Πρώτη φορά

Kircnher_Witch_._1932

Πρώτη φορά υπάρχει κυβέρνηση υπεράσπισης αποκλειστικά των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων. Δεν έχει κλείσει ένα χρόνο η κυβέρνηση και ο χαρακτήρας της πλέον αναδεικνύεται από τα έργα της και όχι από την προπαγάνδα των ΜΜΕ. Η κυβέρνηση έγινε ανάχωμα στον νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα και σήκωσε την σημαία του πολέμου, με τρόπο τέτοιο που έγινε αντιληπτό σε όλο τον κόσμο. Έχασε μια μάχη αλλά κέρδισε την προοπτική δημιουργώντας ρωγμές που δημιουργούν ένα ντόμινο αλλαγών. Αυτό είναι που θέλουν να αποτρέψουν οι νεοφιλελεύθεροι και οι ακροδεξιοί και γιαυτό επιδιώκουν με όλα τους τα μέσα να αποδομήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να ρίξουν την κυβέρνηση και αυτό είναι ένα αίτημα με το οποίο συμπλέει  δυστυχώς η μικροαστική και αριστερίστικη αριστερά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε την ευθύνη σε περίοδο κρίσης να υπερασπιστεί αρχικά τους μη έχοντες και τους αποκλεισμένους.  Ανέλαβε σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης να κρατήσει όρθιους τους ανθρώπους που τους γονάτισε η προηγούμενη πολιτική και κυρίως μετά την καθοριστική επίθεση που υπέστη ο κόσμος της εργασίας με τους εργαζόμενους να βλέπουν δίχως μια απεργία από την ΓΣΕΕ, την μείωση του μισθού  από 750 ευρώ σε 450 ευρώ, επηρεάζοντας ακόμα και το συνταξιοδοτικό.

Σήμερα η πρόβλεψη για την απόδοση ενός ελάχιστου τμήματος συνταξιοδοτικής παροχής προς όλους τους μακροχρόνια άνεργους συμπληρώνει μια σειρά πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που για πρώτη φορά υπερασπίζεται εξαθλιωμένους, άπορους και απελπισμένους με χρεωμένα νοικοκυριά και  θίγει ( αναγκαστικά) τα μικροαστικά και μεσαία στρώματα.
Ευκαιρία να θυμηθούμε κάποια ευεργετικά μέτρα, όπως,  με τους πλειστηριασμούς που προστατεύονται απόλυτα όσοι κινούνται στο όριο της φτώχειας.
Στα τέλη κυκλοφορίας αναλαμβάνουν τα λιγότερα βάρη οι κάτοχοι αυτοκινήτων μεσαίας παλαιότητας – άρα αυτοί που δεν είχαν την πρόσφατη οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν καινούργιο όχημα.
Στα προγράμματα κατά της ανεργίας περιορίζονται οι ενδιάμεσοι και όλοι αυτοί που ανάγκαζαν τους μη έχοντες εισόδημα να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
Η Κάρτα Αλληλεγγύης  διασφαλίζει την τροφή και την ένδυση, τα επιδοτούμενα ενοίκια, το αφορολόγητο των 9000 ευρώ, η ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία. Η ελεύθερη και δωρεάν μεταφορά  των ανέργων στα δημόσια μέσα. Η επιστροφή φόρων σε αγρότες και νέους γεωπόνους με χαμηλό εισόδημα, η ρύθμιση των 100 δόσεων που ακόμα την πολεμάει η ευρωπαϊκή επιτροπή, που στελεχώνεται από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού.
Μέσα στην πίεση για δημοσιονομικό στένεμα κατάφερε να επαναπροσλάβει τους απολυμένους στο δημόσιο και μάλιστα στο χώρο της παιδείας που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει σε δεινή θέση τους εκπαιδευτικούς με τις ε.δ.ε και την τρομοκρατία.
Η μάχη που δίνουμε είναι δύσκολη και δεν είναι ευχάριστη για κανέναν εργαζόμενο, άνεργο και συνταξιούχο. Ο εκβιασμός των εταίρων και το τραπεζοπραξικόπημα που έγινε,  ανάγκασε σε με σειρά από υποχωρήσεις, αλλά ακόμα και σ αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση  πολέμησε, δεν έκανε πίσω ούτε έπραξε εθελόδουλα όπως η νδ-πασοκ και πάνω απ όλα υποχώρησε γιατί έπρεπε να υπερασπιστεί τον »άμαχο λαό» που θα τον ισοπέδωνε το ασύδοτο κεφάλαιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε το προσφυγικό με όρους αλληλεγγύης , χτυπώντας την ξενοφοβία και πιέζει  όλη την Ευρώπη και την Τουρκία ενάντια στην πολιτική των κλειστών συνόρων, συμβάλλοντας ως χώρα υποδοχής.

Ο πόλεμος ενάντια στην διαπλοκή, την διαφθορά και την μεγαλοφοροδιαφυγή είναι η προμετωπίδα της κυβέρνησης για έσοδα προς όφελος της κοινωνίας και όχι του χρέους και έχει τρομοκρατήσει το κεφάλαιο που έχει μάθει στην διαπλοκή με τα τσιράκια της τόσα χρόνια και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη και την φυλακή.

Ο αγώνας μας ως ΣΥΡΙΖΑ όλη αυτήν την περίοδο, δικαιώνεται με την επιρροή που έχει ασκήσει σ όλη την Ευρώπη η πολιτική μας ενάντια στην λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό. Έναν αγώνα όμως που για να έχει νικηφόρα αποτελέσματα χρειάζεται ενωμένο τον λαό και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις να αλλάζουν τις κυβερνήσεις τους όπως εμείς. 

Χρειάζεται ένα μέτωπο στην Ευρώπη με όλες τις δυνάμεις που θέλουν να σταματήσει η λιτότητα, και το αφορολόγητο των πλουσίων.
Μια μάχη με τον νεοφιλελευθερισμό που για πρώτη φορά μετά από 15-20 χρόνια αμφισβητείται τόσο μαζικά και μάλιστα επίσημα απο δυνάμεις που είχαν συμβάλει να εγκαθιδρυθεί, στο όνομα της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού.  Η σοσιαλδημοκρατία για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια βρίσκεται σε πραγματικά διλήμματα και εμφανίζει στοιχεία διαφοροποίησης δίνοντας την δυνατότητα σήμερα στην Πορτογαλία να σχεδιάσει την πολιτική της δείχνοντας την αντίθεσή της στην λιτότητα.

Η περίοδος είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη και  εκρηκτικά  ρευστή. Οι ήπειροι παίρνουν φωτιά από τα τύμπανα πολέμου είτε στο όνομα των πετρελαίων και του χρήματος, είτε για λόγους θρησκευτικού φανατισμού, αλλά όπως πάντα  με θύματα τον απλό λαό, τον ανήμπορο άνθρωπο που δεν μπορεί να ξεφύγει από τις σφαίρες και μένει επί …τόπου.

Ο δρόμος που διανύουμε δεν έχει επιστροφή, είναι δύσκολος και αντιφατικός, έχει τον λαό στο κέντρο του και την κοινωνική δικαιοσύνη για οδηγό. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σταθεροποιώντας την οικονομία και έτσι να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην μεγέθυνση του πλούτου, καθώς θα γίνεται αναδιανομή προς όφελος του λαού.  Οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που έρχονται μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, χρειάζονται την συμβολή του κόσμου στις διαβουλεύσεις και τους σχεδιασμούς. Ο χρόνος ο πολιτικός είναι γεμάτος με εξελίξεις και η πυκνότητα του δεν είναι ενιαία αλλά συμπεριφέρεται ανάλογα με τις συνθήκες και τις δυναμικές.

Πρώτη φορά έχουμε κυβέρνηση που ανοίγει τους σχεδιασμούς της στον λαό και προκρίνει την συνεργασία με τις υποτελείς κοινωνικές δυνάμεις. Πρώτη φορά που ο λαός έχει τον σύμμαχο του και αυτός είναι η κυβέρνηση.

Να μη χάσουμε την ευκαιρία λόγω του πρόσκαιρου, των δυσκολιών και ας κινηθούμε ενωμένα συμβάλλοντας και δημιουργώντας τις νέες κοινωνικές σχέσεις που θα εγγυηθούν των αλλαγών που χρειάζεται ο τόπος , η κοινωνία, ο λαός.

θα νικήσουμε.

Νίκος Καρανίκας

μέλος του ΣΥΡΙΖΑ  Ο.Μ. Φαλήρου Θεσσαλονίκης

 

 

Patrick Heron (1920 - 1999) Sharp Violet and Blue in Orange and Yellow, May 1968

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s