Έλαμψε η αγορά.

ο πίνακας είναι του Ben Shahn 1938, Ανεργία

Έλαμψε η αγορά.

Άνοιξε κατά κάποιο τρόπο η αγορά και αποκαλύφθηκε η κοινωνική κατάσταση. Θα αφήσω τα χαρούμενα πρόσωπα της κοινωνικοποίησης και θα σταθώ στα αφανή και σκοτεινά πρόσωπα της ανέχειας.
Ένας άνθρωπος ζητιανεύει ανά 5 καταστήματα. Οικογένειες σύσσωμες στο περιθώριο της ζωής. Τρόμος μπρος στο αύριο.
Το δεξιό και φιλελεύθερο αφήγημα θεωρεί ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ανίκανοι να ανταπεξέλθουν γιατί δεν έχουν τα εφόδια που χρειάζονται σήμερα. Αξιοκρατικά, άρα και δίκαια, οδηγήθηκαν στη φτώχεια και έχασαν το τρένο της ανάπτυξης και σίγουρα δεν είναι «άριστοι». Οι «άριστοι» ευημερούν, τους δικαιώνει το σύστημα αξιών.
Η Αριστερά εδώ διαφοροποιείται, δεν είναι κυνική, δεν πιστεύει στην τύχη και τους θεούς της μοίρας, όπως και στην αξιοκρατία του κεφαλαίου και την άδικη ανάπτυξη. Γνωρίζει τις αντιθέσεις εργασίας κεφαλαίου και προτείνει κράτος πρόνοιας και δίκαιη ανάπτυξη σε ένα Κράτος δικαίου και αλληλεγγύης. Δεν αγνοεί οτι έχουμε καπιταλισμό και αυτό σημαίνει πέραν της χαρούμενης αγοράς και αρκετές κρίσεις, φτώχεια, ανισότητα, πολέμους, κοινωνική αδικία και πολύ μα πάρα πολύ πλούτο σε λίγα χέρια.
Αυτός είναι ο ενεστώτας μας και δεν βιώνεται από όλο το κόσμο με τον ίδιο τρόπο. Αλλιώς οι έχοντες, αλλιώς οι μη έχοντες.
Γι’αυτό είναι τόσο σημαντικό να κυβερνάει η αριστερά. Γιατί κατανοεί τα αίτια της φτώχειας των ανθρώπων και κυβερνάει με γνώμονα τη Δίκαιη Ανάπτυξη ώστε οι μη έχοντες να έχουν αξιοπρεπή βίο στο βάρβαρο γι’αυτούς παρόν, για να μπορούν όρθιοι να προσπαθήσουν για κάτι καλύτερο. Και για να γίνει αυτό πρέπει να παρέχεται σ’αυτόν τον κόσμο δωρεάν η περίθαλψη, επίδομα στέγης, η δημόσια παιδεία, οι μεταφορές και ένα ταμείο ανεργίας δίχως αποκλεισμό.
Γιατί δίχως αυτά οι άνθρωποι χάνουν τον εαυτό τους και ο πολιτισμός παύει να υφίσταται και υποχωρεί στην βαρβαρότητα της φτώχειας και αυτή είναι η σημερινή τρομοκρατία.
Λοιπόν, άνοιξαν τα καταστήματα για να μας θυμίσουν ότι δεν είναι για όλο τον κόσμο.
Τουλάχιστον ας οργανώσουμε την αλληλεγγύη μας με καλάθια τροφίμων έξω από κάθε σούπερ μάρκετ και στις εκκλησίες της γειτονιάς μας. Το έχουμε ξανακάνει.

Νίκος Καρανίκας

Μέλος της ΟΜ Παγκρατίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s