Η Δεξιά στην Ελλάδα

15055806_1380862295269398_727190131148795000_n

Η Δεξιά στην Ελλάδα είναι γνωστή

Η Δεξιά ως πολιτικός χώρος έχει διαμορφωμένα χαρακτηριστικά από τον αιώνα και την μέρα που έκατσε δίπλα και αγκαλιά, με την μοναρχία και δεν είναι σημερινό ‘φρούτο’.  Η καταγωγή της έχει χαρακτήρα τυχοδιωκτικό και πάντα στο πλευρό των κεφαλαιοκρατών. Ο κομμουνισμός είναι η φοβία της, ο αντικομμουνισμός το μέλημα της, η εμμονή της και έτσι ως νικητές στρατιωτικά και όχι πολιτικά*, μετά τον εμφύλιο, έπλασε την ‘θεωρία’ της, το κράτος, τον πολιτικό οργανισμό αλλά και το τεχνικό σύστημα διακυβέρνησης αποκλεισμού, τις υπηρεσίες, τους μηχανισμούς ελέγχου και κάπως έτσι, τους ‘συμμάχους’ της.

Αυτός είναι ο λόγος που απάλλαξε τους δωσίλογους, τους Ταγματασφαλίτες συνεργάτες των Ναζί, τους κομπογιαννίτες, τους εγκληματίες που άρπαξαν τις περιούσιες Εβραίων, κομμουνιστών και όποιων δεν συμπαθούσαν. Αφού τους αποδέχτηκε προχώρησε στην εγκόλπωση τους και έτσι τους έκανε και μέρος των κυβερνήσεων και του κρατικού μηχανισμού.

Η Δεξιά στην Ελλάδα είναι γνωστή για τον κοινό πολιτικό βίο και την κοινή κομματική στέγη που παρείχε στην άκρα δεξιά, τους μοναρχικούς, τους φασίστες και συνεργάτες των δικτατόρων και πραξικοπηματιών. Είναι γνωστή ως δημιουργός της εποχής που ονομάστηκε ‘Πέτρινα Χρόνια’ για τον δημοκρατικό λαό, για την δημοκρατία  και γι’ αυτό δεν κατάφερε να κάνει μαζικό λαϊκό κίνημα και αντίσταση στους Φασίστες και δικτάτορες, με ελάχιστες εξαιρέσεις από αξιόλογους ανθρώπους με δημοκρατική αντίληψη και πατριωτικό σθένος.

Η αλήθεια είναι ότι μετά το 1974 με την δυναμική είσοδο του Κ. Καραμανλή στην Ελλάδα και την δημιουργία της Ν.Δ , η Δεξιά ανακατεύτηκε με δημοκράτες,  με φιλελεύθερους και κεντρώους.  Αυτό  έκανε το κόμμα της Δεξιάς  ευρωπαϊκό στα χαρτιά, αλλά, κατά βάση ένα κόμμα αναχρονιστικό αφού η μεγάλη του δύναμη δεν είναι φιλελεύθερη, αντιθέτως είναι δεισιδαιμονική, θεοφοβούμενη, ανιστόρητη, εθνικιστική, διεφθαρμένη, ιδεοληπτική, αυταρχική, οικογενειοκρατική  και κεφαλαιοκρατική… κατέχοντας μέσω της αγοράς πτυχία, αριστεία  και αναγκαστικά μια συντηρητική δημόσια συμπεριφορά, με κάθε υποκρισία και πέρα  υποψίας. Αυτή είναι η άριστη και αξιοκρατική Δεξιά.

Έμπνευση για την Δεξιά αποτελεί ο Παπάγος ο στρατάρχης**, ο εθνικόφρονας που ενώ μίλησε για τιμιότητα και ίση μεταχείριση των πολιτών, όρισε ως εσωτερικό εχθρό την Αριστερά.

Σήμερα αυτή η Δεξιά με όχημα τη  ΝΔ και την αποκλειστική προπαγανδιστική εργολαβία των ΜΜΕ- διαπλοκής, αυτή η Δεξιά μετά την παράδοση της χώρας στην διαπλοκή, την διαφθορά και την χρεοκοπία , κάνει τώρα το ντεμπούτο της, μια πρόζα – του άσχετου αθώου κόμματος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Απλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ο πατήρ του και γι΄αυτό είναι αναλώσιμος και ελεύθερος σε επικοινωνιακούς πειραματισμούς. Εξάλλου η δημαγωγία της Δεξιάς είναι η βασική της τέχνη στην πολιτική.

Η Δεξιά δεν αντέχει το συμβάν της Αριστερής κυβέρνησης – σ αυτήν την χώρα.
Αυτό είναι και τίποτα άλλο.  Δεν αντέχουν να βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό, λόγω ταξικής καταγωγής.
Τρελαίνονται.
Ο αντικομμουνισμός είναι το μοναδικό ιδεολογικό τους στίγμα και το ταξικό τους μίσος η μοναδική πολιτική πράξη.
Γι’αυτό η απελπισία τους, τους έκανε τσίρκο της άκρας δεξιάς…και γελοίους επικοινωνιακά.
Η ΝΔ έχει χάσει και πρέπει να καταλάβουμε ότι γι’ αυτό συμπεριφέρεται ανερμάτιστα και κόντρα στο εθνικό, όπως λέει, συμφέρον και έχει καταλήξει σε κόμμα διαπλεκόμενων και φοροφυγάδων.
Έχει συνέχεια και συνέπεια αυτή η παράταξη…πράγματι.

Η Αριστερά με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό μέσα στην καρδιά της κρίσης και μιας χρεοκοπίας που μας οδήγησε η Δεξιά με το Πασοκ, κατάφερε, εκτός από την έξοδο στις αγορές, να κάνει τόσες μεταρρύθμισης και αλλαγές σε τρία χρόνια που η Δεξιά δεν τόλμησε ούτε να τις προσεγγίσει πολιτικά. Αναγκαίες φιλελεύθερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις αλλά και διοικητικές που θα μπορούσαν να έχουν γίνει πριν 30 χρόνια αλλά κόλλησαν στην διαπλοκή και την διαφθορά. 

Η Αριστερά  στην Ελλάδα για ακόμη μια φορά μπήκε μπροστά στο επίδικο της εποχής, διεκδικώντας  να δώσει λύσεις για τον λαό, ιεραρχώντας την προστασία των μη εχόντων και των φτωχών. Δεν έκανε στην άκρη αφήνοντας τον λαό στα αδηφάγα χέρια της αγοράς και επανέφερε την κοινωνική πολιτική. Θεσμοθέτησε την αλληλεγγύη, δίνοντας επιδόματα στους μη έχοντες και άνοιξε τα νοσοκομεία. Χτύπησε την διαπλοκή και αντιμετώπισε τα  γεγονότα με συνέπεια και ευθύνη μπρος στην έκτακτη κατάσταση που οδηγηθήκαμε από την πολιτική σύγκρουση με τους θεσμούς της επιτήρησης καθώς υλοποιούσαμε αυτό που υποσχεθήκαμε στον λαό.

Πέρα από τυχόν λάθη ή αστοχίες δεν είπαμε ψέματα όπως μας κατηγορούν οι αντίπαλοι, αλλά αντιθέτως προχωρήσαμε και συγκρουστήκαμε, χάνοντας λόγω των συσχετισμών στην Ευρώπη και έτσι οδηγηθήκαμε σε νέες συμφωνίες, αλλά βιώσιμες για τον λαό και τον τόπο. Η Αριστερά δεν φοβήθηκε τα δύσκολα , την σύγκρουση , ούτε όμως και τον συμβιβασμό με σκοπό της αλλαγή της πολιτικής και των συσχετισμών.

Κατάφερε να σταθεί η κοινωνία όρθια και η χώρα να βγει από το περιθώριο που είχε βρεθεί με την βοήθεια της Δεξιάς και του Πασοκ. Άρχισαν μια σειρά από έργα, δρόμοι, γέφυρες, τούνελ, απλά και μόνο γιατί δεν έκλεψε αυτή η κυβέρνηση, το υπουργείο, ο υπουργός, οι γενικοί, οι διευθυντές , οι υπάλληλοι και σταμάτησαν τις μίζες την διαπλοκή. Ανοίγουν τα νοσοκομεία  γιατί δεν διευκολύνθηκαν οι κολλητοί , οι σύζυγοι, οι ιδιώτες και κόπηκαν οι κλοπές, οι καταχρήσεις.

Μειώνεται η ανεργία και αλλάζουν προς όφελος της εργασίας και των εργαζομένων οι συνθήκες εργασίας και οι συμβάσεις εργασίας  ξανά καθορίζονται ως η στρατηγική της κυβέρνησης.

Έχοντας στρατηγική την ευημερία με κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και αγορά με κανόνες,  σε μια Ευρώπη δίκαιη, δημοκρατική και αλληλέγγυα, σε έναν κόσμο πολιτισμένο μακριά από την βαρβαρότητα των πολέμων και της φτώχιας .

Προχωράμε

 

*Κωστής Μοσκώφ »Διοργάνωση του επαναστατικού ονείρου »

**Εστία 17/11/1952

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s