Γνωρίζουν ότι η κρίση δεν είναι δημιούργημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της νδ-πασοκ, των πλουσίων, όμως μετά από 30 χρόνια τους έχουν αρνηθεί, έχουν πάρει διαζύγιο, έχουν εκτεθεί και δεν θέλουν να χαθεί αυτή η δυνατότητα επειδή κάποιοι δημαγωγοί από την αριστερά ρίξανε την κυβέρνηση και δεν θέλουν την δυνατότητα της διαχείρισης- δημιουργίας στην περίοδο της κρίσης και της φτώχειας.
Όποιος δεν βλέπει την διαφορά, την μοναδικότητα, την συγκυρία, την πραγματικότητα τότε δεν βλέπει τους κινδύνους που προκύπτουν από την επαναφορά στην μαφία του παλιού πολιτικού καθεστώτος.
Όσοι βλέπουν την επανάσταση ως νουβέλα, την ρήξη ως θέαμα και αδιαφορούν για την πραγματικότητα, σίγουρα δεν υπηρετούν την δυνατότητα να αλλάξουν οι συσχετισμοί και επιλέγουν την σιγουριά της δημαγωγίας, τον μικροαστισμό, το στασίδι της κριτικής.
Είναι αριστεροί αυτοί που έριξαν την κυβέρνηση και τώρα επιδιώκουν την αριστερή παρένθεση λες και επρόκειτο για αλλαγή στο χόμπι, την δαντέλα και τώρα είναι με την εθνική οικονομία και τον σοσιαλισμό της δραχμής που πάει κόντρα στο σοσιαλισμό και την Ευρώπη ως πεδίο για την στρατηγική.
Κάποιοι και κάποιες τώρα ως άλλη μια »λαϊκή ενότητα» μέσα από την διάσπαση(!) επιλέξανε να είναι δίπλα στους εχθρούς μας ενώ δεν είναι εχθροί. Έγιναν όμως ‘αντίπαλοι’ και υπονομευτές των δυνατοτήτων που έχουμε και μέσω μιας ιδεαλιστικής και αντιδιαλεκτικής στάσης στον πόλεμο, χρησιμοποιούν την δημαγωγία και το θυμικό και μιλάνε για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, ενώ πράγματι δόθηκαν με ειλικρίνεια αλλά πριν την έναρξη των ‘βομβαρδισμών’ αυτού του πολέμου των οικονομικών πραξικοπημάτων. Μιλάνε για πόλεμο και με θράσος φτύνουν κατάμουτρα τον Σουν Τζού, τον Όμηρο και τον πολυμήχανο Οδυσσέα, για να μην περιοριστώ στις τακτικές των Λένιν, Μαο, Στάλιν…
Η αριστερά όμως προχωράει, δεν γυρίζει πίσω από φόβο, εμπλέκεται με την πραγματικότητα, με σκοπό να την αλλάξουμε. Θα κινηθούμε μέσα στην δυναμική της κατάστασης που δημιουργούν αυτές οι δυνατότητες των αλλαγών, μέσω της διαχείρισης των πεδίων αυτών. Μέσα από την κυβέρνηση του τόπου και με τον λαό σύμμαχο γιατί δεν φοβόμαστε τα λάθη όταν δημιουργούμε νέους δρόμους καθώς υπερασπιζόμαστε τις υποτελείς τάξεις, τους φτωχούς και ας μην φαίνεται ακόμα.
Είμαστε καλύτεροι γιατί έχουμε ευγενή κίνητρα.
Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητη και είναι στα χέρια του λαού. Προχωράμε αισιόδοξα, πίσω δεν γυρνάμε. Θα νικήσουμε!

Νίκος Καρανίκας
ΣΥΡΙΖΑ 5ο Θεσσαλονίκης

101775.w.1280

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s